"Joku aamu sitten katselin aamuteeveen lähetystä, missä pari asiantuntijaa pohti sitä, miksi syntyvyys Suomessa on niin alhainen"

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
Nivelrikko helposti alkaa siitä kun nivelessä jotain hajoaa. Olisi tietenkin pitänyt kirjoittaa, että lukuisien vammojen seurauksena. Tosin eihän se polvinivel sitä tiedä, että se aikaisempi vaurio oli tapaturma ja sitten se seuraava vaurio olikin suunniteltu korjaava operaatio. Joka tapauksessa polvivamman seurauksena nivelrikon todennäköisyys suunnilleen viisinkertaistuu ja kun vammoja on useita, nivelrikko on aika lailla automaattinen seuraus.

Kipulääkkeillä ja jumpalla tässä on menty, mutta nyt on työkyky alkanut mennä, niin tekonivel on seuraava askel.
Tietysti liian kova ja yksipuolinen kuormitus aiheuttaa tällaista monien muiden syiden lisäksi. Siksipä onkin hyvä, jos liikuntaa ohjaa pätevä valmentaja, joka ymmärtää myös ylikuormituksen riskit.

Rustot ja nivelet ovat siitä jännä, että niiden elinehto on liikkuminen. Esim. polviruston tilavuus kasvaa merkittävästi paljon liikkuvilla lapsilla. Ruston kehittymiseen tarvitaan nimenomaan voimakasta rasistusta. Kohtuullinen kuormitus siis on todella tärkeää eritoten kasvavien yksilöiden kohdalla. Joidenkin väitteiden mukaan nuoruusajan liikunta ja kohtuullinen kuormitus voivat ehkäistä vanhuusiän nivelrikkoa.

Kannattanee siis valita monipuolinen harrastus, joka ei rasita yksipuolisesti, kehittää niin kuntoa kuin lihaksistoa ja niveliä, sekä luustoa riittävästi.

Toivottavasti saat apua nivelrikkoosi. Juokseminen on turhan raskasta kenen tahansa aikuisen polville. Kannattaa lakata haaveilemasta siitä. Vaihda fillarointiin ja rauhallisiiin kävelylenkkeihin metsässä.
 
Jos raha ja lastenteko olisivat tuolla tavalla suhteessa, niin Afrikassa ei syntyisi ketään ja Suomi olisi lapsia täynnä. Noita selityksiä annetaan, koska todellista syytä ei saa sanoa. Tai jos sanot, sinä syyllistät ja sinut somelynkataan välittömästi.

Totuus on monen tekijän summa. Ensin nostaisin esiin itsekeskeisen kulttuurimme. Nykyisin kulttuuri korostaa sitä, että sinä, sinä ja sinä. Sinulla pitää olla kivaa ja mitään paineita ei mistään pidä ottaa. Opiskelut venyvät, kun nuoret haluavat matkustaa, bailata ja viettää huoletonta opiskelijaelämää. Sen jälkeen halutaan ura ja on yleisesti tiedossa, että lapsen tekeminen ja uran rakentaminen yhtä aikaa on miltei mahdotonta. Uran alettua rahan määrä kasvaa ja lisää kaikkea kivaa pystyy itselleen hankkimaan. On kiva ostaa tavaroita, vaatteita ja notkua illat kavereiden kanssa trendikahvilassa. "En mä halua tästä vielä luopua" on varmasti monen ajatus. Parisuhteet ovat repaleisempia kuin ennen ja riitojen takia erotaan, ei yritetä väkisin pysyä yhdessä kuten ennen vanhaan. Tässäkin tuo yksilökeskeinen ajattelu tiivistyy: minä ja minun tarpeeni. Jos en just nyt tällä sekunnilla ole onnellinen, me erotaan. Mulla on oikeus olla onnellinen. Sitten vuosien päästä huomataan, ettei se lapsen teko olekaan enää niin helppoa. No mutta onhan se elämä kivaa näinkin ja annetaan periksi, tai toisaalta jonotetaan lapsettomuusklinikoille.

Tuota yllä olevaa ei saa sanoa ääneen, se on "syyllistämistä".

Toinen yksinkertaisesti fyysisen läheisyyden väheneminen. Nuoret roikkuu linjoilla, somessa ja mitä näitä nyt onkaan. Seksin määrä on yksinkertaisesti vähentynyt nuorten aikuisten kesken verrattuna aikaisempiin sukupolviin. Ja mitä vähemmän seksiä harrastaa, sitä vähemmän sitä kohta kaipaakaan. Nuorille miehillekin porno taitaa korvata osan parisuhteen seksistä. Se on helppoa, nopeaa, vaihtelevaa: minä, minä minä. Mä haluan nopean nautinnon. Mulla on siihen oikeus. Ei ollut 80-luvulla pornhubia ei. Jos aikuisviihdettä halusi, niin käytiin iltahämärällä kioskilla ostamassa tissilehti. Se hävetti, ei niin usein tehty. Eikä sille samalle tissikuvalle nyt jaksa kovin montaa kertaa runkkailla. Siitä haettiin korkeintaan pientä piristystä ja mentiin oman naisen kanssa makkariin.

Kolmantena veikkaisin ajan puutetta. Työajat ovat hämärtyneet ja töitä tehdään yömyöhään asti läppärillä kotonakin. Työelämä vaatii nykyisin paljon. Harvalla on enää mitään leppoisaa konttorisihteerin vakanssia. Väsyneenä ei taas haluta.
 
vierailija
Sanoisin syiksi: hyvät ehkäisymahdollisuudet, on ok harrastaa seksiä muuallakin kuin avioliitossa, aviotumisikä korkea, vakityöhön pääsee harvat, on niin paljon muutakin tekemistä nykyään kuin perhe-elämä. Ennen vanhaan elämä oli sitä, että tehtiin töitä, seurusteltiin, tultiin raskaaksi, mentiin naimisiin, tehtiin töitä, kasvatettiin lapsia minlkä töiltä ehti, tehtiin töitä ja tehtiin töitä kunnes kuoltiin pois. Jos eli vähän vanhemmaksi, niin lapset ehkä huolehtivat tai ei
 

Yhteistyössä