Koulutus ensihoitajaksi (AMK) kestää neljä vuotta ja antaa pätevyyden toimia hoitotason ensihoitajana. Tutkinto sisältää myös sairaanhoitajan tutkinnon. Ensihoidon koulutusohjelma eroaa sairaanhoitajan koulutusohjelmasta siinä, että se painottuu vahvasti akuuttihoitotyöhön ja luonnollisesti ensihoitoon.
Ensihoidon koulutusohjelmiin on paljon hakijoita, joten siinä mielessä voi olla vaikeakin päästä sisään kouluun. Hyvällä todistuksella pääsee valintakokeisiin. Valintakokeissa on erilaisia psykologisia ja oppimiskykyä mittaavia testejä, haastattelu ja ryhmätehtävä (valintakokeissa voi olla koulukohtaisia eroja).
Ensihoitajat työllistyvät pelastuslaitoksille, sairaanhoitopiirien ensihoitopalveluihin sekä yksityisiin ensihoitopalveluihin. Ensihoitajan työ on vaativaa ja itsenäistä. Ensihoitaja tekee potilaiden hoitoon liittyviä ratkaisuja itsenäisesti yhdessä työparin kanssa. Haastavammissa tilanteissa hoito-ohjeita tulee pyytää lääkäriltä. Ensihoitajalta vaaditaan laajaa osaamista ja tietotaitoa. Osaamista testataan tiiviisti myös työelämässä.
Työvuorojen luonne vaihtelee paljon. Joskus on todella rauhallista ja koko työvuorossa voi olla vain pari tehtävää, joskus taas tehtäviä on ihan älytön määrä. Työvuorot kestävät yleensä 24 tai 12 tuntia riippuen mikä työaikamalli on käytössä. Työvuorojen välillä on pitkät vapaat. Esim. 24h töitä, jota seuraa 3vrk vapaata.
Palkka muodostuu peruspalkasta ja lisistä. Peruspalkkaan vaikuttaa myös työkokemus. Palkka valmistuneella ensihoitajalla kaikkine lisineen on n. 3500€/kk. Työuran edetessä on turha odottaa isoja korotuksia palkkaan.
Ensihoitajan työssä suurin haaste on henkinen kuorma. Ensihoitaja kohtaa työssään niin paljon ikäviä asioita, että ne aiheuttavat väkisinkin henkistä kuormaa. Monet ensihoitajat kärsivät jossain vaiheessa traumaperäisestä stressihäiriöstä ja sijaistraumatisoitumisesta. Monet eivät tätä itse tunnista tai halua myöntää. Jos asiat jäävät käsittelemättä, riski muihin ongelmiin kasvaa.
Palkka ei vastaa työn vaativuutta ja vastuuta. Palkka ei myöskään korvaa maailmankuvan muuttumista ja henkistä taakkaa. Palkan takia alalle ei kannata lähteä. Työ on kuitenkin antoisaa ja mielenkiintoista, ja kun saa auttaa toisia niin pienemmässä kuin isommassa hädässä, oman työnsä voi kokea merkitykselliseksi. Se on ainakin itselleni tärkeää. Hyvä työyhteisö auttaa myös jaksamaan työssä.
Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä.