hieno suoritus ilves äiti

Uutiset
TuoreimmatVenäjän hyökkäysSääKotimaaUlkomaatTalousPolitiikka
Kaikki aiheet ja palvelut

Luonto
Pentujaan puolustava ilves antoi sudelle lähdöt – Rajavartiolaitos kuvasi harvinaisen videon
Erittäin harvinainen tallenne syntyi, kun tehtävältä palaavan helikopterin miehistö testasi lämpökameraa Turun lentoaseman lähellä.


Videolla ilves antaa kyytiä yksinäiselle sudelle. Video: Rajavartiolaitos
Ilkka Ritvanen
1.2. 12:10•Päivitetty 1.2. 14:53





Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue julkaisi tiistaina helikopterin lämpökameran tallentaman pätkän, jossa ilves antaa kyytiä yksinäiselle sudelle.
Ilvekseen erikoistuneen Luonnonvarakeskuksen tutkijan Katja Holmalan mukaan videolla ilvesemo puolustaa pentujaan.
– Se ottaa selvästi fyysisen kontaktin ja tuossa näkyykin, että se susi menee ihan mukkelis makkelis. Ilveshän puolustautuu voimakkaasti kynsimällä ja käy sellaisena keränä kimppuun, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija sanoo.
Samanlaista kohtaamista ei tiettävästi ole aikaisemmin saatu videolle.
– En tiedä yhtään vastaavaa. Tämä on erittäin hieno tallennus, Holmala ihastelee.
Susilauman kanssa olisi käynyt köpelösti
Susi on ilveksen pennuille vaarallinen ja tappaakin niitä joka vuosi. Kahdenkeskisistä kohtaamisista suden kanssa aikuinen ilves selviää yleensä voittajana, vaikka ilveksen tappamista susista ei Suomesta olekaan tietoa.
– Jos tuossa olisi ollut susilauma, niin vähintäänkin niille pennuille olisi käynyt huonosti, Holmala arvioi videon asetelmaa.
Ajettuaan hukan pakosalle emo palaa pentujen luokse. Tilanteen jännittyneisyydestä kertovat Holmalan mukaan ilvesten pystyssä sojottavat hännät.
Ilves synnyttää pennut keväällä. Ne liikkuvat emon mukana vuoden verran.
Ilveksen kiima-aika on helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa. Tähän aikaan uros vain seurailee naarasta hyvän välimatkan päästä.
– Jos uros olisi tullut lähelle nyt, niin se olisi saanut kyytiä, tosin ei ihan noin rajusti, Holmala sanoo.
Kameraa testattiin asumattomalla alueella
Kohtaaminen huomattiin, kun tehtävältä palaavan helikopterin miehistö testasi lämpökameraa noin 20 kilometrin päässä Turun lentoasemasta.
– Lämpökameraa käytetään tehtävillä ja rajavalvonnassa. Tässä tapauksessa kameraa testattiin tukikohdan lähellä asumattomalla alueella. Testissä huomattiin piste metsässä ja sitä lähdettiin seuraamaan, Vartiolentolaivueen apulaiskomentaja Pasi Marttinen sanoo.
Paikka ei ole mitenkään poikkeuksellinen ilveksen ja suden kohtaamiselle, Katja Holmala sanoo.
– Länsi-Suomessa on vankka susikanta ja myös ilveksiä. Lähtökohtaisesti susi ja ilves mahtuvat hyvin samaan maisemaan ja yleensä emo pyrkii välttämään susia.
 

Yhteistyössä