"Euro on Suomelle pahempi kuin konkurssi."

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Synkkä arvio Suomen eurojäsenyydestä leviää maailmalla - "Pahempaa kuin konkurssi"
Talouselämä 19.7.2015 20:32 päivitetty 27.8.2015 07:22
Colourbox
Suomen talous ei elvy euron takia, kirjoittaa Matt O'Brien amerikkalaislehti Washington Postissa. O'Brienin mukaan eurojäsenyys voi olla maalle "pahempaa kuin konkurssi".

Hän käyttää esimerkkinä Islantia, joka nosti konkurssiin mentyään talouden ylös oman valuuttansa avulla. Vertailukohtana hän esittelee Hollantia ja Suomea. Vuoden 2007 jälkeen Suomen ja Hollannin taloudet ovat kummatkin kasvaneet vähemmän kuin Islannin, joka ajautui maksukysyttömäksi vuonna 2008.

O'Brien myöntää, että Hollannilla ja Suomella on ollut suuria taloudellisia ongelmia, joiden kuitenkin olisi pitänyt olla selvitettävissä. Kummatkin maat ovat olleet "tehneet mitä on pitänyt" eli noudattaneet sääntöjä, mutta silti tulos on ollut katastrofaalinen.

"Se johtuu siitä, että euro itsessään on [katastrofaalinen]", O'Brien kirjoittaa.

Suomen huonot talousuutiset eivät ole olleet mitään varsin erikoisia, O'Brien tulkitsee. Normaalisti heikossa taloustilanteesta selvittäisiin leikkaamalla menoja valuutan devalvoimisen avulla, mutta euron myötä Suomella ei ole enää tätä mahdollisuutta.

"Sen sijaan Suomen on pitänyt leikata menoja palkanalennuksilla, joka ei ainoastaan vie kauemmin, vaan myös aiheuttaa enemmän taloudellista tuhoa, koska ihmisiä on irtisanottava, jotta he suostuvat vähennyksiin", O'Brien analysoi.

Tästä on seurannut maan historian pisin lama. Tilannetta ei ole helpottanut se, että eurojärjestelmän säännöt ovat pakottaneet Suomen hallituksen leikkaamaan budjettia samanaikaisesti, kun kaikki tämä on tapahtunut.

O'Brien sanoo Islannin selvinneen taloudellisesta katastrofistaan juuri oman valuuttansa avulla. Vaikka maa menettikin 60 prosenttia ostovoimaansa tuontitavaroissa, kun kruunan arvo laski, se helpotti Islantia tekemällä heidän tuotteistaan kilpailukykyisempiä ulkomailla. Islanti onnistui välttämään talouden taantuman.

"Euro on arvaamaton jumala, joka jakaa rangaistuksia niin syntisille kuin pyhimyksille", hän maalailee.
 
Pessimisti
Suomen talous on ollut ihan kohtuullisessa nousussa ja ennusteet povaavat sen jatkuvan - ainakin toistaiseksi. Sitä on mielestäni vaikea kutsua katastrofiksi ja on mahdoton sanoa olisiko kasvu ollut sen nopeampaa eri valuutassa. Yhteinen valuutta antaa Suomelle vakautta ja ennakoitavuutta, jota mm. ulkomaiset sijoittajat arvostavat. Vaikea nähdä esim. Teslan gigafactoryn kohoavan Suomeen, jos siirryttäisiin takaisin mummonmarkkaan.
 
vierailija
vierailija
euro-valuutta ja venäjä-pakotteet on sellanen yhdistelmä että siitä ei suomen kansa toivu- ja molemmat alotti eräs Sauli jonka nuorella vapaamuurarintytär vaimolla ei ole kummisetää tai ainakaan ei asiasta sovi julkisesti keskustella kuten myos ei kavonuiksenjaana voi haukkua herraa pervertiksi joka nai nuoren perhetuttutytön?

Miksi kaikki ennustukset Venäjän talouden romahduksesta menevät pieleen? - Maailman menoa - Suomi24 Keskustelut
Ottaa koville vai.
 

Yhteistyössä