Jauhelihapiirakka
(6 henkilölle)
taikina:
2 dl maitoa/vettä
1/4 pala hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 1/2 dl perunahiutaleita
n. 4 dl hiivaleipäjauhoja
150 g margariinia
1. Lämmitä neste n. 40 asteiseksi.
2. Sekoita joukkoon hiiva.
3. Lisää suola ja siirappi.
4. Lisää joukkoon perunahiutaleet.
5. Anna niiden turvota hetken aikaa.
6. Lisää sitten jauhot.
7. Lopuksi hiero lopuksi huoneenlämpöinen margariini taikinaan.
täyte 1.
500 g jauhelihaa
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
150 g yrttituorejuustoa
170 g tuoreita herkkusieniä
juustoraastetta
1/2 dl soijaa
mustapippuria
(suolaa)
täyte 2.
500 g jauhelihaa
1 sipuli
3-5 valkosipulinkynttä
1 porkkana
4 dl tomaattimurskaa
2 rkl chilikastiketta
1 tomaatti
oreganoa, basilikaa
juustoraastetta
(mustapippuria, paprikaa, suolaa)
8. Ruskista jauheliha ja mausta suolalla.
9. Suikaloi kesäkurpitsa, hienonna sipuli ja viipaloi herkkusienet.
10. Kuullota vihannekset pannulla.
11. Sekoita kaikki täyteaineet keskenään.
12. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle.
13. Paista 200 asteessa 10 - 15 minuuttia.
14. Lisää valmis täyte paistuneen pohjan päälle.
15. Ripottele pinnalle juustoraaste.
16. Paista uunissa vielä n. puoli tuntia, kunnes piirakan pinnalla on kaunis ruskea väri.
Italialainen jauhelihapiirakka
(8 annosta)
pohja:
150 g Becel margariinia tms.
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
0,25 dl vettä
1. Sekoita jauhot ja nypi rasva joukkoon.
2. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi.
täyte:
300 g jauhelihaa
2 rkl Bertolli Classico -oliiviöljyä
400 g tomaattimurskaa
250 g pakastesuikalejuureksia
3 tl basilikaa
4 kpl valkosipulinkynttä
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl yrttisuolaa
3. Ruskista jauheliha öljyssä.
4. Lisää jauhelihan joukkoon tomaattimurska, pakastesuikalejuurekset ja mausteet.
5. Anna kiehua hiljalleen ilman kantta, kunnes neste on haihtunut.
6. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle.
7. Pistele taikinaa haarukalla.
8. Paista pohjaa 200 °C lämpötilassa 10 minuuttia.
9. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle.
päälle:
4 kpl tomaattia
10. Lisää viipaloidut tomaatit.
11. Paista vielä noin 30 minuuttia.
12. Halutessasi voit koristella valmiin piirakan basilikalla.
Jauhelihapiirakka herkkusienillä
pohja
300 g voita t. margariinia
6 dl vehnäjauhoja
8 rkl vettä
1. Sekoita jauhot ja margariini sormin.
2. Lisää vesi.
3. Tee taikinasta iso klöntti ja anna sen jähmettyä jääkaapissa n. 1 tunti.
täyte:
1 sipuli
(n. 3 valkosipulin kynttä)
1 tlk herkkusieniä valutettuna
400 g jauhelihaa
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
mustapippuria
2 dl raastettua Emmental-juustoa tai juustosekoitetta
2 dl kermaa
1/2 dl ketsuppia
voiteluun
yksi muna
4. Kuullota sipuli(t) oliiviöljyssä.
5. Jos haluat, voit maustaa sipuleita hunajalla.
6. Lisää joukkoon herkkusienet ja kuullota niitä hetki.
7. Sitten lisää jauheliha ja ruskista se.
8. Mausta suolalla ja pippureilla.
9. Ripottele päälle jauhot, lisää juusto, kerma ja ketsuppi.
10. Jos käytät ketsupin sijaan tomaattipyretta, lisää se heti jauhojen jälkeen.
11. Anna seoksen seistä ja porista hetkisen.
12. Vuoraa voideltu piirakkavuoka n. 2/3:lla taikinasta ja tee haarukalla reikiä pohjaan ja sivuille.
13. Paista 200 asteisessa uunissa n. 15 min, jonka jälkeen täytä vuoka tytteellä.
14. Kauli lopusta taikinasta liuskoja, jotka asetetaan ristikkäin täytteen päälle.
15. Tee liuskoista sopivan kapeita, jotta pinnalle syntyy kivan näköinen ristikko.
16. Lopuksi voitele ristikko ja reunat munalla.
17. Paista 200 asteessa toiset 15 minuuttia.
Jauhelihapannari
4 annosta
3 dl maitoa
1 1/2 dl tomaattimehua
1/2 kasvisliemikuutio
2 kananmunaa
3 1/2 dl hiivaleipä-vehnäjauhoja
1 dl vichyä
200 g jauhelihaa
1 tl yrttisuolaa
1 tl basilikaa
1 tl valkosipulijauhetta
1/4 tl chilijauhetta
1 dl paprikaa kuutioina
1 1/2 dl purjoa viipaleina
1. Sekoita kylmään nesteeseen liemikuutio, kananmunat ja jauhot.
2. Anna taikinan seistä 1/2 tuntia.
3. Lisää vichy taikinaan.
4. Ruskista jauheliha ja mausta.
5. Lisää paprikat ja purjot.
6. Sekoita jauheliha-paprika-purjoseos pannukakkutaikinaan.
7. Kaada taikina voipaperilla vuoratulle uunipellille.
8. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Muuta:
Tomaattimehun sijaan voit käyttää tomaattipyreetä tai tomaattimurskaa.
Sekoita 1 rkl tomaattipyreetä ja 1,5 dl vettä tai ½ dl tomaattimurskaa ja 1 dl vettä.
Jauhelihapiirakka hedelmillä
4 annosta
paistospohja:
150 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
täyte:
200 g naudan jauhelihaa
1 rkl voita tai margariinia
1 dl chilikastiketta
1 dl lihalientä
1 soseutettu kiivi
1/2 papaijaa lohkoina
3 munaa
2 dl ranskankermaa
2-3 rkl raastettua juustoa
koristeeksi:
2-3 kiiviä lohkoina tai viipaleina
1/2 papaijaa
1. Nypi pohjataikinan ainekset keskenään.
2. Kaaviloi taikina ja vuoraa sillä vuoan (halkaisija 25-27 senttiä) pohja ja reunat.
3. Anna taikinan levähtää n. 30 min.
4. Kypsennä pohjaa uunissa 200 asteessa 7-8 min.
5. Ruskista jauheliha paistinpannussa.
6. Lisää siihen chilikastike ja lihaliemi.
7. Anna sen hiljalleen kiehua muutaman minuutin.
8. Sekoita joukkoon kuorittu, soseutettu kiivi sekä suola ja pippuri.
9. Levitä jauhelihaseos pohjataikinalle.
10. Laita pinnalle papaijan lohkot.
11. Vatkaa yhteen munat, ranskankerma ja juusto.
12. Kaada seos piirakan pinnalle ja kypsennä 25-30 min tai kunnes munaseos on hyytynyt.
13. Kuori jäljellä olevat hedelmät.
14. Leikkaa ne tasakokoisiksi viipaleiksi tai lohkoiksi.
15. Levitä piirakan päälle juuri ennen tarjoilua.