Induktioliesi

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Ollaan muuttamassa asuntoon jossa on induktioliesi, tai ainakin se on sellainen musta lasilevyn tyyppinen, en tiedä onko niitä monenlaisia tai erilaisia? Mistä tiedän sopivatko kattilani ja pannuni tämän lieden kanssa? Olen joskus nähnyt pannuissa jotain merkkejä että millaisille liesille ne sopivat, mutta noista vanhoista en pysty tarkistamaan. Mitä tapahtuu jos käyttää vääränlaista? Entä voiko valurautaa käyttää?
Kiitos jo etukäteen vastauksista ^_^
 
vierailija
Kaikki astiat eivät tunnetusti kuitenkaan sovi induktioliedelle. Induktiolieden toiminta perustuu magnetismiin ja sillä voidaan kuumentaa vain astioita, joiden pohjassa on magnetoituvaa materiaalia.

Induktioliedelle sopivat lähtökohtaisesti materiaaleina valurauta, teräs ja emali. Erikseen ei tarvitse ostaa nimenomaan induktioliedelle sopivia astioita. Pannujen ja kattiloiden sopivuutta voi testata magneetin avulla.
- Jos on päätetty induktioliesi hankkia, niin kannattaa tarkistaa sopivatko vanhat padat ja kattilat siihen. Jos magneetti pysyy pannun tai kattilan pohjassa niin se sopii induktioliedelle, sanoo kotitalousneuvoja Teija Mäkelä Satakunnan Martoista.



 
vierailija
mistä tietää kumpi on jos hellan pinta on tasainen lasilevy?
Alumiinikattilat ei toimi. Siinä suurin ero. Induktiolevy ei yksinkertaisesti lähde lämmittämään levyä, jos siinä on vääränlainen kattila päällä.
Induktiolle ja keraamiselle on erit pesuaineet, väärä voi pilata pinnan. Kannattaa olla tarkkana ja kysyä vaikka vuokranantajalta/ myyjältä etukäteen! :)
 
vierailija
Musta voi yhtälailla olla keraaminen. Väännä levy hetkeksi päälle tyhjillään. Induktioliesi yleensä piippaa, ettei toimi. Sen pinta ei myöskään lämpene (keittämisen jälkeen on kuuma, kun päällä on ollut kuumentunut astia), kun keraaminen lämpenee ilman mitään astiaa.

Kummankin kohdalla on tärkeintä, että levyt ovat käyttäessä puhtaita. Sokeri on niiden surma, sitä ei pidä jättää liedelle.
 
vierailija
Vissiin siksi, että sen erottaa puuhellasta.
Täällä meilläpäin ne on merkitty.
Näin meilläkin, hellamme pinnassa lukee "puu" "liekki". :D

Induktiolieteen kun tottuu, ei voi käsittää miksi joskus on muuta käyttänyt. On uskomattoman nopea ja lämmönsäätäminen helppoa. Esim pihvejä paistaessa aivan yliveto. Ainut miinus, että alumiinikattilat ei käy, eikä esin ikean halpispannut.

Liesi on myös turvallinen, se ei voi jäädä päälle eikä se lämpene jos ei ole jotain sen päällä. Induktioliesissä on myös aina ajastimet, mikä on erittäin kätevää!
 
vierailija
Näin meilläkin, hellamme pinnassa lukee "puu" "liekki".

Induktiolieteen kun tottuu, ei voi käsittää miksi joskus on muuta käyttänyt. On uskomattoman nopea ja lämmönsäätäminen helppoa. Esim pihvejä paistaessa aivan yliveto. Ainut miinus, että alumiinikattilat ei käy, eikä esin ikean halpispannut.

Liesi on myös turvallinen, se ei voi jäädä päälle eikä se lämpene jos ei ole jotain sen päällä. Induktioliesissä on myös aina ajastimet, mikä on erittäin kätevää!
alukattilankin saa pelaamaan kun laittaa teräslevyn alle
 
vierailija
Kaikissa ei lue. Stressattiin samasta asiasta, kun oltiin ehditty jo muuttaa ja nähtiin se sellainen musta levy siinä ilman muita, kuin valmistajan nimikirjaimia.
Induktio on oikeasti aivan paras ruoanlaitossa. Keraaminenkin kiva, mut äärettömän vaikee pitää puhtaana verrattuna induktioon tai vaikka perinteiseen nähden.
Siinä kun se lämpö polttaa levyyn kaikki roiskeet ja joutuu hinkkaamaan, vaikka olisikin keraamiselle tarkoitettu aine.
Ei olis vinkkejä kellään?
 
vierailija
Kaikissa ei lue. Stressattiin samasta asiasta, kun oltiin ehditty jo muuttaa ja nähtiin se sellainen musta levy siinä ilman muita, kuin valmistajan nimikirjaimia.
Induktio on oikeasti aivan paras ruoanlaitossa. Keraaminenkin kiva, mut äärettömän vaikee pitää puhtaana verrattuna induktioon tai vaikka perinteiseen nähden.
Siinä kun se lämpö polttaa levyyn kaikki roiskeet ja joutuu hinkkaamaan, vaikka olisikin keraamiselle tarkoitettu aine.
Ei olis vinkkejä kellään?
Keraaminen kannattaa aina putsata sillä puhdistusterällä. Jos jotain kiehuu yli, niin terä käyttöön samantien. Aika ajoin puhdistus keraamisen tason puhdistusaineella. Ensin terällä kaikki irti. Sen jälkeen tapasin vääntää aina levyt päälle yksi kerrallaan ja sammutus heti perään samantien ensimmäisestä lähtien, ehti pikkuisen lämmetä, ruiskaus puhdistusainetta ja hieronta märällä rätillä pyörivin liikkein. Sen jälkeen pyyhitään puhtaalla kostealla rätillä, kunnes pesuaineet on saatu pois. Jos jotain likaa näkyy, niin terä uudelleen käyttöön ja tarvittaessa uusi pesuaine-pesu. Lopuksi aina kiillotin kuivalla talouspaperilla ja oli ihan uuden näköinen vielä yli kymmenen vuoden käytön jälkeen, jolloin uuni irtisanoi yhteistyösopimuksen.

Ja salaisuus siihen, että näytti niin hyvältä oli se, ettei astioita vedetty pintaa pitkin, vaan ne aina nostettiin ylös, jolloin ei tule naarmuja, ja levy putsattiin aina juuri ennen käyttöä, yleensä pyyhkäisy kostealla ja kuivaus. Muuten saattoi olla sottainen kauankin :notworthy: , mutta koskaan ei keitelty tai paisteltu mitään vähänkään likaisella hellalla. Jotkut vieraat eivät olleet uskoa, että on ikivanha, kun heillä itsellään oli surkeassa kunnossa vajaassa vuodessa.

Nykyinen on induktio, huonoina puolina mainitsisin korkean inisevän äänen, kun käyttää pikaboostausta keittäessä. Toinen on se, että kattilaa saa pienennellä moneen otteeseen, ei voi laittaa täysiltä pienelle tai kiehuminen loppuu kokonaan, täytyy mennä pienin askelin.