Imelletty lanttulaatikko

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Imelletty lanttulaatikko,

Lanttu sisältää niukanlaisesti tärkkelystä ja siitä johtuen suositellaan lanttulaatikkoon perunoita ja reilusti jauhoja.

Ainekset:

2 kg lanttuja
½-1 kg perunoita
2 -4 desilitraa vehnäjauhoja tai ruisjauhoja
100-150 g voita
maitoa ja/tai kermaa niin että saadaan sakean puuromainen sose
2-3 teelusikallista suolaa
Voi maustaa tavallisen lanttulaatikon tapaan

Valmistusohje:

Kuori pestyt lantut ja perunat kattilaan. Paloittele lantut reiluiksi kuutioiksi ja halkaise isot perunat.
Kypsennä lantut ja perunat kattilassa suolattomassa, erittäin niukassa vesimäärässä täysin kypsäksi. Valvo kypsymistä ettei vesi pääse loppumaan.
Soseuta kuumina lantut ja perunat keittoveteen.
Jäähdytä kuuma sose huolellisesti 72-76 asteiseksi.
Lisää jauhot 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Mitään muuta ei saa lisätä. Laita kansi kattilaan.
Laita sosekattila noin 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä noin 2-3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana noin 2 kertaa.
Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa tai kermaa niin että saat sakean vellimäisen soseen. Lisää suola. Tässä vaiheessa voit lisätä halutut mausteet - älä peitä kuitenkaan imelletyn lantun makua.
Laita sose voideltuun kunnon uunivuokaan (posliiniseen tai lasiseen). Lisää pinnalle voinokareita ja korppujauhoa.
Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kiehumaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kiehuminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Näin saadaan mehevä imelletty lanttulaatikko ja se ei korppuunnu pitkän paiston aikana.
Imellettyä lanttulaatikkoa paistetaan noin 3-4 tuntia.

Imelletty lanttulaatikko saadaan sakeammaksi, kun maito jätetään pois ja nesteeksi lisätään vain kermaa. Samoin jauhon määrää lisäämällä saadaan lisää sakeutta.
 

Yhteistyössä