G: millaisia ruoka-aine allergioita ja missä vaiheessa?

Meidän vauvalla alkoi 2,5 kk iässä ihottuma kaulalla, myöhemmin levisi koko kehon alueelle. Sitten tuli ripuli ja runsas pulauttelu. Jätin omasta ruokavaliosta pois yleisesti allergisoivat ruoka-aineet ja myöhemmin maidon.Iho parani muutama päivä maidon poisjättämisen jälkeen. Reilun 4 kk iässä maitoaltistustesti osoitti lehmänmaitoallergian.
 
50luvunäitee
Yhdellä oli joskus 1v iästä tomaatti, mansikka, pavut. Ilmeni ihottumana. meni joskus 3 v iässä ohi mutta kuiva iho edelleen murkkuna vaivaa.
yhdellä alkoi tuossa vajaa 2 v siitepölyjen myötä raa'at vihannekset ja hedelmät mm porkkana, omena yms. Samalla todettiin kananmuna. Ja lista muita. Koulussa on eikä ole mennyt ohi, jotkut mieluumminkin pahentuneet.
Ja sitten meidän nuorin oli lehmänmaitoallergikko ja imetin yli 1 v. Meni ohi reilut 1 v, mutta nyt kohta 6 v epäillään maitoa taas kun väittää että maito kutittaa. On yritetty olla maidotta mutta taitaa olla muutakin (ehkä suklaa, pähkinät siinä tms) kun on lehahtanut pari kertaa naama punaiseksi (niiiiiin maitosuklaassa on toki maitoa mutta piilomaitoa on tullut sen verran jossakin muussakin jouluruuassa ja herkussa) nyt jouluna.
Rekisteröidy laita y-viestiä (kurkkaan niitä aina joskus) tai meilaa allekriaa@hotmail.com
ja saa muutkin allergikkoperheiden äiti kirjoitella. voidaan vaikka vaihdella ruokaohjevinkkejä
 
viiden mami
Vehnä on aika allergisoiva ruoka-aine. Meillä nyt 7v poika ollut allerginen kotimaisille viljoille ihan puolenvuoden iästä lähtien ja oireet oli monenlaisia... oksentelua, hengenahdistusta, hirveetä kutinaa päänahassa, jaloissa, kyynärtaipeissa, poskissa ym... ja edelleenkään 7v ei viljat käy. Viimeksi kun testattiin lastenpoliklinikalla alkoi hirveä kutina suussa, päänahassa, limainen rohina hengitysteissä, joten viljat on ja pysyy poissa meidän miehen alulta. Meillä neljä muksua tämän 7v lisäksi ja nuorimmainen nyt 2v on maitoallergikko ja nyt epäilen että on allergisoitunut kananmunalle, koska yskii ihan hillittömästi kun syö kananmunaa ja iho lehahtaa ihan pienille näppylöille.
Niin ja tuo meidän 7v on allerginen myös kananmunalle, pähkinöille, siitepölyille, koiralle, kissalle, joulukuuselle, soijalle, sitrushedelmille, ulkolaisille omenoille, banaanille. Ollut myös maitoallerginen puolenvuoden iästä aina tuonne 5 ikävuoteen asti. Nykyään hylamaito sopii hänelle. Lisäksi on pahasti astmaattinen ja astmalääkkeet olleet säännöllisesti käytössä jo yli 6 vuotta. Nuorimmallakin on babyastma ja vielä astmalääkkeet käytössä infektioiden yhteydessä.... Joten allergiakokemusta löytyy meidän perheestä... :ashamed:
 
jos on allerginen kotimaisille viljoille niin onko se siis eri asia kuin keliakia? riisistä ei pojalle tullut mitään. Kaurasta en ole ihan varma, mutta vehnä taisi olla aikas selvä tapaus. Yritän nyt vielä niitä yksitellen että tulisi varmuus.
 
viiden mami
Joo, keliakia on ihan eri juttu kuin vilja-allergia. Tietty jos vähänkin on epäselvyyttä noiden viljojen kanssa, kannattais lääkärille mainita, että haluaisit otattaa nuo keliakia vasta-aineet verestä. Se on pelkkä verikoe ja tuloksen saa muistaakseni viikossa tai parissa. Meilläkin pojalta ne on otettu ainakin kaksi kertaa muutaman vuoden välein ja varmaan otetaan taas pian. Meidän lastenlääkärin mukaan tuo keliakia voi olla joskus vaikea löytää. Yleensähän haluavat epäilyttävissä tapauksissa ottaa tuon koepalan suolinukasta. Koepalan otto on kaikkein varmin keliakian toteamistapa. Keliakiassa suolinukka häviää suolen pinnalta.

Riisihän ei ole kotimaisiin viljoihin luettava ja sitä suositellaankin käytettäväksi jos on vilja-allerginen. Tosin kaikille ei sovi edes riisi. Kaura saattaa sopia joillekin vilja-allergikoille ja jopa joillekin keliakiaa sairastavillekin. Meillä pojalle on kokeiltu välillä kauraa mutta huonolla menestyksellä. Vehnähän näistä kotimaisista viljoista on se kaikkein "pahin" yleensä.

Meillä pojalle sopii riisi, maissi, amarantti, tattari (tosin tattari on niin vahvan makuinen vilja, että tattaripuuroa ei suostu syömään, mutta lisään tattarihiutaleita sämpylöihin ja vuokaleipiin joita hänelle leivon). Sittenhän luontaistuotekaupasta löytyy sellaista viljaa kuin Quinoa, josta voi myös keitellä puuroja. Ollaan joskus kokeilu sitäkin vaihtelun vuoksi.

Tuota vehnäähän on tärkkelyksenäkin aika monissa tuotteissa joten tosi tarkkana saa olla, jos haluaa pitää ruokavalion ihan täysin vehnättömänä. Aikamoista salapoliisityötä kaupassa käyntikin välillä on :)
 

Yhteistyössä