"Joulun tähti" loistaa kirkkaana taivaalla nyt ja kirkkaimmillaan huomenna illalla 2.3.

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Katse taivaalle! Venuksen ja Jupiterin harvinainen kohtaaminen huipentuu huomenna – Näin näet planeetat parhaiten

Planeetat Venus ja Jupiter nimittäin näkyvät nyt harvinaisen lähellä toisiaan, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessaan.

Venus ja Jupiter ovat lähestyneet taivaalla toisiaan jo koko helmikuun, mutta lähin kohtaaminen tapahtuu 2. maaliskuuta. Ne näkyvät noin puolen asteen eli täysikuun halkaisijan päässä toisistaan.
Venus on ylempänä ja Jupiter alempana.

Parhaiten planeetat näkee tunti auringonlaskun jälkeen, jolloin ne näkyvät 12 asteen korkeudella. Tarkka kellonaika riippuu paikkakunnasta, mutta Ursan mukaan noin kello 19 on hyvä aika.
Illan edetessä ja pimetessä planeetat painuvat vähitellen horisontin taakse.


En muista nähneeni koskaan tähteä tai planeettaa yhtä kirkkaana kuin suurempi Venus on nyt länsilounaassa melko alhaalla ja myös Jupiter on kirkkaana sen lähellä vasemmalla puolella. Onko peräti joulun tähti eli Betlehemin tähti?


"Jupiter on monien mielestä Betlehemin tähden mysteerin avaintekijä. Suosittujen teorioiden mukaan Betlehemin tähdessä olisi ollut kyse Jupiterin konjunktiosta eli kohtaamisesta joko Venuksen tai Saturnuksen kanssa.

Muita esitettyjä selityksiä ovat komeetta tai supernovaräjähdys. Kiinalaiset tähtitieteilijät havaitsivat vuonna 12 ennen ajanlaskun alkua kirkkaan komeetan, joka sittemmin on tunnistettu Halleyn komeetaksi. Myös muista komeetoista on havaintoja vuosilta 10–5 ennen ajanlaskun alkua.

Tiettävästi vuonna 5 tai 4 ennen ajanlaskun alkua taivaalla loisti myös kirkas supernova, joka erottui paljain silmin jopa päivisin. Se loisti taivaalla peräti 70 päivän ajan.

Ehkä suosituin ja selitys on kuitenkin Jupiterin ja Venuksen konjunktio eli tapahtuma, jossa planeetat osuivat Maasta katsottuna samalle linjalle. Jupiter ja Venus kävivät poikkeuksellisen lähellä toisiaan kesäkuussa vuonna 2 ennen ajanlaskun alkua. Harvinaislaatuinen tapahtuma kesti korkeintaan yhden päivän. Planeetat ovat olleet niin samassa linjassa ja niiden loiste niin kirkas, että ne ovat näyttäneet yhdeltä tähdeltä. Ilmiö on ollut niin selkeä, ettei se ole jäänyt huomaamatta aikalaisilta."
 
vierailija
Myös revontulia on poikkeuksellisesti nähty viime päivinä etelässä asti tavallista näyttävämpinä loimuina.
Muutkin ihmettelevät, poikkeuksellisen kirkkaat kohteet taivaalla, varsinkin Venus.

Harvinainen valoilmiö loistaa Suomen yötaivaalla
Ilta-Sanomien lukijat ovat ihmetelleet taivaalla näkyvää valoilmiötä.

KESKIVIIKKOILTANA Suomessa ovat vallinneet hyvät sääolosuhteet öisen tähtitaivaan tarkkailuun.
Lukuisat Ilta-Sanomien lukijat ovat ihmetelleet alkuillasta läntisessä taivaanrannassa näkynyttä valoilmiötä, jonka alkuperä on herättänyt monissa kysymyksiä.

Käytännössä kyse on kahdesta huomiota herättävän kirkkaasta valosta, jotka Maasta katsottuna ovat loistaneet liikkumattomina toistensa läheisyydessä.

Osassa lukijoiden yhteydenottoja valoilmiötä on kuvailtu ”oudoksi”.

– Liikkumaton valokohde x2 Turun edustalla. FlightRadarissa ei näy mitään, yksi lukija lähestyy lähettämänsä kuvan saatetekstissä.

FlightRadar on internetsivusto, jolla voi seurata lentoliikennettä reaaliajassa.

Vaikka kuvat saavatkin mielikuvituksen laukkaamaan, on niille lopulta olemassa täysin luonnollinen selitys.

TÄHTITIETEELLINEN YHDISTYS Ursa ry kertoo verkkosivuillaan, että Venus ja Jupiter ovat lähestyneet toisiaan taivaalla koko menneen helmikuun ajan.
Lähimmillään planeetat ovat toisiaan iltataivaalla torstaina 2. maaliskuuta. Planeetat ovat tunti auringonlaskun jälkeen länsilounaassa 12 asteen korkeudella. Kirkkaampi Venus on niistä ylempänä ja Jupiter alempana.


On sanottava etten muista koskaan nähneeni yhtä kirkkaita astronomisia kohteita taivaalla 54 vuotisen ikäni aikana kuun ja auringon lisäksi, ja erityisesti oikeanpuoleinen Venus on todella kirkas tähtimäinen kohde. Huomenna torstaina 2.3.2023 klo 19 kohteet ovat lähimpänä toisiaan, täysikuun halkaisijan sisällä toisistaan, mikäli taivas on pilvetön. Jupiter ja Venus ovat melko alhaalla taivaanrannassa länsilounaassa.

Olin ensin täysin varma että kyseessä olisi joku ihmisen lennättämä tekninen laite esim. drooni, mutta kohteiden pysyminen pitkään paikallaan sai etsimään netistä muuta selitystä.
 

Yhteistyössä