Ensimmäiset sanat

Meillä esikoinen sanoi ekan varsinaisen sanan 9 kk:n vanhana, keskimmäinen lähempänä vuoden ikää. Kuopus (9,5kk) toistelee "mamma" ja "pappa" useinkin (meillä äiti on mamma ja isä pappa), mutta en ole niitä vielä kirjannut sanoiksi... vaikea tietää onko vain vauvahöpinää. :)

Esikoinen oli aikamoinen sana-arkku jo reilun vuoden ikäisenä, mutta keskimmäinen (nyt 2v) on vasta alkanut puhumaan 2-sanaisia lauseita. Siskokset on ollu tosi erilaisia myös motoriikan suhteen. Meillä on pätenyt tuo pikainen puhuja, hitaampi liikkuja ja päinvastoin.
 
Tyttö sano 8kkn iässä viikon sisällä 2xhauva, ja ihan oikeessa tilanteessa, mutta en tod.tiedä tarkottiko sillä mitään. Nyt 1v2kk sanoo äiti ja harvoin"iti", taitaa keskittyä enemmän tuohon menemiseen kun jutteluun, ja on huomannut että tulee ymmärretyksi ilman sanojakin. "naa"esim. on napa, jota sitten esitellään mm. kaupassa :) . Mutta ehkä sitten juttua tulee enemmän kun pöydälle kiipeily on menettänyt hohtonsa :D
 
hilkka
meillä tyttö alkoi sanoa "äiti" jo 8 kk iästä asti. vuoden iässä oli noin 5 sanaa + saman verran tapaili sanoja, jotka ei vielä oikein tullu oikeaoppisesti. nyt 1 v 4 kk ja sanoja tulee päivittäin lisää, nyt ehkä noin 20 - 30 "oikeaa" sanaa ja noin kymmenkunta tyyliin piia = pallo yms. tosin tytöllä on aina ollut noin 2 kk tauko siinä välissä kun joku liikkuminen on tullut kuvioihin mukaan (esim 9 - 11 kk ryömiminen, konttaus ja tukia vasten seisominen ja 14-15 kk kävely), jolloin sanojakaan ei ole tullut kaikkia, mutta äkkiä taas on oppinut uudelleen unohtamansa sanat ja monia lisää. samoin aina kun tulee puheen opettelu-kausi, niin joku liikunnallinen taito on näyttänyt taantuvan siksi aikaa.
 
Meillä tyttö n. 10 kk kun sanoi ensimmäisen sanansa kissa. Sitä ennen höpissyt kaikkea vähemmän epäselvää mistä äiti ja isi tietysti bonganneet äitin ja isin... ;) Mutta kissa oli eka selkeä ja se sanottiin aina kun perheen kissa kulki näkösällä.
 

Yhteistyössä