Jos vammaisuus johtaa tehohoidon rajaamisern, niin

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Vammaisuus ei suoraan rajaa tehohoitoa pois. Mutta tällaisissa keskusteluissa hyvin huomaa sen, että kirjoittajilla ei ole mitään hajua lääketieteestä ja hyvästä hoidosta. Elämää ylläpidetään, muttei se ole jumalallinen ainoa totuus. Hyvä kuolema on monelle parempi kuin kärsivä ja kituva elämä.

Jos henkilö on hyvin vaikeasti vammainen ja joutuu tehohoitoon vähän väliä, niin ei se ole inhimillistä pitkittää kärsimystä. Pahalta tuntuu ja näin, mutta se on silti totuus. Jatkuvat tehohoitojaksot eivät tuo sitä varsinaista elämää kenellekään. Ne vain pidentävät kärsimystä kohti vääjäämätöntä.

Näin toimitaan myös geriatrian palliatiivisessa hoidossa. Ei kuolemaa kohti menevää ihmistä pyritä ”väkisin” pitämään elossa - vastoin luonnon lakia. Kuolevan potilaan oloa pyritään helpottamaan ja esimerkiksi kivut poistamaan. Mutta se että nykyteknologialla ja lääketieteellä viimeiseen asti pitkitetään lähestyvää määränpäätä, niin siitä ei hyödy kukaan. Potilas ei siitä hyödy, vaan kärsimys pitkittyy. Omaiset joutuvat joka tapauksessa surun äärelle, eikä sen pitkittäminen helpota asian käsittelyä ja sitä kautta myös yli pääsemistä. Eikä siitä luonnollisestikaan hyödy yhteiskuntakaan.

Jonkun mielestä kovaa tekstiä, mutta ei se sitä kuitenkaan ole. Kuolema on osa elämää ja tämä totuus opetetaan jo lääkiksen alussa. Nykyinen länsimainen kulttuuri on vain mystifioinut kuoleman tabuksi, josta ei oikein saisi edes puhua. Se on meillä jokaisella edessä, eikä sitä pidä kammoksua. Kuten sanoin, se on vain osa elämää.
 
  • Tykkää
Reactions: Elena777