voin, olet!!Alkuperäinen kirjoittaja En nyt oo ihan varma:mutta kun oon aina muistellu et ja-sanan eteen ei koskaan tulis pilkkua.. Voisko joku äikänope korjata, jos oon väärässä...
Ei se nyt ihan näin yksiselitteinen juttu ole. :xmas:Alkuperäinen kirjoittaja vieras:voi jeesus, ennen ja-sanaa.. AINA PÄÄ- JA SIVULAUSEEN VÄLIIN!
Tämä oli selventävä esimerkki, kiitos!Alkuperäinen kirjoittaja vieras:Ostin kaupasta leipää ja maitoa.
Hän meni kotiin ja lämmitti pizzaa.
Minä menin hänen luokseen, ja hän antoi minulle suukon.
Ja-sanalla ei pitäisi aloittaa lausetta esimerkiksi asiateksteissä, mutta sitten taas kaunokirjallisuudessa tekstiä kirjoitetaan vapaammin.Jos ja-sana aloittaa lauseen, onko se lause silloin päälause, konjunkiolause vai mikä?![]()
No ei tule senkin typerys.voi jeesus, ennen ja-sanaa.. AINA PÄÄ- JA SIVULAUSEEN VÄLIIN!
Eikö ylemmässä lauseessakin ole kieliopillisesti eri subjekti eli "palstamamma" ja "hän"?Eilen palstamamma unohti avaimensa kotiin ja tänään hän hukkasi kännykkänsä.
Rinnasteiset päälauseet erotetaan toisistaan pilkulla myös, vaikka niiden toimija/tekijä on yhteinen, jos niillä on eri kieliopillinen subjekti.
Esimerkki:
Oppositio vastusti hallituksen asitystä, ja se harkitsi välikysymyksen tekoa.
Jumala loi maan, ja vaimoni meni uimaan.Noissa ohjeissa: Suomen kielen pilkkusäännöt, tiivistelmä sanotaan:
Sana "ja" voi aloittaa lauseen tai olla aloittamatta; asia riippuu siitä, millaisia kielellisiä ilmaisuja sana "ja" yhdistää.
Ja minä en laittaisi pilkkua tähän: "Minä kävin kaupassa, ja mieheni meni uimaan." Minusta siinä on vain yksi lause. Minä kävin kaupassa ja vaimoni meni uimaan.
Ja-sanalla voi aloittaa lauseen korkeintaan proosassa.Jos ja-sana aloittaa lauseen, onko se lause silloin päälause, konjunkiolause vai mikä?![]()
Kaupallinen yhteistyö: Storytel