Imelletty perunalaatikko

Onko kellään takuu varmaa imelletyn perunalaatikon ohjetta? Mummo teki sitä aina jouluksi ja oli kyllä hyvää. Meillä päin ei sitä yleensä syödä, mut onko lähtöisin Hämeestä. Mummo oli Saarijärveltä kotoisin.
 
Tällä ohjeella olen tehnyt monta vuotta. Hyvää tulee.

Imelletty perunalaatikko

2 ½ kg perunoita
vettä

50g voita
¾ dl vehnäjauhoja
n.5 dl maitoa (tai keitinlientä)
½ tl muskottipähkinää
2-3 rkl siirappia
suolaa


1. Keitä kuoritut perunat. Soseuta voin kanssa survimella tai sähkövatkaimella (ei sauvasek.)

2.Ripottele hiukan jäähtyneeseen soseeseen puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
Peitä kannella ja anna imeltyä lämpöisessä paikassa n. tunnin. Sekoita joukkoon loput jauhot ja jatka imellyttämistä huoneenlämmössä vähintään 3-4 tuntia, mutta mielummin yön yli.
Sekoita muutamia kertoja imellytyksen aikana. Sose löystyy imellytyksen aikana.

3.Lisää maitoa tai keitinlientä sen verran, että soseesta tulee puuromaista.
Mausta sose suolalla, muskottipähkinällä ja siirapilla

4.Kaada sosetta voideltuun uunivuokaan vain puoliväliin saakka. Sose kuohuu kypsyessään.

5.Paista perunalaatikkoa 150 asteessa 2-3 tuntia.

6.Perunalaatikko kestää pakastamisen sekä paistettuna, että paistamattomana.

 
Kiitos todella paljon reseptistä ja vielä kommentista, että kestää pakastamisen. Normaalisti kun peruna menee kokkareiseksi pakataessa, niin ajattelin tämänkin olevan tuore tavaraa. Kokeilempa siis viikonloppuna ja pakastan joulua varten.
 
Hämäläinen perunatuuvinki eli imelletty perunalaatikko

2,5 kg hyvin soseutuvia perunoita
vettä
50-100g voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
7-10 dl maitoa
noin 3 tl suolaa

1. Pese perunat ja keitä suolattomassa vedessä kuorineen.
2. Kun kypsiä, kaada vesi pois ja pidä kattilaa vielä sen verran liedellä, että kosteus haihtuu perunoiden pinnalta pois.
3. Kuori höyryävän kuuman perunat vikkelästi kulhoon.
4. Survo perunat kuumina soseeksi.
5. Sekoita soseeseen välillä voi- tai margariinikimpaleita.
6. Kun sose vähän jäähtynyt, sekoita joukkoon lusikallinen vehnäjauhoja ja pari lusikallista myöhemmin. Anna survoksen imeltyä muutaman tunnin ajan tai illalla keitetyn aamuun.
7. Lisää maitoa niin paljon, että survos on löysähköä puuroa.
8. Mausta suolalla.
9. Kaada seos voideltuun vähintään 3 litran vetoiseen vuokaan tai pariin pienempään (kiehuu helposti yli).
10. Pakasta raakana
11. Kypsennä 150 asteessa noin 3 tuntia.

 
Hiukan viilasin
Hämäläinen perunatuuvinki eli imelletty perunalaatikko

2,5 kg hyvin soseutuvia perunoita
vettä
50-100g voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
7-10 dl maitoa
noin 3 tl suolaa

1. Pese perunat ja keitä suolattomassa vedessä kuorineen.
2. Kun kypsiä, kaada vesi pois ja pidä kattilaa vielä sen verran liedellä, että kosteus haihtuu perunoiden pinnalta pois.
3. Kuori höyryävän kuuman perunat vikkelästi kulhoon.
4. Survo perunat kuumina soseeksi.
5. Sekoita soseeseen välillä voi- tai margariinikimpaleita.
6. Kun sose vähän jäähtynyt, sekoita joukkoon lusikallinen vehnäjauhoja ja pari lusikallista myöhemmin. Anna survoksen imeltyä muutaman tunnin ajan tai illalla keitetyn aamuun.
7. Lisää maitoa niin paljon, että survos on löysähköä puuroa.
8. Mausta suolalla.
9. Kaada seos voideltuun vähintään 3 litran vetoiseen vuokaan tai pariin pienempään (kiehuu helposti yli).
10. Pakasta raakana
11. Kypsennä 150 asteessa noin 3 tuntia.

1. Pese perunat ja keitä suolattomassa vedessä kuorineen.
2. Kun kypsiä, kaada vesi pois.
3. Kuori höyryävän kuuman perunat vikkelästi kulhoon.
4. Survo perunat kuumina soseeksi. Ohenna tönkkösose kuumalla keittovedellä sakeaksi soseeksi.
5. Tässä vaiheessa soseeseen ei saa lisätä mitään muuta. Rasva ja suola estävät imeltymistä.
6. Jäähdytä kuuma sose 72-75 asteiseksi.
Sekoita soseeseen vehnäjauhot. Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin.
Anna imeltyä noin 3 tuntia
7. Lisää voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin paljon, että sose on löysähköä puuroa.
8. Mausta suolalla.
9. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voilastuja ja halutessa ripottele pinnalle korppujauhoa.
10. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Näin menetellen voi paistaa lähes täysiä vuokia.
11. Kypsennä noin 3 tuntia.

Jauhoiset herkästi hajoavat perunat voi kuoria raakoina ja keittää vähässä suolattomassa vedessä ja ne voi soseuttaa suoraan keittoveteen. Näin vältetään isot keitto ja kuorimistappiot.
 
Siirapilla makeutettu
Tällä ohjeella olen tehnyt siirapilla makeutetun perunalaatikon monta vuotta. Hyvää tulee.

Siirapilla makeutettu perunalaatikko

2 ½ kg perunoita
vettä
50g voita
¾ dl vehnäjauhoja
n.5 dl maitoa (tai keitinlientä, tai maitoa ja keitinlientä)
½ tl muskottipähkinää
3 rkl siirappia
suolaa


1. Keitä kuoritut perunat. Halkaise isot perunat Soseuta voin kanssa survimella tai sähkövatkaimella (ei sauvasek.). Voin lisääminen tässä vaiheessa ei haittaa siirapilla makeutetun perunalaatikon valmistamista. Jos imelletään. niin silloin voita ei saa lisätä ennen imeltämistä, koska voi on tehokas imeltämisen haitta.

2.Ripottele hiukan jäähtyneeseen soseeseen puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
Peitä kannella ja anna hautua lämpöisessä paikassa n. tunnin. Sekoita joukkoon loput jauhot ja jatka hauduttamista huoneenlämmössä vähintään 3-4 tuntia. Huoneen lämmössä imeltymisen vaaraa ei ole.
Sekoita muutamia kertoja imellytyksen aikana.

3.Lisää maitoa tai keitinlientä sen verran, että soseesta tulee puuromaista.
Mausta sose suolalla, muskottipähkinällä ja makeuta siirapilla.

4.Kaada sosetta voideltuun uunivuokaan. 150 asteisessa uunissa ylikiehumisvaaraa ei juurikaan ole ja vuoan voi täyttää lähes täyteen.

5.Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa 150 asteessa noin 3 tuntia.
 

Yhteistyössä