eroahdistus

  • Viestiketjun aloittaja marize
  • Ensimmäinen viesti
marize
Pitäisikö kaikille vauvoille tulla jonkinnäköinen eroahdistus? Vauvani on kohta yhdeksän kuukautta, eikä minkäänlaista eroahdistusta ole. Huolettaa vaan että onkohan kaikki kunnossa... Vierastamista on kuitenkin ollut. Onkohan huoli turha...?
 
Milla-Maaria
Kaikille lapsille ei tule eroahdistusta, mutta jos se tulee niin se on merkki onnistuneesta kiintymyssuhteesta äidin ja lapsen välillä.Kaikille se ei kuitenkaan tule syystä tai toisesta mutta esimerkiksi vauva-aikana runsas kantaminen,piiiitkä imetys ja perhepedissä nukkuminen saavat aikaan sen että kiintymyssuhde useimmin on niin syvä että myöskin eroahdisus tulee voimakkaana ja onhan se työläs jakso mutta palkitsevinta siinä on se että tietää sisimmässään kaiken työn olleen kiintymyssuhteelle hyväksi. On myös mahdollista että jos lapsi kasvatettu kantaen, imettäen ja perhepedissä nukuttaen vierellä, niin uhma voi olla aikanaan taas hivenen helpompi,mutta se ei kylläkään välttämättä tapahdu.Eroahdisusikä alkaa 8-kuisena ja huipentuu tuonne 2 vuoden ikään, josta se alkaa asteittain helpata koulu-ikään mennessä.Myöhemmin alkaneessa eroahdistuksessa ei puhuta enää ihan samasta asiasta, sillä tämä niin kutsuttu "hyvä"eroahdistus, eli onnistuneen kiintymyssuhteen merkki alkaa tosiaan 8-12 kuisena yleisimmin, miksei myöhemminkin yksilöllisesti ja sitten taas huonompi lienee se jos tätä ahdistusta taas ilmenee joskus 3 vuotiaana ensimmäisen kerran, niin se on taas häiriöksi luokiteltavaa ennemminkin.On totta että perhepedin, eli vierellä nukuttamisen, pitkän imetyksen ja runsaan kantamisen eduista ollaan vasta herätty suomessa ihan viime aikoina keskustelemaan, mitä tulee lapsen tasapainoiseen kehitykseen, mutta maailmalla siitä on jo runsaasti tietoa, sekä kokemusta.
 
ap.
Eroahdistus tuli vuoden iässä. Täytyy sanoa että olin helpottunut, pelkäsin jo että kiintymyssuhteessa on jotain vikaa. (Tosin välillä suututtaa, kun vauva roikkuu lahkeessa ja kiukuttelee, ei päästä pois silmistään...) Nyt tuntuu että on vauvalle oikeasti tosi tärkeä.
 
tyhmä kysymys,
Miten eroahdistus ilmenee? Meillä lomalla oli viikon jakso, ettei kukaan muu kuin minä kelvannut pojalle. Oltiin tutussa porukassa ja huuto alkoi, jos joku muu hänet yritti syliin ottaa. Välillä ei edes isä kelvannut. Mutta meni kyllä viikossa ohi. Onko tällainen eroahdistusta?
 
Näin meillä.
Olen käsittänyt että eroahdistus olisi voimakkaimmillaan siinä 1-vuoden paikkeilla, joten juuri silloin ei kannattaisi lopettaa imetystä tai viedä päiväkotiin. MUTTA meillä eroahdistus jatkuu kyllä edelleenkin 1,5-vuotiaana. Muuten lapsi on aika helppo tapaus, mutta useimmiten vain minä kelpaan vaihtamaan vaippaa jne. Huuto tulee aina jos lähden talosta - isille vilkutetaan iloisesti. En myöskään saa sulkeutua vessaan, tai vieraassa paikassa kadota toiseen huoneeseen. Väsyneenä tilanne aina pahempi.
 
meillä ei
Meillä vauva 10 kk enkä ole kyllä minkäänlaista eroahdistusta havainnut. Vierastamista on ollut vähän 6 kk alkaen silloin tällöin (lähinnä kun joku on tullut liian nopeasti lähelle / ottanut syliin). No nykyäänkin kyllä vauva katsoo hyvin tarkkaan uusia naamoja ennen kuin hymyilee, ja mieluiten äidin tai isin sylistä.
 

Yhteistyössä