Jouluisia kakkuohjeita:

Luumu-konjakkikakku

150 g kuivattuja luumuja
1 dl hasselpähkinöitä
1 dl konjakkia tai brandyä
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa

1. Leikkaa luumut pieniksi paloiksi tai suikaleiksi ja rouhi pähkinät.
2. Kaada konjakki luumujen ja pähkinöiden päälle .
3. Anna niiden maustua muutamia tunteja.
4. Vaahdota rasva ja sokeri.
5. Lisää munat yksitellen ja vatkaa voimakkaasti.
6. Lisää taikinaan vehnäjauho-leivinjauhoseos, kerma sekä luumut ja pähkinät liemineen.
7. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.
8. Kypsennä 175-asteisessa uunissa runsas tunti.
9. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
10. Säilytä peitettynä pestyssä kakkuvuoassa tai alumiinifolioon kiedottuna.
11. Luumukakku on parhaimmillaan vasta parin päivän kuluttua.

Appelsiinisuklaakakku
10-12 palaa

pyöreä, irtopohjainen vuoka, halkaisija 24 cm

100 g tummaa appelsiinimakuista levysuklaata
100 g voita
2 munaa
2 dl hienosokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ rkl pikakahvijauhetta

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Pane leivinpaperi vuoan pohjalle.
3. Pilko suklaa paloiksi ja sulata voin kanssa syvässä kulhossa kattilassa, jossa on kiehuvaa vettä.
4. Vatkaa munat ja sokeri.
5. Sekoita jauhot ja kahvijauhe joukkoon.
6. Lisää suklaavoiseosta munataikinaan vähän kerrallaan.
7. Kaada taikina vuokaan.
8. Paista keskellä uunia noin 20 minuuttia.
9. Anna kakun jäähtyä vuoassa.
10. Kakku kannattaa laittaa jääkaappiin pariksi tunniksi ennen tarjoilua.

Hedelmäinen taatelikakku
(25 annosta)

1 pss (250 g) kivettömiä taateleita
1/2 pss (à 250 g) kuivattuja aprikooseja
1 tlk (160 g) punaisia kirsikoita
200 g leivontamargariinia
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 tlk (2 dl) vispikermaa

Vuokaan:
n. 1 dl kookoshiutaleita

1. Voitele noin 1,8 litran rengasvuoka.
2. Jauhota se kookoshiutaleilla.
3. Paloittele taatelit ja aprikoosit saksilla.
4. Leikkaa kirsikat pieniksi paloiksi.
5. Sulata margariini kattilassa.
6. Lisää joukkoon paloitellut hedelmät.
7. Anna jäähtyä.
8. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
9. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri.
10. Lisää jauhoseos vuorotellen kerman kanssa taikinaan varovasti sekoittaen.
11. Lisää lopuksi jäähtynyt margariiniseos.
12. Kaada taikina vuokaan.
13. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti 15 minuuttia.
14. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
15. Kakku mehevöityy folioon käärittynä.
16. Säilyy viileässä useita päiviä.
17. Voidaan pakastaa.

Helppo minttusuklaakakku
(25 annosta)

150 g leivontamargariinia
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 tl kanelia
2 rkl kaakaojauhetta
2 kananmunaa
1/2 dl vispikermaa
1 dl vahvaa kahvijuomaa

Kuorrutus:
1 pss (200 g) minttusuklaapalloja

Koristeeksi:
Diva- kookoshiutaleita

1. Voitele ja leivitä noin 1,8 litran rengasvuoka korppujauhoilla (tai kookoshiutaleilla).
2. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä.
3. Sekoita sokeri, vehnäjauhot, leivinjauhe, vanilliinisokeri, kaneli ja kaakaojauhe kulhossa.
4. Lisää jauhoseoksen joukkoon kananmunat, kerma, hieman jäähtynyt kahvi sekä sulatettu rasva.
5. Sekoita taikina tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukalla, älä vatkaa.
6. Kaada taikina kakkuvuokaan.
7. Paista 175 asteessa 50 - 60 minuuttia.
8. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
9. Kuorrutusta varten sulata minttusuklaapallot vesihauteessa.
10. Varo, että suklaan joukkoon ei pääse vettä.
11. Valuta kuorrutus jäähtyneen kakun päälle.
12. Koristele halutessasi kookoshiutaleilla.

Kirsikkainen taatelikakku
(12 annosta)

200 g leivontamargariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1/2 pss (à 250 g) taateleita
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl kahvijuomaa

Vuokaan
10 kpl punaista säilykekirsikkaa
1/2 dl hasselpähkinärouhetta

1. Voitele sydänvuoan reunat.
2. Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperi.
3. Paloittele kirsikat.
4. Ripottele ne sekä hasselpähkinärouhe vuoan pohjalle.
5. Vaahdota margariini ja sokeri.
6. Lisää joukkoon munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
7. Paloittele taatelit.
8. Sekoita vehnäjauhot, paloitellut taatelit, kaneli, kardemumma, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään.
9. Lisää jauhoseos taikinaan yhdessä jäähtyneen kahvin kanssa varovasti sekoittaen.
10. Levitä taikina vuokaan.
11. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 35 minuuttia.
12. Taatelisydän säilyy mehevänä useita päiviä jääkaapissa.

Pähkinäkakku

150 g margariinia
2 dl sokeria
3 kpl kananmunia
100 g pähkinärouhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja

1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Voitele ja jauhota rengasvuoka.
3. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää munat voimakkaasti vatkaten.
5. Sekoita kuivat aineet keskenään.
6. Lisää taikinaan.
7. Kaada taikina vuokaan.
8. Kypsennä uunin alaosassa noin 45 minuuttia.

Taatelikakku

1 pkt (250 g) kivettömiä taateleita
2 dl vettä
1 dl sokeria
200 g Valio voita
2 munaa
1 dl (100 g) Valio kermaviiliä
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja

1. Keitä taatelit hiljalleen vedessä pehmeiksi.
2. Lisää sokeri.
3. Sekoita voi vähän jäähtyneeseen seokseen.
4. Lisää kaikki loput aineet.
5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8 litran vuokaan.
6. Paista 175 asteessa noin tunti.

Piimäinen maustekakku

4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl jauhettua neilikkaa
2 dl sokeria
100 g sul. marg.
3 dl piimää

1. Sekoita jauhot ja mausteet sekaisin.
2. Sekoita sulatettu rasva, piimä ja sokeri hyvin keskenään.
3. Lisää jauhoseos.
4. Paista voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin tunti

Arabialainen maustekakku

200 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
¼ tl leivinjauhetta
¾ tl muskottipähkinää
1tl vanilliinisokeria
(3 rkl kaakaojauhetta)
2 dl kermamaitoa
½- 1 sitruunan mehu
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 dl jauhettua mantelia tai pähkinää

1. Hiero rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Lisää kananmunat yksitellen seosta hyvin vatkaten.
3. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne vuorotellen kermamaidon kanssa taikinaan.
4. Lisää lopuksi sitruunamehu, raastettu kuori ja jauhetut mantelit tai pähkinät.
5. Paista korppujauhotetussa vuoassa 175 ast n. 45min.

Arabialainen kahvikakku

3 kpl munaa
3,75 dl sokeria
2 dl kermaa
5 dl vehnäjauhoa
0,25 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2,5 rkl kaakaota
200 g voita sulatettuna
3 rkl voita
3,5 dl tomusokeria
1 tl kanelia
1,5 rkl kahvia kuumana

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Lisää kerma.
3. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää joukkoon.
4. Lisää viimeiseksi sulatettu rasva.
5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen 2 l:n kakkuvuokaan.
6. Paista 175 asteessa tunnin verran.
7. Kumoa ja anna jäähtyä.
8. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään (voi, tomusokeri, kaneli, kuuma vahva kahvi) ja levitä jäähtyneen kakun pinnalle.

Joulun paras luumukakku

200 g kuivattuja luumuja
1 dl rommia
200 g voita tai margariinia
2 dl tummaa sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 Leivonta Kultamunaa
1 tlk (1 ¼ dl) ranskankermaa tai smetanaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

1. Leikkaa luumut saksilla ohuiksi suikaleiksi.
2. Kaada suikaleiden päälle rommi.
3. Anna maustua peitettynä muutaman tunnin ajan tai yön yli.
4. Vaahdota rasva ja sokerit.
5. Lisää munat vaahtoon yksitellen, voimakkaasti sekoittaen.
6. Sekoita taikinaan ranskankerma ja keskenään sekoitettu vehnäjauho-leivinjauheseos.
7. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
8. Paista 175° C:ssa tunnin verran.

Kardemummakakku
10-12 palaa

pyöreä irtopohjainen vuoka, halkaisija 24 cm

6,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
125 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2,5 dl hienosokeria
3 tl jauhettua kardemummaa
2,5 dl maitoa
2 rkl raesokeria (jos löytyy kaapista)
½ dl mantelirouhetta

vähän sulatettua voita ja vehnäjauhoja vuokaan

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
2. Voitele ja jauhota vuoka.
3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa.
4. Lisää voi nokareina.
5. Sekoita haarukalla tai sormin.
6. Lisää hienosokeri ja kardemumma.
7. Kaada maito joukkoon.
8. Sekoita tasaiseksi taikinaksi (helpoimmin sähkövatkaimella alhaisella nopeudella)
9. Kaada taikina vuokaan.
10. Sirottele pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta.
11. Paista uunin alaosassa noin 50 minuuttia tai kunnes kakku tuntuu kuivalta, kun kokeilet tikulla sen kypsyyttä.
12. Poista kakku vuoasta hieman jäähtyneenä.
13. Jäähdytä ritilällä.
14. Kylmä maito maistuu erinomaisesti tämän kakun kanssa.

Sahramikakku

3 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl kermaviiliä
50 gr voita
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
0,5 gr (1 pss) sahramia
1 dl rusinoita tai korintteja

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Lisää kermaviili, voisula ja vehnäjauho-soodaseos.
3. Lisää kuumaan maitotilkkaan liuotettu sahrami ja rusinat.
4. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan.
5. Paista 175ºC:ssa noin 50 min.
6. Kakku maistuu erinomaisesti teen kanssa.

Helppo piimäkakku

3 dl talouspiimää
200 g sulatettua voita
2 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl hien. neilikkaa
2 tl hien. kardemummaa
1 tl soodaa
6 dl vehnäjauhoja
(2 dl rusinoita)

1. Sekoita taikinan ainekset luettelon mukaisessa järjestyksessä keskenään.
2. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan.
3. Kypsennä kakku uunissa 175 asteessa.
4. Kypsymisaika on noin tunti.

 

Yhteistyössä