Italia haluaa meidän rahat tai eroaa EU:sta

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
huhtikuu 08, 2020 9:44
FT: Italia menettämässä hermonsa unioniin – tyytymättömyys kasvanut koronakriisin myötä

Italian EU-myönteisimmätkin puolueet puntaroivat unionin jäsenyyden mielekkyyttä. Koronaviruksen runtelemassa saapasmaassa vaaditaan jäsenmailta yhteisiä velkakirjoja. Maan suositut kansallismieliset puolueet kyseenalaistavat EU-jäsenyyden ja kaksi kolmasosaa italialaisista pitää jäsenyyttä haitallisena.

Talouslehti Financial Times analysoi kattavasti italialaisten tuntoja EU:ta kohtaan. 67 prosenttia italialaisista pitää EU-jäsenyyttä epäsuotuisana. Marraskuussa 2018 tätä mieltä oli 47 prosenttia maan kansalaisista.
EU-myönteiset: Jäsenyys on turhaa
EU-myönteisen Toiminta-puolueen puheenjohtaja ja meppi Carlo Calenda setvii puolueensa jäsenten antamaa palautetta: ”Miksi me haluamme olla EU-jäseniä. Se on turhaa.”
Calendan puolueen nimi oli aiemmin Olemme eurooppalaisia. Calenda kertoo FT:lle, ettei Italia välttämättä pysy unionin jäsenmaana. Heistä tuntuu, etteivät muut jäsenmaat tue Italiaa tarpeeksi pandemian vuoksi pysäytetyn talouden tukemisessa.
– Italiassa on käynnissä massiivinen mielipidemuutos, Calenda kertoo.
Italian presidentti Sergio Mattarella jakaa huolen EU:n tulevaisuudesta.
– Toivon, että kaikki ymmärtävät Eurooppaa kohtaavan uhan vakavuuden ennen kuin on liian myöhäistä, Mattarella kertoi italialaisille ilta-aikaan lähetetyssä televisio-ohjelmassa.
Eurokriisin hullujen vuosien paluu
Suurin kiista on edelleen euromaiden yhteiset velkakirjat. Viime vuosikymmenen alussa nämä eurobondeiksi kutsutut velkakirjat haudattiin. Nyt ne ovat taas keskusteluissa nimellä koronabondit.
Tälläkin kertaa eteläiset euromaat kannattavat yhteistä velkaa. Pohjoiset euromaat vastustavat niitä edelleen. Koronabondeilla on kuitenkin käytännön ongelma ja se on kiireellisyys.
Pohjoiset euromaat ovat tulleet hieman vastaan. Ne ovat suhtautuneet myötämielisemmin Euroopan vakausmekanismi EVM:n käyttöön. Eurovastaiset puolueet ovat alleviivanneet EVM:n tiukkoja talousehtoja, joskin niistä voidaan luopuakin pandemian vuoksi.
EU on hankalassa asemassa
Maan suosituimman puolueen, Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini on kehottanut harkitsemaan EU-eroa. Myös Liiton kanssa samaan oikeistoblokkiin kuuluvan Italian veljet -puolueen puheenjohtaja Giorgia Meloni kaataa bensiiniä EU-eroliekkeihin.
– EU on muuttunut unionista, joka ei tee yhtään mitään unioniksi, joka yrittää tavoitella voittoa meidän kohtaamista ongelmista, hän sanoi FT:lle.
EU on hankalassa asemassa. Jos yhteiset velkakirjat runnotaan läpi, pohjoisissa euromaissa nousee poliittinen kapina. Jos ne haudataan, kapina syttyy etelässä.
HENRI ALAKYLÄ
 
No tietysti Italia haluaa yhteiset velkakirjat, koska on kivempi, että joku muu maksaa omat törttöilyt.
Pohjoismaiden ei tähän leikkiin kannata lähteä. Se olisi silkkaa typeryyttä. Ehkä ratkaisuksi voisi ehdottaa eteläisen euroopan yhteisiä velkakirjoja.
 
  • Tykkää
Reactions: m.e.k.
vierailija
En tulee hajoamaan ja se johtuu siitä, että se on lähtenyt laukalle juuriltaan. Kyseessähän oli itsenäisten valtioiden vapaakauppaliitto. Ei siitä ollut tarkoitus tehdä liittovaltiota tai oli, niin korkeintaan harmaiden eminenssien kiimaisissa mielissä. Kansa ei sellaista ole halunnut missään vaiheessa. Jäsenmaat ovat liian erilaisia, että niistä voitaisiin tehdä yhden maan osia.
 
vierailija
Italialaiset. Ei voi kuin puistella päätään. Raha kyllä kelpaa. Ajattelivatkohan laittaa johonkin sotalaivoihin tai vastaavaan.
Juh, yhteistyötä voisi tehdä, mutta toinen vaihtoehto on kivempaa.
Suomelle tämä ei ole paras vaihtoehto. Pieni Suomi kun yrittää myydä kalliiita tuotteitaan yksin, niin se käy vaikeammaksi. Ennustan, että Suomesta tulee halpatyövoimamaa, jos EU ei saa rivejään kuriin.
Ja teille "suomalaisen laadun ja hienon insinöörityön" puolustajat: Samalla tavalla ajattelevat ne italialaisetkin, että ne on parempia kuin kukaan muu kaikessa, mitä tekevät.
 
Tietysti Italia ja myös Espanja haluavat EU:lta rahaa - ja sitä ne tulevat myös saamaan. On ollut huvittavaa seurata tilanteen kehittymistä. Ensin Suomi, Hollanti ja Saksa olivat ehdottomasti vastaan. Nyt jo Kulmuni pehmentelee tilannetta kertomalla, että meillä on "reunaehtoja" . Vähän niin kuin Kreikan kanssa kävi. Mitähän niille vakuuksille kuuluu nykyään? Vai kuuluko mitään?
 

Yhteistyössä