Miusta ehdoton ykkönen on ruskea kastike tässä helppo ohje ja muutama toinen mikä sopii myös:
Ruskea peruskastike
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
(puolikas lihaliemikuutio)
ripaus suolaa
ripaus valko- ja maustepippuria
1. Kuumenna paistinpannu kevyesti.
2. Sulata rasva pannussa ja lisää siihen jauhot.
3. Sekoita jauhoja koko ajan ja ruskista ne pannussa tasaisella lämmöllä hitaasti pähkinänruskeiksi.
4. Sianlihakastikkeessa voi korvataan rasvaisilla siankylkiviipaleilla, jotka paistetaan.
5. Jauhot lisätään sianlihasta tulleeseen rasvaan.
6. Lisää puolet nesteestä kerralla koko ajan hyvin sekoittaen.
7. Lisää loppuneste vähitellen.
8. Sekoita kastike tasaiseksi ja hauduta hiljalleen 15 minuuttia.
voit muuntaa lisäämällä joukkoon:
Paistettua sipulia, paistettuja sieniä, purjoa tai ruohosipulia, kinkkua, paahdettua jauhelihaa, lenkkimakkaraa tai nakkeja, tomaattisosetta, sinappia, maustekastikkeita: HP, Worchestershire yms., paistettua maksaa, kaprista, suolakurkkua, lihapyöryköitä tai paistettua lihaa.
Tomaattikastike lihapullille
tomaattisosetta
voita sipulia
kermaa
1. Paista sipulia voissa.
2. Lisää tomaattisose ja ripottele päälle vehnäjauhoja.
3. Kaada päälle vettä ja sekoita.
4. Lisää lihalientä ja vettä, niin että kastike on sopivan sakeaa.
5. Tarkista maku ja lisää halutessasi kermaa ja yrttejä.