Tein positiivisen testin sinä päivänä, jolloin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Päivä sattui olemaan torstai, pahoinvointi alkoi sunnuntaina. Ja jatkui viikolle 23.
Lohduttauduin aluksi sillä, että kyllähän pahoinvointi pian menee ohi. Viikolla 12, niin sanottiin monessa paikkaa. Ei mennyt. No, viikolla 14, niin sanottiin jossain kirjoissa. Ei mennyt! No, viimeistään viikolla 16? Niin luki eräässä lehdessä. Ei, eipä loppunut silloinkaan. Viikolla 18-19 taisin luopua toivosta ja valmistautua tosi raskaaseen raskauteen. Ja sitten, luojan kiitos, eräänä kauniina päivänä minua ei enää etonut, yököttänyt eikä oksettanut - voi sitä autuutta!
Noina kuukausina ja viikkoina kokeilin kaikki netistä ja kirjallisuudesta bongaamani keinot - mikään ei auttanut. Aamupahoinvointi-termi ei kohdallani todellakaan pitänyt paikkansa, koska aamun 15 ensimmäistä minuuttia olivat päivän ainoat hetket, jolloin en voinut pahoin, sitten taas mentiin. Pahoinvointi paheni aina iltaa kohden, mikä oli jotenkin karmaa - koko päivän tiesi, että pahin vielä edessä. Pahimmillani oksentelin n. 10 kertaa päivässä, yleensä 4-5. Ja muutaman ajan kuluttua olin todella väsynyt. Niin väsynyt, että olin yhteensä kuutisen viikkoa sairaslomalla. Olen aina tehnyt paljon töitä, joten tuo oli vaikea paikka - jäädä "vain" pahoinvoinnin takia saikkarille, mutta... En yksinkertaisesti jaksanut.
Sietämäni ruoat vaihtelivat. Jouluna söin viikon verran sipsejä ja join kokista. [Joo, jos joku paheksuu, niin siitä vaan.] Pakastemarjat olivat yleensä aika ookoo. Peruna pysyi sisällä aika hyvin, ja se olikin jonkinlaista perusruokaa koko ajan. Muutoin söin sen mukaan, mitä teki mieli. Niin, yleensä ei tehnyt mieli oikein mitään. Mutta oli "nälkä". Ja syöminen helpotti pahoinvointia hetkeksi. Ja sitten taas oli kauhea olo/nälkä. Lääkkeisiin en missään vaiheessa halunnut turvautua (mutta ymmärrän oikein hyvin, jos joku turvautuu!), mutta kokeilin "luomukeinoja" eli akupunktiota ja sellaisia ranteisiin laitettavia matkapahoinvointirannekkeita. Akupunktio ei oikein tuntunut auttavan - tai mistä minä tiedän, ehkä olo olisi ollut vielä pahempi ilman sitä? - ja rannekkeista tuli vielä huonompi olo. Oksennuskuntoon tuli myös mieheni, joka kokeili niitä

Mutta näistä kahdesta keinosta on moni käsittääkseni saanut avun.
En soisi pahaa raskauspahoinvointia kenellekään, mutta välillä oli "tylsää" ihan se, että kukaan ei oikein ymmärtänyt. Paras ystävätär on oksentanut kahden raskauden aikana yhteensä yhden (1!) kerran. Lähipiiristä ei löytynyt kohtalontoveria - vertaistuki löytyi netistä, jossa oli sellaisia, jotka voivat vielä minua huonommin. Ja se lohdutti hieman - en sentään joutunut sairaalaan tipukseen tms.
Miten jaksoin? Minimoimalla tekemisen. Sairasloma auttoi hieman, kun mitään en kuitenkaan jaksanut. Huushollia en siivonnut kun minimit, kun en jaksanut. Jossain vaiheessa tilasin kotisiivouksen ja erityistoiveena pyysin siivoamaan jääkaapin - sen siivoaminen ei olisi itseltäni onnistunut, ei sitten millään - yäk... Pahoinvoinnin kuukausina söin, mitä milloinkin mieli teki ja mikä tuntui pysyvän sisällä (ja huom.! suklaata ei tehnyt mieli

. Huumori auttoi. Usein hirteishuumori. Mieheni tottui siihen, että jossain kohtaa ulkona ollessamme ryntäsin johon yökkäilemään/oksentamaan ja että mukaan piti ottaa "oksennuspussi". Matkustelimme keväällä jonkin verran, lennot esim. Nizzaan oli varattu jo aiemmin, kun en ollut kuvitellut yökkäileväni jatkuvasti vielä viikolla 20; nyt voin jälkikasvulle joskus kertoa, että olepa kunnolla, äiti on takiasi oksentanut esim. Radisson-hotellin eteen Promenade des Anglais'lla

Ja erittäin monen viheristutuksen juurelle muuallakin...
Eli mitä sanoisin kysyjälle? Hanki apua ja jätä väliin ei-pakolliset = pidä huoli itsestäsi. Ehkä joku ystävä voisi joskus tulla pariksi tunniksi vahtimaan esikoista? Tai puunaamaan huusholliasi? Ja pieni lika kasvattaa esikoisen vastustuskykyä?

Opinnot, niin... Sinulla on varmaan sellainen olo, että pakkohan ne on jaksaa. Mutta et välttämättä jaksa. Minun oli pakko tunnustaa, että en jaksa - ja se siitä. [Saattoi pitkän päälle olla henkisesti ihan terveellinen kokemus?] Ja sen tiedostaminen joskus siinä tosiaan viikkojen 18-19 paikkeilla, että pahoinvointi voi jatkua synnytykseen asti, se auttoi jotenkin. Toivosta luopuminen auttoi? Ajatus, että pahoinvointi nyt voi jatkua, enkä voi sille mitään, mutta että se loppuu joskus eli ei ole parantumaton sairaus. Ja itse asiassa sekin ajatus auttoi, että keskenmenoriski kai pienempi ja että vauva tod.näk. voi loistavasti. Ja jos pahoinvointisi äityy vielä pahemmaksi/todella pahaksi, mene tarvittaessa vaikka tiputukseen ja/tai hanki lääkitys - siksihän niitä pillereitä on olemassa. Minulla oli mahdollisuus saikkariin ja tulokas on ensimmäinen, joten helppohan tässä on neuvoja jaella? Mutta pidä huoli itsestäsi ja koeta jaksaa - sinulla on ainakin minun sympatiani, täysin! Jaksamista!