Mallasleipä
1 1/2 dl kaljamaltaita
2 1/2 dl kiehuvaa vettä
5 dl vettä
1 pala (50 g) hiivaa
3/4 dl siirappia
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
noin 12 dl hiivaleipäjauhoja
1. Mittaa maltaat kulhon pohjalle ja kaada päälle kiehuva vesi.
2. Anna hautua ja turvota noin tunti.
3. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
4. Lisää turvonnut mallasseos, siirappi, suola ja öljy.
5. Alusta joukkoon jauhot niin, että taikina on pehmeää.
6. Kohota taikina liinan alla lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
7. Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja leivo leiviksi.
8. Pane leivät pellille leivinpaperille ja pistele.
9. Kohota leivät peitettyinä hyvin.
10. Paista 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla 35 - 40 minuuttia.
11. Tarkista kypsyys koputtelemalla leipien pohjaa.
12. Jos ääni on kumiseva, leipä on kypsä.
13. Voit sivellä leipien pintaa vedellä ohennetulla siirapilla paistumisen loppuvaiheessa.
Joulumuorin omenaleipä
(2 annosta)
1tlk (370g) omenasosetta
2 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 tl pomeranssinkuorta
1/2 dl öljyä
1/2 dl siirappia
2 dl luomu-mysliä
n.12 dl hiivaleipäjauhoja
Täyte:
50 g margariinia tai voita
1 1/2 dl rusinoita
Voiteluun:
3 rkl vettä
3 rkl siirappia
1. Kumoa huoneenlämpöinen omenasose taikinakulhoon.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää seos omenasoseen joukkoon.
3. Lisää suola, pomeranssinkuori, öljy, siirappi, ja mysli.
4. Lisää hiivaleipäjauhot vähitellen ja alusta taikina pehmeäksi.
5. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa 20 - 30 minuuttia.
6. Jaa taikina kahteen osaan.
7. Kauli toinen taikinapala jauhoja apuna käyttäen 25 cm x 40 cm kokoiseksi levyksi.
8. Levitä levylle puolet pehmeästä rasvasta ja ripottele päälle puolet rusinoista.
9. Kääri levy pitkältä sivulta rullaksi.
10. Viipaloi rulla 10 palaan.
11. Pane palat voideltuun sydänvuokaan tai pyöreään kakkuvuokaan (halkaisija 20 cm)kierrepuoli ylöspäin.
12. Leivo samoin toinen taikina.
13. Kohota leivät liinan alla hyvin ja voitele ne vesi-siirappiseoksella.
14. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.
15. Voitele vielä kypsät leivät vesi-siirappiseoksella.
16. Kumoa hieman jäähtyneinä.
Teeleivät
2 leipää
2 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
2 dl maitoa
2 omenaa
sokeria ja kanelia
225 °C n. 15 min.
1. Laita uuni kuumenemaan 225 °C:seen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
3. Lisää öljy ja maito sekä muut aineet ja sekoita. Sekoita mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin niin, että ainekset sekoittuvat tasaisesti.
4. Jaa taikina pellille leivinpaperin päälle kahteen osaan.
5. Taputtele ne pyöreiksi, n. 1 cm:n ja 1/2 cm:n paksuisiksi leiviksi.
6. Jaa paksumpi leipä leivinpyörällä neljään osaan ja pistele haarukalla.
7. Levitä ohuemman leivän päälle omenaviipaleita, sokeria ja kanelia tai omenasosetta. Näin saat makean pikataikinaleivonnaisen.
8. Paista uunin keskiosassa n. 15 min.
9. Tarjoa lämpiminä teen kera.