Karviaispaistos
Pohja:
100 g mantelia
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl sulatettua voita tai
margariinia
1. Jauha mantelit mantelimyllyllä.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sulatettu rasva ja sekoita.
5. Levitä puolet taikinasta voideltuun tasapohjaiseen vuokaan.
Täyte:
2-3 dl karviaismarjoja
sokeria
6. Levitä marjat taikinapohjalle ja kaada päälle sokeria maun mukaan.
7. Levitä loput taikinasta marjojen päälle.
8. Paista torttu 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 35-40 minuuttia.
Koristelu:
1 dl kuohukermaa
sokeria
vanilliinisokeria
karviaismarjoja
9. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla.
10. Koristele pinta kermavaahdolla ja karviaisilla.
11. Tarjoa kinuskikastikkeen kanssa.
Karviaishyytelö
2 l karviaisia
2 dl vettä
700 g sokeria/mehulitra
1. Keitä hieman raa'at karviaiset vedessä rikki.
2. Siivilöi seos.
3. Mittaa kattilaan mehu ja tarvittava määrä sokeria.
4. Keitä seosta noin 15 minuuttia ja tee hyytelökoe: ota ruokalusikallinen hyytelöä lautaselle ja anna jäähtyä jääkaapissa hetken.
5. Vedä keskelle lusikalla rako. Jos rako ei umpeudu, on hyytelö valmista.
6. Jos hyytelö ei ala 20 minuutin keittämisen jälkeen hyytyä, käytä apuaineena pektiiniä tai sinistä Melatinia.
7. Kaada hyytelöseos pieniin, puhtaisiin purkkeihin, anna jäähtyä ja hyytyä ennen sulkemista.
Karviais-minttuhyytelö
noin 100 g mintunlehtiä
7 1/2 dl karviaismehua
300 g sokeria
1 ps (25 g) sinistä Melatinia
(vihreää karamelliväriä)
1. Huuhtele mintunlehdet.
2. Kaada päälle kiehuva, sokeroimaton karviaismehu ja anna hautua peitettynä noin 15 minuuttia.
3. Siivilöi lehdet pois.
4. Kuumenna neste ja liuota siihen suurin osa sokerista.
5. Sekoita hyytelöimisaine loppuun sokeriin, lisää liemeen ja anna kiehahtaa.
6. Värjää hyytelöliemi halutessasi karamellivärillä, jota olet liuottanut muutamaan vesitippaan.
7. Kuori vaahto pois ja tölkitä pieniin purkkeihin.
8. Tarjoa hyytelöä esimerkiksi lammasruokien kera.
Tallimestarin kiisseli
1 l vettä
1/2 l karviaisia
2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
1/2 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
Väliin ja päälle
3 dl raastettua hapanleipää
2 rkl voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1. Mittaa kattilaan vesi ja karviaismarjat.
2. Keitä, kunnes marjat ovat täysin pehmenneet.
3. Siivilöi seos, lisää liemeen sokeri ja anna päästä kiehumisen vauhtiin.
4. Liuota perunajauhot kylmään veteen.
5. Ota kattila liedeltä ja kaada perunajauhoseos ohuena nauhana liemeen koko ajan sekoittaen.
6. Pane kattila takaisin liedelle ja anna pulpahtaa muutaman kerran.
7. Nosta kiisseli jäähtymään ja mausta vaniljasokerilla.
8. Kuumenna paistinpannulla rasva.
9. Lisää mukaan ruisleipäraaste ja anna ruskistua kevyesti.
10. Mausta seos sokerilla ja kaakaojauheella.
11. Kaada kiisselistä puolet tarjoilumaljaan.
12. Ripottele päälle reippaat puolet leipäseoksesta.
13. Kaada päälle loput kiisselistä ja somista pinta leipäraasteseoksella.
Samppanjahyytelö
6 dl samppanjaa
600 g sokeria
10 liivatetta
punaisia marjoja; karviainen, punaherukka, mansikka, mustaherukka
2 dl kermaa
vaniljatanko
1. Sulata sokeri puoleen määrään samppanjasta ja lisää mukaan liivatteet.
2. Kaada seosta maljoihin.
3. Anna hyytyä hieman, lisää marjoja.
4. Tarjoile vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.