Vanha ketju, mutta tämä juttu sopii aiheeseen, joka koskee maitoa ja maidontuotantoa.
Kirjoittaja on agrologi ja entinen maataloustyöntekijä
johannakohvakka.medium.com
"
Suurilla tiloilla myös tautipaine kasvaa ja eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit eli zoonoosit ovat lisääntyneet. Näistä(kään) ei suurelle yleisölle kerrota. Itsekin vietin sairaalassa useita päiviä hengenvaarallisen bakteerin takia. Näitä bakteereja ja tauteja on Suomessa useita erilaisia. Osan niistä, kuten salmonellan ja ehec-bakteerin voi saada myös juomalla pastöroimatonta tilamaitoa. Itse pelkään antibioottiresistenttejä bakteereja enemmän nyt kun tiedän,
kuinka paljon antibiootteja tuotantoeläimille ja etenkin lypsykarjalle edelleen käytetään. Osa lehmille utaretulehduksia aiheuttavista bakteereista on antibioottiresistenttejä jo Suomessakin.
Aikuiset lypsylehmät viedään teurastettavaksi useimmiten utaretulehduksen, huonon hedelmällisyyden tai huonon maitotuotoksen vuoksi. Nykyinen lypsylehmä on jalostettu tuottamaan niin paljon maitoa, ettei se voisikaan elää terveenä kovin pitkään.
Se on koko lypsykauden ajan kroonisella ripulilla yrittäessään syödä riittävää määrää energiapitoista rehua silti koko ajan laihtuen. Energiatiheä rehu, joka sisältää vain alle puolet nurmirehua lypsykaudella, sairastuttaa lehmiä monin tavoin, koska se ei ole niille luontaista ravintoa.
Sorkkasairaudet, ruuansulatus- ja aineenvaihduntasairaudet ovat seurausta suuresta maitotuotoksesta ja vahvasta rehusta.