Ilmastonmuutos paljastaa mielenkiintoisia arkeologisia löytöjä

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
"Norjassa sulaneesta vuoristosolasta paljastui muinainen viikinkien käyttämä kulkureitti – Solasta on löytynyt sadoittain esineitä, kuten koiran hihna, viikinkien lapasia ja nahkaisia kenkiä. Lomseggi-vuoren lähistöllä Opplandin läänissä sijaitseva Lendbreenin vuoristojäätikkö vetäytyi viime vuosikymmenellä merkittävästi ilmaston lämpenemisen seurauksena. Sulavan jäätikön alta on vähitellen paljastunut sola, joka oli vuoristoseudulla kulkeneiden ihmisten käytössä arviolta ainakin vuosien 300–1 500 välillä. Arvio perustuu solasta löydetyn esineistön ikään. Muun muassa viikinkikansat ovat retkillään kulkeneet solan kautta ahkerasti."
https://tekniikanmaailma.fi/norjassa-sulaneesta-vuoristosolasta-paljastui-muinainen-viikinkien-kayttama-kulkureitti-solasta-on-loytynyt-sadottain-esineita-kuten-koiran-hihna-viikinkien-lapasia-ja-nahkaisia-kenkia/
 
  • Rakkaus
Reactions: Elena777
1viikkari
Ladatkaa DNA-testinne raakadata MyTryeAncestry -sivustolle, saatte tietää onko teillä viikinkisukulaisia. Minulla on monta osumaa jopa kromosomitasolla. Kaikilla suomalaisilla testatuille taitaa olla osumia heihin, hyvin on geenejä levitetty ;)

ps testit on vielä tänään todella HALPOJA, alle 50€
suomalaiset käyttävät paljon labroja FTDNA ja MyHeritage
 
vierailija
Sinäpä elät pimennossa :eek: Tästähän uutisoidaan jatkuvasti, jäätiköt sulavat esim. Meillä on saimaannorppa hätää kärsimässä, kun ei ole enään jäädä. Pohjoisessa jääkarhu, kasvillisuus muuttuu kuin myös eläinten esiintymisalueet
En ole huomannut kasvillisuuden muuttuneen enkä eläinten esiintymisalueidenkaan ainakaan ilmaston muuttumisen seurauksena. Jääkarhukanta taitaa olla vahvimmillaan sitten tutkimusten aloittamisen. Saimaannorppakanta on onneksi kasvanut 1980-luvulta lähtien, jolloin oltiin historiallisen huonossa tilanteessa 1970-luvun kylmistä vuosista huolimatta. Nykyinen kanta on yli tuplat 40 vuoden takaisesta, vaikka edelleen laji on tietenkin uhanalainen.
 

Yhteistyössä