Hätäkasteesta

  • Viestiketjun aloittaja esikoistaan odottava tietämätön
  • Ensimmäinen viesti
esikoistaan odottava tietämätön
Meillä olisi nyt edessä sairaalan esitietolomakkeen täyttö ja siinä kysytään hätäkasteesta; halutaanko sitä ja mahd nimet. Ollaan kuitenkin tultu siihen tulokseen ettei haluta nimiä laittaa, kun ei ole tosiaan tiedossakaan vielä mitään. Ja toisaalta ei haluta "nimetä" ennen kuin nähdään vauva.
Onko hätäkaste vain kuolemantapausten varalle? Voidaanko ko tapauksessa käyttää nimeä tyttövauva Sukunimi tai poikavauva Sukunimi?
 
mamma
Kyllä siihen jotain kannattaa laittaa vaikka pakko ei oo. Hätäkaste käsittääkseni toimitetaan jos vauvan selviäminen eii oo varmaa. se nimi ei sido mihinkään. Jos hätäkaste joudutaan toimittamaan ja teillä on sillon parempi nimi tiedossa ni sitä nimee voi käyttää. Ja jos hätäkaste on suoritettu ja vauva jää henkiin voi nimen käsittääkseni vaihtaa jos ei ollukaan tyytyväinen.
 
Ammattilainen
Vauvalle voi antaa nimen vaikka ei olisi hätäkastettukaan. Vaikka kuoleman jälkeenkin. astehan ei ole ollenkaan nimen antamista varten, vaan ihan muu juttu. On vaan tullut tavaksi ilmoittaa lapsen nimi siinä samalla.
 
ansku
Hätäkaste on sitä varten, jos pelätään lapsen menehtyvän pian. Tämä perustunee siihen, että luterilaisessa uskossa lapsi otetaan seurakunnan jäseneksi ja "Jumalan huomaan" kasteessa. Kastamattomat ovat pakanoita, eivätkä kuoltuaan saa taivaspaikkaa. Tämä oli ihmisille vielä 1900-luvun alkuvuosikymmenininä kiistämätön fakta.

Kastehan ei sinänsä liity nimenantamiseen. Hätäkastelupaa ei tarvitse antaa, jos ei halua, että lapsi (hätä)kastetaan.

Jos lapselle kuitenkin halutaan tarvittaessa hätäkaste antaa, kannattaa esitietolomakkeeseen jotkut nimet laittaa. Jos nimiehdotuksia ei ole, nimeä tiedustellaan vanhemmilta, jos lapselle ollaan suorittamassa hätäkastetta. Mikäli nimeä ei voida tiedustella vanhemmilta syystä tai toisesta, keksii kasteen suorittaja lapselle nimen. Hätäkasteessa "annettu" nimi voidaan myöhemmin vaihtaa, sitä ei tarvitse ilmoittaa maistraattiin lapsen nimenä siinä rekisteröinti-ilmoituksessa. Näin siis oli lapsen nimen keksinyt hätäkastetta varten kuka tahansa.
 
hätäkaste on vain nimi. sen saa muuttaa jos haluaa.

Minä olen sanut oikeassa kasteessa saman nimen mikä hätäkasteesa aneetin. mtiä turhaan hyvä nimeä muuttamaan.
kylä minusta oli mukavampaa haudata lapsi jolla on nimi, kuin vain poikavauva.
 

Yhteistyössä