Hirvenliha

\
Alkuperäinen kirjoittaja 07.10.2004 klo 14:23 luuttu kirjoitti:
Laita pizzaan! Kallis raaka-aine pizzaan, mutta jos sitä on yllinkyllin niin suosittelen! =)
Tosiaan on yllinkyllin. Viime yönä niitä piti taas pakastaa ettei mee huonoksi. Isä on kova metsästämään ja niillä tulee kokonainen hirvi per metsästäjä. Ja hyvä niin kun poika ei voi syödä muita lihoja vielä.
 
Hirvipata

400 g hirven filettä (tai muuta hyvää osaa)
1 litra kanttarelleja
10 katajanmarjaa
2 sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl lihalientä
1 1/2 dl kuohukermaa
persiljaa
suolaa
valkopippuria

1. Kuullota ensin sienet pannulla.
2. Sen jälkeen ruskistetaan liha pannussa.
3. Lihan kanssa toimitaan kuten poronkäristyslihankin kanssa.
4. Liha otetaan pakastimesta, ja leikataan ohuiksi siivuiksi ennen kuin se on kokonaan sulanut.
5. Lisää lihaa pienissä erissä pannulle, ettei pannu jäähdy liikaa.
6. Kun liha on ruskistunut lisätään sekaan hienoksi silputtu sipuli.
7. Kun sipuli on kuullottunut lisätään mausteet ja sienet.
8. Seuraavaksi sirotellaan vehnäjauhot päälle ja jatketaan paistamista.
9. Hetken kuluttua lisätään lihaliemi ja kerma.
10. Annetaan kiehua muutama minuutti.
11. Ennen tarjoamista sirotellaan persilja padan päälle.
12. Saman ruoan voi valmistaa myös poronlihasta.

Hirveä pannussa

400 g hirvenlihaa
100g siankylkeä
2 - 3 sipulia
2 rkl öljyä
suolaa ja pippuria
6 katajanmarjaa
2 dl metsäsieniä
1 rkl tomaattipuretta
2 valkosipulinkynttä
2 dl lihalientä
persiljaa

1. Leikkaa hirvenliha ja läski suikaleiksi.
2. Kuori sipuli ja pilko se.
3. Lämmitä öljy riittävän suuressa paistinpannussa.
4. Paista hirvenlihat, siankylki ja sipulit.
5. Mausta suolalla ja pipppurilla maun mukaan.
6. Lisää murskatut katajanmarjat ja pilkotut sienet ja anna hautua kannen alla.
7. Sekoita muutaman kerran etteivät aineet pala pohjaan.
8. Lisää tomaattipyre, purista valkosipulin kynnet ja lisää lihaliemi.
9. Tarkista maku, ja ripottele päälle persiljaa.
10. Tarjoa perunoiden ja viinimarjahyytelön kera.

Hirvipata
(4 annosta)

500 g luutonta hirvenlihaa
50 g savustettua siankylkeä
2 kpl sipulia
1 kpl porkkanaa
2 rkl Flora Culinessea
0,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1,5 rkl Vehnäjauhoja
2 dl olutta
0,5 dl vettä
1,5 rkl Knorr vasikkaliemitiivistettä
200 g ruusukaalia
2 rkl persiljasilppua

1. Paloittele liha kuutioiksi, noin 2-3 cm.
2. Leikkaa siankylki paloiksi.
3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkana.
4. Ruskista siankylkipalat kevyesti rasvassa paistinpannulla ja siirrä pataan.
5. Ruskista myös sipulilohkot ja porkkanasiivut ja siirrä pataan.
6. Ruskista lihanpalat kahdessa erässä ja siirrä pataan.
7. Mausta suolalla ja pippurilla.
8. Lisää vehnäjauhot tasaisesti joukkoon.
9. Lisää olut, vesi ja liemitiiviste.
10. Anna padan kiehua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.
11. Lisää ruusukaalit ja keitä vielä noin 5 minuuttia.
12. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.
13. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Huom!
Hirvenlihan sijasta voit käyttää karjalanpaistilihaa. Pataan sopivia karjalanpaistilihoja ovat porsaan kass-ler ja naudan rinta (varaa molempia 250 g).

Saksanhirvipaistia, viinietikkapossua ja peruna-omenakompottia
4 annosta

1,5 kg:n saksanhirvipaisti tai tavallista hirveä
suolaa ja pippuria
voita ja öljyä paistamiseen

1. Suolaa ja pippuroi paisti.
2. Ruskista se voi-öljyseoksessa kunnolla joka puolelta.
3. Nosta paisti uunipellille ja hiero maustetahnaa molemmille puolille.
4. Paista 110-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 57 astetta.
5. Jatka paistamista, jos haluat kypsempää lihaa.

Maustetahna:
½ dl tuoretta tai ½ rkl kuivattua rosmariinia
½ dl tuoretta tai ½ rkl kuivattua salviaa
1 valkosipulinkynsi
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl oliiviöljyä

1. Murskaa ainekset morttelissa tasaiseksi tahnaksi.

Viinietikkapossu:
300 g savustettua siansivua
1 dl vaaleaa siirappia
1 ½ dl valkoviinietikkaa

2. Leikkaa liha 2 x 2 sentin paloiksi.
3. Nosta kattilaan.
4. Lisää viinietikkaa ja siirappia niin, että liha juuri ja juuri peittyy.
5. Keitä puolisen tuntia miedolla lämmöllä.
6. Lihan on oltava punaruskeaa ja hapanimelää.

Kompotti:
800 g kiinteää perunaa (esim. Asterix)
3 omenaa
2 rkl kevytranskankermaa
2 rkl oliiviöljyä
½ dl persiljasilppua
2 salottisipulia
1 raastettu valkosipulinkynsi
suolaa ja pippuria

1. Kuori ja keitä perunat.
2. Silppua salottisipuli ja persilja.
3. Kuori omenat, poista siemenkota ja paloittele.
4. Raasta valkosipuli.
5. Kaada perunoista vesi ja lisää loput ainekset perunakattilaan.
6. Muussaa kompotti perunasurvimella.
7. Mausta suolalla ja pippurilla.

 
perinteinen hirvikäristys perunamuusin ja puolukkahillon kans on paras! :p Meillä tehdään myös stroganoffia hirvenlihasta. Tai sitten ihan vain lihaköntti uuniin (suolaa ja pippuria) -> hirvipaisti. Siitä voi syödä perunamuusin kera tai iahn vain "napostellen" :ashamed: tai vaikkapa leivän päälle!
 
Joo meillä syödään paljon hirvenjauhelihaa tehdään kastike niinkuin muustakin tai mureke lihapullia enkä laita koskaan muuta Lihaa joukkoon hirven pitää maistua hirvelle.sitten karjalanpaistia. ja ihan paahtopaistia.
 

Yhteistyössä