Julkinen sektori vs. yksityinen sektori

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija

Tekisi kovasti mieli osallistua tuon kolumnin alla olevaan kommentointiin, mutta se ei ole kirjautumatta mahdollista, niin kokeillaan josko täällä saisi keskustelua aikaan.

Uskomattoman pihalla tuntuu moni olevan siitä miten yhteiskunta, verotus, yritystoiminta jne. toimii. Siis ihan perusasiat ovat hukassa. EK:n mainos on varmaan tyhmä - en ole nähnyt - mutta pohjimmiltaan sen asiasisältö on kuitenkin totta. Yksityinen sektori tuottaa verotulot, joilla julkista sektoria pyöritetään. Sen takia yksityisen sektorin hyvinvointi on kansakunnalle ensiarvoisen tärkeää.

Moni tuntuu vetävän herneen nenään siitä kun sanotaan, että hänen palkkansa maksetaan jonkun muun tuottamasta veropotista. Miksi? Sama kai se on mistä se palkkaraha tulee. Oleellista on se tekeekö tuottavaa ja tärkeää työtä palkkansa eteen. Ei kukaan ole sitä mieltä, että ne normaalit esimerkit (kirurgit, hoitajat, opettajat, poliisit...) olisivat tarpeettomia ja turhia. Jos he eivät olisi julkisella duunissa, veronmaksajat ostaisivat ne palvelut yksityiseltä sektorilta.

Julkisen sektorin ongelma tässä suhteessa on se, että maksaja ei aina pääse vaikuttamaan siihen haluaako maksaa jostain palvelusta (sisävessojen rakentaminen Afrikkaan), mutta ei sekään ole sen työntekijän vika, vaan yleisen yhteiskunnallisen keskustelun paikka. Turha sellaisesta on vetää hernettä nenään edes siinä tapauksessa, että sattuu itse olemaan se vesarakentamisen koordinaattori. Jos ei juuri sille hommalle ole kysyntää, eiköhän maailmasta tekemistä löydy. Varsinkin kun nämä ovat yleensä hyvin koulutettuja ihmisiä.
 

Yhteistyössä