ei ole ihme nykysin, jos vanhemmat ei uskalla viedä lasta onnettomuuden jälkeen lääkäriin

UUTISET


Uutiset
Kotimaa
Vauva putosi hoitoalustalta pesukoneen päältä Ahvenanmaalla – järkyttynyt äiti kiisti rikoksen

lauantai 08.05.2021 klo 21:28
Kahdeksankuisen poikavauvan jalka jäi luonnottomaan asentoon.
  • Murtuma oli vakava, lapsi tarvitsi erikoishoitoa.
  • Nuori äiti sai syytteen vammantuottamuksesta, jonka kiisti.
  • Turun hovioikeus katsoo naisen syyllistyneen rikokseen, mutta toisaalta hovioikeus jätti hänet rangaistukseen tuomitsematta.
Oikeuden mukaan nainen tiesi, että hänen lapsensa osaa jo vähän liikkua. Kuvituskuva, joka ei liity tapaukseen. FOTOLIA
Tapaus sattui kolme vuotta sitten Ahvenanmaalla keskellä pienen perheen arkipäivää. Äiti hoiti vauvaa kotona. Lapsen isä kävi töissä mutta oli saapunut ruokatunniksi kotiin.
Poika oli määrä viedä ulos nukkumaan. Vanhemmat kuitenkin huomasivat, että lapsen vaippa pitää sitä ennen vaihtaa. Isä jäi puhelimeen, sillä välin kun äiti meni kylpyhuoneeseen vaippaa vaihtamaan.
Nainen nosti lapsen hoitoalustalle, jonka hän oli sijoittanut edestä ladattavan pesukoneen päälle. Hoitoalusta oli noin 90 senttimetrin korkeudella.
Vauva makasi alustalla selällään. Nainen otti likaantuneen vaipan pois. Seuraavaksi hän otti pari astetta sivulle kääntäen samalla selkänsä lapsen suuntaan.
Naisen tarkoitus oli kostuttaa pesuriepu lavuaarissa. Toimi keskeytyi, sillä hän kuuli takaansa tömähdyksen.
Lattialla vatsallaan
Järkyttynyt nainen näki, että lapsi makasi pesukoneen edessä lattialla vatsallaan raajat levällään.
Isä ryntäsi paikalle. Hän nosti vauvan takaisin hoitoalustalle tutkiakseen, oliko lapsella vammoja. Mies käsitti heti, että ainakin toinen jalka oli vakavasti loukkaantunut.
Vauva itki valtoimenaan ja heilutti toista jalkaansa, mutta toinen jalka oli veltto ja se oli jäänyt outoon asentoon.
Samaan aikaan nainen soitti neuvontaan. Saamansa ohjeen mukaisesti perhe kiiruhti Ahvenanmaan keskussairaalan päivystykseen.
Sairaalassa lapsesta otettiin röntgenkuva. Lääkäri totesi reiden murtuneen ja päätti lähettää vauvan heti lentämällä Uppsalan yliopistolliseen sairaalaan.
Tarkastus kotiin
Yliopistosairaalassa vauva nukutettiin ja jalka kipsattiin laaja-alaisesti. Operaation jälkeen pienokainen sai vahvoja kipulääkkeitä.
Hoito onnistui, vaikkakin reiteen jäi mahdollisesti pieni virheasento.
Reisi kipsattiin laaja-alaisesti Uppsalan yliopistollisessa lastensairaalassa. MOSTPHOTOS
Vauva kotiutui Ahvenanmaan sairaalan kautta. Jatkossa vanhemmat vaihtoivat vaipat lattialla.
Lastensuojelu ja poliisi tekivät heidän kotiinsa tarkastuksen. Lastensuojelu totesi perheen olosuhteet asialliseksi ja lopetti selvityksensä. Poliisi aloitti sitä vastoin rikostutkinnan. Vanhempia epäiltiin vammantuottamuksesta.
Etenkin pienokaisen äiti otti tilanteen erittäin raskaasti. Hänen terveytensä heikkeni.
”Veti itsensä ympäri”
Kuulusteluissa nainen kiisti rikoksen. Hänen mukaansa putoaminen oli sattunut täysin odottamatta sen pienen hetken aikana, kun hän oli kääntynyt poispäin lapsesta.
Nainen ei voinut käsittää, miten lapsi oli pudonnut.
Toisaalta nainen kertoi vauvan noihin aikoihin kääntyneen istuma-asennosta tuen varassa omille jaloilleen sekä kääntyneen tasaisella lattialla selinmakuulta vatsalleen.
Edelleen nainen totesi poliisikuulusteluissa vauvan ”vetäneen itsensä ympäri” hoitoalustalla.
Poliisi lopetti isän osalta rikostutkinnan, mutta naisen osalta tapaus päätyi syyttäjälle.
Pyysi ettei tuomita
Syksyllä 2019 nainen sai syytteen vammantuottamuksesta. Pojalle määrätty edunvalvoja esitti vastaajalle 3 500 euron korvausvaatimuksen kivusta ja särystä.
Syytteen nainen kiisti.
Naisen mukaan kyseessä oli yhtäkkinen onnettomuus, joka tapahtui hänen ollessaan aivan lapsen lähellä. Hän ei ollut jättänyt huolehtimatta lapsesta – kuten syyttäjä väittää. Lapsi oli aina aiemmin maannut tyynesti selällään hoitotöiden akana.
Nainen pyysi, että hänet jätettäisiin rangaistukseen tuomitsematta.
Tiesi mahdolliseksi
Ahvenanmaan käräjäoikeus tuomitsi naisen syytteen mukaisesti.
Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että nainen oli poliisikuulusteluissa todennut lapsen ”vetäneen itsensä ympäri” hoitoalustalla. Oikeudessa hän ei kuitenkaan osannut selittää mitä oli tuolla maininnalla tarkoittanut.
Käräjäoikeuden mukaan nainen tiesi tapahtuma-aikaan, että lapsi pystyi kääntymään ja vetämään itseään. Onnettomuus eli se, että lapsi kykeni vääntämään itsensä pois hoitoalustalta, ei ollut hänelle täysi yllätys.
Oikeus huomautti, että vastaaja oli nostanut lapsen lapselle vaaralliseen paikkaan, ei lapsi itse.
Käräjäoikeus toteaa, että syytetty niin ikään tiesi 8-kuukautisen vauvan oppivan uusia asioita päivittäin. Erityisesti tämän vuoksi hänellä oli lapsen vanhempana velvollisuus katsoa lapsen perään.
2 000 euron kipukorvaus
Käräjäoikeus tuomitsi naisen vammantuottamuksesta 20 päiväsakkoon, maksamaan valtiolle 40 euron rikosuhrimaksu, maksamaan lääkärintodistuksen lunastusmaksu, osallistumaan oikeuskuluihin sekä maksamaan lapselleen korvausta 2 000 euroa.
Käräjätuomio ei saanut lainvoimaa, sillä nainen haki siihen muutosta Turun hovioikeudesta. Hän pyysi maksujen poistamista sekä sitä, että hänet jätettäisiin rangaistukseen tuomitsematta.
Nuori nainen voitti osin valituksensa.
Viime torstaina antamallaan päätöksellä hovioikeus päätyi kyllä käräjäoikeuden lailla siihen, että nainen rikkoi huolellisuusvelvoitettaan. Toisaalta hovioikeus otti huomioon sen, että turma sattui hyvin nopeasti.
Hovioikeus poisti rangaistuksen
Kyseessä oli naisen ensimmäinen lapsi.
Näillä perustein hovioikeus lausuu, että vastaaja pikemminkin virhearvioon kuin piittaamattomuuteen kääntäessään hetkeksi lapselle selkänsä.
Hovioikeus katsoo käräjäoikeuden lailla, että nainen kyllä syyllistyi kyllä vammantuottamukseen, mutta hänet voidaan jättää rangaistukseen tuomitsematta.
Hovioikeus poisti 120 euron sakot, rikosuhrimaksun sekä naisen velvoitteen korvata valtiolle lääkärintodistus. Korvaukset lapselle hovioikeus piti ennallaan.
 
