Hallitusohjelma kääntää uuden lehden suomalaisessa sosiaalipolitiikassa: työvelvoite

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Hallitus aikoo puolittaa toimeentulotuen saajien määrän, kertoo Yle. Tavoite pyritään saavuttamaan ensisijaisesti työllisyyttä vahvistamalla.

Hallituksen tavoitteena on myös ehkäistä pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta tuen saamisen ehtoja tiukentamalla. Tämä tarkoittaisi sitä, että hakija voitaisiin velvoittaa esimerkiksi töihin julkisorganisaatioon

Ensisijaisesti sitä kautta, että työllisyys vahvistuu ja että toimeentulotukea tarvitsevien määrä vähenee, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo Ylelle
 
vierailija
Miksi hallitus/uutiset puhuu työttömistä siihen malliin kuin työttömät eivät haluaisi muka töitä? Suurin osa haluaa töitä ja ihan PALKKATÖITÄ, ei yhdeksän euron orjatöitä ja työkokeilushaissea!
 
vierailija
Ihan järjetöntä oikeasti: meillä on työttömiä ja työhaluisia ihmisiä pilvin pimein tässä maassa, mutta silti heille ei löydy töitä, vaikka itse niitä hakevat. Mutta sitten töitä löytyy muualta tänne lennätetyille (joita EK, SY ja RKP haluaa kolmansista maista 40.000 lisää vuosittain) tai vaikka toimeentulotuella oleville. Typerää touhua. Työt heille, jotka niitä haluaa tehdä, toimeentulotutki itsessään on kertomusten mukaan niin niukka ja kuulemma itse prosessikin nöyryyttävä, joten jos joku sellaisessa haluaa elää, niin antakaa elää. Sitten kun kaikki työhaluiset on saatu töihin, niin aletaan patistaa työhaluttomia.
 
vierailija
Jos velvoitetaan töihin, työstä luonnollisesti maksetaan työehtosopimusten mukainen palkka.

Hallitus aikoo myös tiukentaa toimeentulotuen saamisen ehtoja. Tuen hakija voidaan velvoittaa esimerkiksi töihin julkisorganisaatioon tai koulutukseen. Pyrkimyksenä on ehkäistä pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta.

Yle: Toimeentulotuen saajien määrä aiotaan puolittaa – hallitus selvittää myös, voidaanko tuki evätä kokonaan
Toimeentulotuen tarve voi päinvastoin kasvaa, kun hallitus leikkaa työttömyysturvaa ja asumistukea, Kelan tutkija sanoo.
 
vierailija
"Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan lähes kaksi kertaa enemmän toimeentulotuen saajia kuin Ruotsissa. Suomessa tukea tarvitsee nyt noin seitsemän prosenttia väestöstä eli 400 000 henkilöä. Suurin osa heistä on työttömiä.

Hallitus aikoo nyt vähentää pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta ja puolittaa tuen saajien määrän.

– Ensisijaisesti sitä kautta, että työllisyys vahvistuu ja että toimeentulotukea tarvitsevien määrä vähenee, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo.

Tutkijoiden mukaan hallituksen tavoitteeseen on vaikea päästä. Ministerikin arvioi, että sitä ei yhdessä hallituskaudessa saavuteta.

– Tarvitaan voimakasta pitkäaikaistyöttömyyden vähentämistä, THL:n tutkimusprofessori Pasi Moisio sanoo.

Toimeentulotuen tarve voi päinvastoin kasvaa, kun hallitus aikoo samaan aikaan leikata asumistukea ja työttömyysturvaa.

– Se yleensä tarkoittaa sitä, että ihmiset joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen. Eli hallituksen tavoite on vähän ristiriitainen, Kelan tutkija Tuija Korpela sanoo.

Ministeri Grahn-Laasonen myöntää, että näin voi aluksi käydä."



Tämä hallitus on nostanut vuodessa Suomen työttömyyden EU-maiden kolmanneksi korkeimmaksi Espanjan ja Kreikan jälkeen, sekä työttömyys nousee EU:n toisiksi nopeiten Liettuan jälkeen. Mallia otetaan Ruotsista, jonka työttömyys oli alkuvuonna EU:n kolmanneksi huonoin, tosin hallituksen "Ruotsinmallilla" Suomi meni työttömyydessä ohi.

