Palaute | Tulosta
Ravinnon happamuus
Terve suu
15.9.2009
Helinä Keskinen
Hapan ruokavalio ja suun terveys
Eroosiovaurioiden ehkäisy
Ravinnon happamuus aiheuttaa hammaseroosiota (ks. «Hampaiston kuluminen (attritio ja abraasio) ja kiilteen liukeneminen (eroosio)»1). Eroosiossa hampaiden liukeneminen tapahtuu happojen vaikutuksesta ilman bakteeritoimintaa eikä siihen vaikuta käytetty makeutusaine. Eroosiota aiheuttavat sekä luonnonnostaan makeat ruoka-aineet että ne tuotteet, joissa on lisättynä sokeria tai keinotekoisia makeuttajia.
Eroosion kehittymiseen vaikuttavat myös syljen määrä ja ominaisuudet. Kuivassa suussa hapan tuote jää pitkäksi ajaksi hampaiden pinnoille.
Hapan ruokavalio ja suun terveys
Eroosiota voivat aiheuttaa ne ravintoaineet, joiden pH on alle 5,5. Jos happamassa ravintoaineessa on mukana kalsiumia, kuten piimässä tai jogurtissa, ei eroosiota tapahdu.
Pahimpia eroosiota aiheuttavia tuotteita ovat sitruunahappoa sisältävät ravintoaineet, kuten kaikki sitrushedelmät ja niistä valmistetut juomat. Hiukan sitruunahappoa heikompia liuottajia ovat etikkahappo, omenahappo ja viinihappo. Viinihappoa on viinirypäleissä ja omenahappoa omenissa. Kolajuomien sisältämä fosforihappo aiheuttaa myös hammaseroosiota.
Kahvin parkkihappo ei aiheuta eroosiota eikä myöskään kivennäisvesien hiilihappo. Ns. maustetuista vesistä suun terveydelle turvallisia ovat ne, joissa hiilihapon lisäksi on aromeja mausteena. Haitallisia ovat ne makuvedet, joissa on esimerkiksi sitruuna- tai omenahappoa ja makeuttajana hedelmäsokeria tai aspartaamia (ks. «Juomat ja suun terveys»2).
Hedelmät ovat pureskeltuina vähemmän erosiivisia kuin mehuiksi puristettuina, sillä hedelmän pureskelu lisää syljeneritystä ja laimentaa happoja. Kokonaisen porkkanan pH on noin 6, mutta mehuksi puristettuna pH laskee lähes neljään. Omenaviinietikan ja muiden etikkaa sisältävien tuotteiden kohtuullinen käyttö ei liene haitallista niillä aterioilla, joilla nautitaan myös maitotuotteita. Kasvisruuan kanssa vaara on suurempi (ks. «Kasvisruokavalio ja suun terveys»3).
Eroosiota voivat aiheuttaa myös lääkkeet, kuten poretabletit ja happamat kurkkutabletit.
On muistettava, että hammaseroosio voi johtua myös ns. sisäisistä syistä, joita ovat oksentaminen ja vatsan happo-oireet. Happo-oireet voivat johtua monesta syystä (ks. «Refluksitauti ja suun terveys»4 ja «Syömishäiriöt ja suun terveys»5).
Kuivassa suussa hapan ruoka tai juoma viipyvät pitempään hampaiden pinnalla kuin kosteassa, runsaasti sylkeä sisältävässä suussa. Tämän vuoksi eroosiovaara on suuri laihduttajilla, urheilijoilla ja sairauden tai lääkityksen vuoksi kuivasuisilla.
Eroosiovaurioiden ehkäisy
Eroosiovaurioiden ehkäisemiseksi on tärkeää välttää tiettyjä ruokia ja aineita sekä ruokailutapoja ja toisaalta osata toimia oikealla tavalla, jos tietää käyttävänsä eroosiota aiheuttavia ruoka-aineita (taulukko 1). Tärkeitä ovat myös ne tavat, joilla voidaan vahvistaa hampaita kestämään ravinnon happamuutta.
Taulukko 1. Ohjeita eroosiovaurioiden välttämiseksi.Vältä näitä Vältä happamia ruokia ja juomia.
Vältä kovien ruokien pureskelua happaman juoman kanssa.
Älä lisää sokeria hedelmiin tai marjoihin, sillä ilman sokeria happamuus häviää nopeammin.
Älä harjaa hampaita tuntiin sen jälkeen, kun olet syönyt tai juonut jotakin hapanta. Älä myöskään nauti happamia tuotteita heti harjauksen jälkeen.
Vältä hankaavia hammastahnoja ja kovaa hammasharjaa.
Käytettäessä muistettava Jos syöt tai juot happamia tuotteita, tee se ruokailun yhteydessä ja maitotuotteiden kanssa.
Käytä hedelmät ja vihannekset kokonaisina pureskellen, ei mehuina.
Syö sitrushedelmiä maltillisesti, korkeintaan kaksi päivässä. Älä imeskele niitä viipale kerrallaan.
Tärkeitä asioita Ota maitoa tai pureskele pala juustoa aterian päätteeksi. Se tasapainottaa happamien tuotteiden haittavaikutusta.
Käytä fluorihammastahnaa säännöllisesti.
Happamien ruokien ja juomien jälkeen käytä purukumin sijasta ksylitolipastilleja tai -imeskelytabletteja.
Käy säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla ja kerro happamien tuotteiden käyttötavoistasi.
Artikkelin tunnus: trs00015 (003.030)
© 2012 Kustannus Oy Duodecim
Palaute | Tulosta | Lähetä artikkeli
Kansi: trs