No sittenpä mulle saapi kertoa joku hyväksi havaittu resepti. Mä kun en ole tehnyt aiemmin kuin lanttu ja porkkanalaatikot.
Ja äidin reseptillä en tee kun se on niin pahaa...
Sillä kun tapana tuupata litratolkulla siirappia niin et se laatikko on uunista tullessaan kivikovaa karamellisoitunutta levyä.
Imelletty perunalaatikko.
Tässä varma ohje lyhyesti. Sopii hyvin grilliaterialle. Grilliherkut sopii erinomaisesti kesäisen imelletyn perunalaatikon lisukkeiksi.
Tässä ohjeessa on otettu huomioon kaikki perunalaatikon imeltäsen perusteet ja tämän mukaan tehty imeltäminen ei voi epäonnistua, joten siirappia ja sokeria ei tarvita.
1. Pestään perunat ja kuoritaan pestyt perunat raakoina.
2. Perunat keitetään vähässä suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Tämä sopii hyvin kypsennettäessä hajoaville jauhoisille perunalajikkeille.
3. Perunat soseutetaan suoraan keitinveteen. Tarvittessa notkistetaan lisäämällä lähes kiehuvaa vettä. Usein keittovesi riittää. Vesi on tärkeä osa imellyttämistä
4. Jäähdytetään sose 72-77 asteiseksi. Korkeammassa lämpötilassa jauhot "palaa", eli menettää imeltämistehon lopullisesti.
5. Lisätään jauho ja sekoitetaan 72-77 asteiseen soseeseen. Mitään muuta ei tässä vaiheessa lisätä.
6. Laitetaan 72-77 asteinen sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin.
7. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Sekoitetaan imeltymisen aikana 2-4 kertaa
8. Annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Maista, josko 2-3 tuntia imeltämistä riittää. Ylipitkä imeltymisaika saattaa huonontaa merkittävästi imeltymistulosta, koska makea maltoosi pilkkoituu edelleen vähemmän makeiksi yhdisteiksi.
9. Lisätään voi ohuina lastuina sulamaan soseeseen. Lisätään maito niin että saadaan notkea sose. Lisätään suola.
10. Laitetaan sose voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään voinokareita Paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä. Kun pinta saa väriä, uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteeseen ja annetaan paistua 2-3 tuntia. Näin voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.