"Eikö kielteisen turvapaikkapäätöksen pitäisi johtaa lähtökohtaisesti henkilön poistumiseen Suomesta?"

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Onko Irak kehitysmaa? Ja paljonko sinne annetaan kehitysapua vuodessa?
"huhtikuu 18, 2020 19:38
Miksi Suomen köyhät elättävät Irakin rikkaita, pohtii Pauli Vahtera – ”ei ole millään mittarilla kehitysapua tarvitseva maa”

TALOUS
Suomen metsien puiden arvo on 125 miljardia euroa. Irakin tunnettujen öljy- ja kaasuvarojen arvo on puolestaan 4200 miljardia dollaria. Miksi Suomi tukee upporikasta Irakia? Tätä pohtii KHT-tilintarkastaja emeritus Pauli Vahtera blogissaan.

Laitetaanpa summat vierekkäin:
125 000 000 000 euroa – Suomen metsien arvo
4200 000 000 000 euroa – Irakin öljyvarat
Ero on 34-kertainen Irakin hyväksi.
Vahtea huomauttaa myös, että 1960 Irakissa oli 7,3 miljoonaa asukasta, tänä vuonna ylitetään 40 miljoonan asukkaan raja. Suomessa asukkaita oli vuonna 1960 4,4 miljoonaa ja nyt 5,5 miljoonaa.
”Jos rahaa on pakko antaa Irakille, niin miksei vastikkeena vaadita öljyä.”
– Jos Suomen väestönkasvu olisi ollut yhtä holtitonta kuin Irakissa, olisimme maailman köyhimpien maiden joukossa.
Vuonna 2018 Irakin bruttokansantuote (BKT) asukasta kohden oli 5030 USD, Suomen 47820 USD.
– Suomen koko BKT on vähän suurempi kuin Irakin, mutta Irakissa rahan ostovoima on miltei 3-kertainen Suomeen verrattuna. Irak ei millään mittarilla ole kehitysapua tarvitseva maa. Esimerkiksi suosikkimaani Etiopian BKT/asukas on 772 USD.
– BKT valehtelee. Bagdadin keskustassa 1 makuuhuoneen asunnon vuokra on euroissa 436 euroa. Helsingin keskustassa yksiön vuokra olisi 1000-1200 euroa.
Suomi maksaa
Vahtera listaa tukimuotoja:
– Suomi maksaa Irakin kriisinhallinnan menoja tänä vuonna 8 miljoonaa euroa.
– Vuosina 2014-2018 Suomen kehitys- ja humanitaarinen apu Irakille on ollut yhteensä noin 30 miljoonaa euroa. Lukuihin voi suhtautua kuin koronalukuihin alkuvuodesta Suomessa. Osa rahasta piilotetaan Lähi-Idän tukeen.
– Loppuvuonna 2018 annettiin pelkästään Irakin vakauttamisrahastoon 5 miljoonaa euroa.
Ulkoministeriön rahankäyttö on periaatteessa julkista, mutta se on Vahteran mukaan piilotettu niin hyvin, että esimerkiksi Irakin rahojen selvittäminen olisi valtava urakka kenelle tahansa.
– Jos rahaa on pakko antaa Irakille, niin miksei vastikkeena vaadita öljyä. Sitä Irakissa riittää Suomellekin.
Vahtera kirjoittaa asiasta Oikean Median blogissaan.
SUOMEN UUTISET"
 
vierailija
Ongelma on se, etteivät kaikki lähtömaat aina ota vastaan.

Miten palstan PS-edustajat asuan ratkaisisivat? Ihan konkretian tasolla, tietoon perustuen, eikä vain "laitetaan koneeseen" tai "suljetaan pidätyskeskukseen" (joka on mikä? Mistä sellainen yks kaks perustettaisi eikä ilmainenkaan olisi.)
Lähtökohtaisesti minkäänlaista yhteistyötä ei pitäisi tehdä maan kanssa, joka ei ota omia kansalaisiaan vastaan. Kun näin toimittaisiin, kaikki maat ottaisivat omia kansalaisiaan vastaan. Tuollainen perseily on joltain Irakilta mahdollista ainoastaan sen takia, että sen annetaan mennä läpi sormien siihen puuttumatta.
 
Ongelma on se, etteivät kaikki lähtömaat aina ota vastaan.

Miten palstan PS-edustajat asuan ratkaisisivat? Ihan konkretian tasolla, tietoon perustuen, eikä vain "laitetaan koneeseen" tai "suljetaan pidätyskeskukseen" (joka on mikä? Mistä sellainen yks kaks perustettaisi eikä ilmainenkaan olisi.)
Maat ottavat vastaan vapaaehtoisesti palaavia ja rikoksesta tuomittuja. Turvis voi olla pidätyskeskuksessa ja päättää sitten palata vapaaehtoisesti.
 

Yhteistyössä