Elatus avioliitossa

  • Viestiketjun aloittaja Äimänä
  • Ensimmäinen viesti
Äimänä
Hei!

Mieheni muutti vähän aikaa sitten asumuseroon. 7 vuoden avioliittomme suurin kompastuskivi oli minulle se, että mieheni oli sitä mieltä, ettei elatus avioliitossa mene tulojen mukaan, vaan että hänen osuudekseen (sekin hirveän kädenväännön ja sosiaaliviranomaisten kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen) riittää tilanteessa kuin tilanteessa toimeentulotukinormin määrittämä summa, tai siis puolet siitä. Tämä siitä huolimatta, että hän on koko avioliittomme ajan käynyt töissä ja minä joko opiskellut, tai äitiyslomalla/hoitovapaalla.

Mieheni huomautti eräänkin kerran, että minun tulisi hävetä sitä, että hän on tuonut kotiimme ruokaa. Minä tosin maksoin niinä aikoina kaikki laskut, huomaan nyt tiliotteista.

Olen kahlannut nettiä ja tutkinut lakia, mutta mitään kouriintuntuvaa en löydä. Puhutaan vain ympäripyöreästi riittävästä elatuksesta.

Ensimmäinen yhteydenottoni sosiaalivirastoon oli myös epäonninen. Olin hoitovapaalla ja hätää kärsimässä kun mieheni ei juuri osallistunut perheen elatukseen. Virkailija, jolta tiedustelin puolisojen keskinäisestä elatusvelvollisuudesta, ihmetteli, että olenko mennyt naimisiin, jotta minut elätettäisiin!

Pieni kysely tuttavapiirissä osoitti sen, että useimmat olivat sitä mieltä, että puolisoiden tulot laitetaan yhteen ja yhdessä päätetään rahojen käytöstä, eli eräänlainen perheensisäinen kommunismi. Tuttavat tiesivät kuitenkin 'kahden elintason perheitä', joissa suurempituloinen eli leveämmin, vaikka pienituloisempi (aina vaimo) oli pienituloisempi siksi, että naiset yleensä saavat pienempää palkkaa ja oli ehkä ottanut huonomman työn, tai ollut paljon lasten takia työelämästä poissa.

Onko näin, että on pienempituloisen oma moka olla pienempituloinen? Kärsiköön siis siitä...

Mitä tarkoittaa avioliitto?

En ymmärrä. En ymmärrä.
Ymmärtääkö joku?


\|O
 
Peipponen
En kyllä osaa auttaa mutta katsoppa kaupunkisi juristien kotisivuja /puhelinluetteloa. Täällä meillä on ainakin monta lakimiestä jotka lupaavat neuvoa ilmaiseksi sähköpostin välityksellä!! Itse olen kysynyt neuvoa ja sain mitä parhaimman vastauksen työasiaan liittyen! Ja helsingin yliopiston oikeustieteen opiskelijoilla on ilmainen sähköposti/puhelinneuvonta myös.

Tsemppiä!!! :flower: :hug:
 
katoppas tuolta linkeistä tosta "yhdenvertaisuusasiasta". sieltä mä lueskelin noita juttuja ja kummasti selveni asiat...
eiks se oo kautta aikojen ollukin niin et mies on se joka tuo "leivän" kotiin vaimon hoitaessa kodin ja lapset???? Olis pitäny kait elää vielä tuona hyvänä aikana... =)
toi on mieheltä tosi inhottavaa käytöstä eikä sitä tarvi sietää, noista sosiaalivirkailijoista puhumattakaan, siel on varmaan ollu joku sellanen jolla ei itellä o muksuja! :attn: sulle ja kyllä kaikki järjestyy, pysy lujana!!!! :flower:
 
Nelissäkymmenissä
No, mies joutuu varmaankin maksamaan ainakin elatusmaksut erottuasi. Olet kyllä onnistunut naimaan todellisen mätämunan! Olen itsekin ollut yhdessä elämänvaiheessa yksinhuoltaja, tiedän kyllä että perus elatusmaksulla ei kyllä kovin hyvin kateta lapsen kuluja. Mutta eipä sinulla aviossakaan ollut asiat sen paremmin, kummallista kyllä.
 

Yhteistyössä