Työllisyystavoitteesta ollaan jo noin 150 000 takamatkalla ja välimatka pitenee.

Torstaina A-Talkissa persujen Jani Mäkelä ihmetteli miksi Suomeen halutaan kolmansien maiden "työläisiä", kun suomalaisillekaan ei löydy töitä ja työttömyys kasvaa kovaa vauhtia. Sitä ei Mäkelä kertonut miksi suomalaisia työttömiä rangaistaan tukien leikkauksilla ja ehtojen kiristyksillä, jos kerran työpaikkoja ei ole tarjolla. Sairasta kurjistamispolitiikkaa taas kerran oikeistolla, nyt vielä turbovaihteella.
 
vierailija
Vierailija kirjoitti:
Juuri näin sen kuuluu mennäkin.
Tuo "Me ei mennä ilmaistyöhön ja halutaan työstä kunnon palkka" -huutelu alkaa aina , kun vähänkin vihjaistaan, että pitäisikö sen tuilla elämisen eteen jotain kenties tehdäkin?
Tehdään sen verran, että se tuki tulee katettua, eli se itsessään on jo se palkka, vaikka sopimusten mukainen.
Vai ihan täysin muiden kustannuksellako pitäisi saada elää? Ei se näinkään voi mennä, monet on useita vuosia työttöminä ja koko ajan syövät, juovat ja asuvat, ja kaikki maksetaan, terveydenhuolto ja hampaat. Täytyy sitten luopua näistä työllään teitä elättävien suomista tuista kokonaan, ei muuta vaihtoehtoa ole, jos ei yhtään mihinkään halua työpanostaan antaa ja osallistua.
Kovasti vaaditaan oikeuksia, mutta vastine on nolla?
No eihän se mikään työsuhde olekaan, eikä puhuta palkasta, vaan edes joku velvoite tehdä ILMAISEN rahan eteen edes JOTAIN, mikä hyödyttää tätä yhteiskuntaa, joka elättää sinut sinne kotiin, vailla mitään muuta, kuin ottaa se raha vastaan ja hakea töitä.
Tässä vaiheessa ei mietitä mitään eläke-etuja, eihän siitä työttömyysajasta muutenkaan sellaisia saa. Takuueläke tietty, mutta vasta eläkeiän täytyttyä. Tai työkyvyttömyyseläke, jos sairastuu.
Eli siis kaikki käteen ilmaiseksi? Muut maksaa? Ja tätä voi jatkua kymmeniä vuosia, kuten jotkut ovat täälläkin kirjoitelleet. Mietitäänpäs mitä tämä tulee kaikkineen maksamaan? Ja "minähän en tikkua ristiin nosta, rahat tänne vaan"?
Puhut siis nyt orjapakkotyöstä, josta orjuuden tapaan sai ruokaa, vaatteet ja katon päänsä päälle. Pakkotyön ja orjuuden käsite ei muutu siitä että sitä kutsutaan työvelvoitteeksi minimiperusturvan ehtona. Työstä tulee maksaa alan TES-palkkaa ja työehtojen mm. lomien ja työeläkkeen kertymisen tulee olla alan sopimuksen mukaista. Jos tällaista työtä on tarjota TESin mukaisella tunti- tai kuukausipalkalla, sen hakemiseen ja vastaanottamiseen voidaan velvoittaa. Jos ei ole tarjota työehtosopimusten mukaista palkkatyötä, on Suomen tapaisessa hyvinvointivaltiossa perustuslain mukaan oikeutettu minimiperusturvaan mm. toimeentulotukeen ja asumistukeen. Mikäli on työttömänä työnhakijana TE-keskusessa, niin työttömyypäivärahaan tai työmarkkinatukeen. Työorjuutta haikaileva oikeisto on petoyhteiskunnan tiellä.
 
