Evan mukaan Suomen yritysverotus ei houkuttele investointeja - Elinkeinoelämän valtuuskunta vaatii päätöstä yhteisöveron alentamisesta nyt

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Suomeen kaavailtu jättimäisiä vetyhankkeita – riittääkö niille sähköä?

Vetyhankkeet ovat riippuvaisia erityisesti tuulivoiman kasvusta, ja Suomeen aiotaankin rakentaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen arvion mukaan jo seuraavien kolmen vuoden aikana yli 500 uutta tuulivoimalaa.

Vihreää vetyä aiotaan valmistaa Suomessa esimerkiksi terästeollisuudelle, lannoitteiden valmistusta varten sekä mahdollisesti myös liikenteen polttoaineeksi.

– Sähkön hintakehitys näyttää kuluttajan näkökulmasta erittäin hyvältä.

Kansainvälinen teollisuus on kiinnostunut Suomesta sen takia, että meillä on paljon uusiutuvaa tuotantoa ja edullista sähkön hintaa näköpiirissä. Eli tämä uusi kulutus ruokkii näitä uusia tuotantoinvestointeja. Positiivinen kierre voi jatkua, kertoo strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä Fingridistä.

Tuulivoiman tuotanto voi jopa tuplaantua Suomessa lähivuosina.

– Suomessa on noin 6 000 megawattia asennettua kapasiteettia ja meidän tuulivoimakapasiteetti kaksinkertaistuu 3-4 vuoden aikana eli todella vahvaa on kasvu.

Pidemmällä aikavälillä myös aurinkovoima tulee ottamaan Suomessa roolia ja 2030-luvulla merituulivoima tulee mukaan, Heikkilä sanoo.

EK:n laskelmien mukaan Suomeen on suunniteltu vihreän siirtymän investointeja jopa yli 85 miljardin euron arvosta. Monen investoinnin toteutumiseen liittyy kuitenkin epävarmuuksia esimerkiksi rahoituksen ja lupaprosessien takia.


Säätytalo hoi, ettehän töpeksi vihreässä siirtymässä – Suomeen on tekeillä valtava miljardi-investointi syystä, jota Riikka Purra haukkuu typeräksi
Marinin hallituksen politiikka alkaa näkyä.
 
vierailija
– Puhutaan kymmenistä tuhansista työpaikoista yhteensä tällä vuosikymmenellä, hän arvioi STT:lle.

Maatuulivoimahankkeiden osuus summasta on EK:n mukaan vähintään noin 15 miljardia.

EK:ssa pidetään tärkeänä, että hallitusneuvotteluissa ei tehtäisi yleisesti tuulivoiman kannattavuutta heikentäviä päätöksiä.

– Tiedetään kuitenkin, että osa hallitusneuvotteluissa olevista puolueista on suhtautunut tuulivoimaan epäilevästi.
Tuulivoimala ei hirveästi työpaikkoja luo. Toki huoltomiehiä tarvitaan enemmän ja pystytysvaiheessa rakentajia, mutta voimalat tehdään ulkomailla ja pääasiassa ne saavat olla pystytyksen jälkeen aika rauhassa. Suhteessa laitoksen hintaan sen työllistämisvaikutus on olematon.

Vähän ihmetyttää miten hallitus voisi tehdä tuulivoimasta kannattamatonta päätöksillään. Kyllä tuulivoima on jatkossakin ns. ilmaista silloin kun tuulee ja sen tuotetun sähkön voi myydä markkinoilla. Ettei tässä nyt pelättäisi sitä, että tuulivoiman rakentajat joutuisivat osallistumaan myös tuulivoiman yhteiskunnalle aiheuttamiin kustannuksiin. Siis siihen kun siirtoverkkoja pitää vahvistaa miljardeilla ja rakentaa säätövoimaa niitä päiviä varten kun ei tuule.
 

Yhteistyössä