Italia panee juhlat pystyyn meidän rahoilla

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Aamulehti:

"Italian uusi hallitus panee juhlat pystyyn velkarahalla – Eläke- ja verolinjaukset kauhistuttavat EU:ta
Syntymässä oleva hallitus ei puhu euroalueesta eroamisesta.
18.5.2018 14.00


Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi di Maio joutui median piirittämäksi poistuessaan Italian parlamentin alahuoneesta keskiviikkona.GIUSEPPE LAMI / EPA

1
Keskustele
Seppo Ylönen

Työttömille 780 euron kansalaispalkka. Palkansaajille ja yrityksille 15 prosentin tasavero. Eläkeiän 67 vuoteen nostanut laki romukoppaan.

Tässä muutamia herkkupaloja Italian hallitusohjelmaluonnoksesta, joka menee hallitukseen nousevien populistipuolueiden jäsenkäsittelyyn ja maanantaina presidentin hyväksyttäväksi.

Hallituksen on kasaaminen Italiassa kestänyt pitkään. Vaalit käytiin jo maaliskuun alussa.

Hallitus syntyy kahden vaalivoittajan, populistipuolue Viiden tähden liikkeen ja äärioikeistolaisen Legan perustalle.
Hurjimmat ideat hylättiin

Puolueiden pitkään vääntämä hallitusohjelma on 39-sivuinen, 22 kohdan toiveiden tynnyri.

Kaikkein hurjimmat keskustelussa olleet esitykset on vedetty punakynällä yli.

Niihin kuului vaatimus, että Euroopan keskuspankki antaisi anteeksi Italian valtion velkoja 250 miljardin euron edestä. Tällaiseen armeliaisuuteen ei EKP:llä ole valtuuksia. Italian valtion velka on nyt 340 miljardia euroa.

Myöskään puolueiden vanha vaatimus euro-kansanäänestyksestä ei sisälly ohjelmapaperiin. Viiden tähden liike ja Lega ovat kuin selkäytimestä vierittäneet syyt Italian ongelmista euron, Brysselin ja Berliinin kontolle.
Eläkeikä palaa entiseen

Hallitusohjelmaan jäi silti lukuisia kohtia, jotka saavat EU-johtajien niskakarvat pystyyn.

MAINOS, JUTTU JATKUU ALLA

Eläkeikälain mitätöinti maksaa arvioiden mukaan 15 miljardia euroa. Vuonna 2011 eläkeikä nousi Italiassa 67 vuoteen. Se oli yksi palanen talouden tervehdyttämisohjelmassa, jolla Italian hallitus piti valtion konkurssin loitolla.

Uusi hallitus haluaa, että Italiassa palataan vanhaan. Se tarkoittaa, että eläkkeelle pääsee 41 vuoden työuran jälkeen.

Ilmaista lystiä eivät myöskään ole 15 prosentin tasavero pieni- ja keskituloisille eikä 780 euron kansalaispalkka.

Lega kannattajakunnan ydin on vauraassa pohjoisessa. Siellä verojen alentaminen saa varmasti kannatusta, vaikka 15 prosentin palkkaveroasteen kaveriksi on tulossa toinen, korkeampi verokanta.

Viiden tähden liikkeellä puolestaan on paljon kannatusta köyhässä, työttömyyden riivaamassa etelässä. Siellä odotetaan kiihkeästi 780 euron kansalaispalkkaa.
EU uusiksi sisältäpäin

Miten nämä juhlat rahoitetaan?

Hallitusohjelmassa puhutaan tiettyjen verohelpotusten poistamisesta ja verotuksen porsaanreikien tukkimisesta.

Niillä ei kuitenkaan kateta kymmenien miljardien eurojen vuosittaisia menonlisäyksiä. Vaihtoehdoksi jää lisävelanotto.

Legan puheenjohtajan Matteo Salvinin puheista on voinut päätellä, että EU:n määrittelemä budjetin alijäämäkatto ei näytä tavoittelemisen arvoiselta asialta.

Sekä Viiden tähden liike että Lega ovat EU-kriittisiä puolueita. Ne eivät kuitenkaan enää puhu unionista tai euroalueesta lähdöstä, vaan ne sanovat haluavansa uudistaa EU:n sisältäpäin.

Italian tuleva hallitus haluaa muun muassa lopettaa EU:n Venäjä-pakotteet ja panna pakolaispolitiikan täysremonttiin."
 
vierailija
Vinkki: tällaisissa asioissa varsinkin kannattaisi välittää ajankohtaista tietoa. Hallitus on Italiassa sittemmin vaihtunut. Tiedätkö, kuka on pääministeri ja mitä puoluetta edustaa?
 
vierailija
Sanotaanko näin, että Italia on hoitanut taloutensa päin persettä Mussolinin ajoista lähtien. Ei siellä ole ollut yhtään hallitusta, jonka aikana maa ei olisi elänyt yli varojensa. Massiivinen Marshall-apu toisen maailmansodan jälkeen korvaantui Eurooppalaisella tuella vuonna 1957. 1980-luvulla Italian talous oli yksi maailman nopeimmin kasvavista ja silti budjetit olivat alijäämäisiä. 1995 Suomi liittyi Euroopan Unioniin ja siitä lähtien olemme mekin omalta osaltamme tukeneet italialaisten elämää.

Tämä on kylmää faktaa ja se pitää jokaisen tietää. Ei voi olla niin, että lähetetään vaan rahaa vuosikymmenestä toiseen tiedostamatta mihin se menee. Sen täytyy olla tietoinen valinta ihmisille, että tänä vuonna juon yhden takeaway latten vähemmän, jotta joku italialainen saa käyttää sen vitosen minun puolestani.
 
vierailija
elokuu 04, 2020 18:28
Tuumaustunnilla torstaina: Jussi Halla-aho, EU-elvytyspaketti ja syksyn kuumat poliittiset kysymykset

Pääministeri Sanna Marin (sdp.) hyväksyi allekirjoituksellaan Suomen puolesta massiivisen EU:n elvytyspaketin ja monivuotisen budjetin. Yhteisen velan kieltävistä EU:n perussopimuksista tuli tällä tempauksella wc-paperia. Kaiken lisäksi suunnitellaan EU-tasoisia uusia veroja.

Pääministeri ei katsonut tarpeelliseksi käydä eduskuntakeskustelua elvytyspaketista kesällä. Mutta hallitus ei pääse aihetta karkuun. Politiikan tulikuuma syksy on ovella.
Näistä ja muista poliittisista kysymyksistä puhuu puheenjohtaja Jussi Halla-aho työmiehen tuumaustunnilla torstaina 6.8.2020 klo 11.30. Tilaisuus lähetetään suorana Youtube-verkkolähetyksenä.
Lähetyslinkki tulee näkyviin tälle sivulle hetkeä ennen lähetystä. Tervetuloa seuraamaan lähetystä.

SUOMEN UUTISET