vierailija
Alkuperäinen kirjoittaja vierailija: Näytä alkuperäinen viesti
Hallituksen tavoitteena on myös ehkäistä pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta tuen saamisen ehtoja tiukentamalla. Tämä tarkoittaisi sitä, että hakija voitaisiin velvoittaa esimerkiksi töihin julkisorganisaatioon
Kuulostaa erinomaiselta tavoitteelta, jota varmaan sinäkin kannatat.
Toki, toki, jos kyseessä on alan TESsin mukainen palkkatyö kaikkine sen työehtojen mukaisin eduin ja loma sekä eläkekertymin.
 
vierailija
Mikäs siinä. Voihan sitä aikaa kuluttaa istumalla "työpaikallakin". Vaikea on sellaisia velvoitteita keksiä joita ei olisi helppo toteuttaa. Kannattaa hallituksen sitten muistaa YK:n päätöslauselmat orjuudesta ja siihen verrattavista olosuhteista.
 
vierailija
Sitten pitää nostaa osallistumattomuudesta seuraavia leikkausprosentteja, että saavat minut osallistumaan. Minulle kun riittäisi 600 euron perusosa. En ala tekemään palkatonta työtä enkä viemään työpaikkoja.
 
vierailija
Pienituloisetkin tekevät sitten pimeitä töitä kuin muutkin esim. yrittäjät. Rikollisuus tulee rehoittamaan erittäin monella tavalla tämän hallituksen leikkausten toteutuessa. Yleinen turvallisuus taitaa olla muisto vain. Suomessa tehtyjä valintoja ja päätöksiä sekä vaikutuksia yhteiskuntaan uutisoidaan toivon mukaan tiiviimmin nyt syksystä lähtien.
 
vierailija
Jos samanaikaisesti leikataan työttömyysturvasta, asumistuesta ja toimeentulotuesta, sekä poistetaan aikuiskoulutustuki, millä tarkalleen ottaen esim. pitkäaikaistyöttömät on kuviteltu saatavan töihin? Miten kummassa kannustinloukun muuttaminen kuolemanloukuksi vie tässä elävän ihmisen töihin, eikä hirteen? Kyllä näkee mitkä oletukset, asenteet ja ennakkoluulot vallitsevat kokoomuksessa. Eihän esim. työssä olevia, työkyvyttömäksi käytännössä vaan ei vakuutusyhtiössä joutuneita, eläkeläisiä, tai alaikäisten ja alle kouluikäisten lasten huoltajia toimeentulotukiasiakkaina ymmärretä olevankaan. Ja millä ne alaa vaihtamaan joutuvat aikuiskoulutettavat elävät, kun ei ole enää aikuiskoulutustukea, asumistukea, eikä toimeentulotukea?
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
vierailija
Kun Suomi putos puusta... Jenkeistähän se nähdään miten käy jos välttämätöntä toimeentulotukea ei järjestetä. Sitten tulee enemmän rikollisuutta, huumeita tms. ku kansa kyl elannon jotenkin hankkii. Tässä tutkintojen ihmemaassa kun vaaditaan kirjastonhoitajaltakin yliopistokoulutus täytyy vaan ihmetellä kui kummas asioita saatiin ennen tehtyä ollenkaan, ku ei ollu tutkintoa pätevöittämässä. Sitten vielä päälle ulkonäkökeskeisyys, ikärasismi, työpaikkojen vähyys (ellei orjaksi suostu alipalkatulle alalle), niin ei siinä mitään ihmeellistä ole.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
vierailija
Ongelmia tiedossa. Toivottavasti hallitus saadaan kaadettua ja nopeasti. Ei tässä ole mitään järkeä kun asuminen on kallista (vuokra+sähkö) ja tukia leikataan. Vuokrien pitää laskea aikas paljon jotta toimeentulotuen saajien määrää päästään leikkaamaan. Tämä kaikki on paperilla kyllä varmasti kaunista mutta siihen se sitten jääkin.
 
vierailija
Seuraavaksi hallitus selvittää voiko myös välttämättömän toimeentulotuen evätä, perustuslakivaliokunnassa kun ovat oikeiston armottomat pedot päättämässä. Lisää fyrkkaa rikkaille ja persut katsoo vierestä.
 

Yhteistyössä