Kansalaisaloite vaatii kansanäänestystä EU:n elpymispaketista – keräsi tarvittavat allekirjoitukset eduskuntaan

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
UutisetPolitiikka
Aloite vaatii kansanäänestystä EU:n elpymispaketista – keräsi tarvittavat allekirjoitukset eduskuntaan

Tänään klo 23:07
Kansalaisaloite etenee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.

Pääministeri Sanna Marin edusti Suomen hallitusta Eurooppa-neuvoston elpymispakettineuvotteluissa.
Kansalaisaloite koskien kansanäänestyksen järjestämistä EU:n elpymispaketista on kerännyt tarvittavat 50 000 allekirjoitusta, ja aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.
Aloite jätettiin kansalaisaloite.fi-palveluun tiistaina 22.9.
Vuoden 2020 heinäkuussa Eurooppa-neuvosto saavutti yhteisymmärryksen EU:n elpymispaketista, joka käsittää 750 miljardin euron suuruisen kokonaisuuden. Suomen osallistumisen lainvoimaisuus edellyttää vielä eduskunnan käsittelyä ja hyväksyntää.
Aloitteen jättäjät näkevät, että elpymispaketin vaikutukset ulottuvat koronakriisin aiheuttaman talouden hyytymisen korjaamista pidemmälle ja laajemmalle. He kuvailevat, että elpymispaketti on kansallisesta näkökulmasta hyvin merkittävä kokonaisuus, jonka taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset edellyttävät kansan laajaa hyväksyntää.
Näin ollen kansalaisaloitteessa esitetään, että Suomessa tulee järjestää kansanäänestys, jossa kansalla on mahdollisuus osoittaa, tuleeko Suomen lähteä mukaan esitettyyn EU:n yhteiseen elpymispakettiin.
Kansanäänestyksen tarpeellisuutta perustellaan sillä, että mikäli päätös Suomen osallistumisesta elpymispakettiin tultaisiin vahvistamaan nykyisen hallituksen muodostaman enemmistön turvin, samalla rajoitettaisiin useampien tulevien vaalien merkitystä Suomessa. Monet tulevat hallitukset tulisivat olemaan sidottuja nyt kaavaillun tukipaketin asettamiin ehtoihin.
Aloitteen jättäjät näkevät, että mikäli nykyinen hallitus päättää Suomen liittymisestä mukaan elpymispakettiin, kansalaisille ei jää mahdollisuutta tulevien vaalitulosten avulla muuttaa Suomen suuntaa. Heidän mukaansa suomalaisen demokratian kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että näin merkittävää päätöstä Suomen ja EU:n suunnasta ei tehdä ilman kansalaisten antamaa valtuutusta.
TANELI TOIKKA
[email protected]
 
vierailija
Allekirjoitettu. Yleensä en kansalaisaloitteista välitä koska eivät ne johda mihinkään. Edes tasa-arvoinen avioliittolaki ei oikeasti syntynyt sen kansalaisaloitteen takia, vaan sen takia, että kansanedustajat halusivat sen lain säätää ja se olisi säädetty joka tapauksessa. Ei tämäkään kansalaisaloite kansanäänestystä saa aikaan, mutta onpahan ainakin ollut mahdollisuus tuoda mielipiteensä julki ennen kuin kansanedustajat hyväksyvät elvytyspaketin.
 

Yhteistyössä