Deleted member 149094
No jopas. Tuohan on ihan absurdia. Mikä vahinko sattuukaan juuri silloin, kun sen voi ehkäistä?
Joutuuhan joku käräjille joka kerran, kun lapsi meinaa hukkua, sillä kyllähän tiedossa on, et veteen voi hukkua!
 
vierailija
"Turun hovioikeus katsoo naisen syyllistyneen rikokseen, mutta toisaalta hovioikeus jätti hänet rangaistukseen tuomitsematta."

Tyypillistä jättää nainen tuomitsematta rangaistukseen vaikka nainen on syyllistynyt rikokseen.
 
"Turun hovioikeus katsoo naisen syyllistyneen rikokseen, mutta toisaalta hovioikeus jätti hänet rangaistukseen tuomitsematta."

Tyypillistä jättää nainen tuomitsematta rangaistukseen vaikka nainen on syyllistynyt rikokseen.
no mihin rikokseen nainen syyllistyi. ei mihinkään. kukaan ei ole täydellinen, ja jokaiselle voi tuollainen vahinko sattua. yleensä näistä vaan selvitään, niin ettei mitään satu.
 
vierailija
no mihin rikokseen nainen syyllistyi. ei mihinkään. kukaan ei ole täydellinen, ja jokaiselle voi tuollainen vahinko sattua. yleensä näistä vaan selvitään, niin ettei mitään satu.
No niinpä, ihan kamala juttu kyllä.

Itse pelkäsin että jotain tällaista käy, niin vaipat olen aina vaihtanut lattialla, turvallisempaa. Ja lapsen voi jättää köllimään ja itse pestä äkeet, en oikein ole ymmärtänyt miten ihmiset pesee kädet kun lapsi on hoitopöydällä.
 
vierailija
no mihin rikokseen nainen syyllistyi. ei mihinkään. kukaan ei ole täydellinen, ja jokaiselle voi tuollainen vahinko sattua. yleensä näistä vaan selvitään, niin ettei mitään satu.
"Hovioikeus katsoo käräjäoikeuden lailla, että nainen kyllä syyllistyi kyllä vammantuottamukseen, mutta hänet voidaan jättää rangaistukseen tuomitsematta."

Rikos on tapahtunut.

Mikä itku ja parku sun suusta pääsisikään jos lapsi törmäisi autoon ja reisi murtuisi. Vaatisit mitä ankarinta rangaistusta autoilijalle.
 
Deleted member 149094
"Turun hovioikeus katsoo naisen syyllistyneen rikokseen, mutta toisaalta hovioikeus jätti hänet rangaistukseen tuomitsematta."

Tyypillistä jättää nainen tuomitsematta rangaistukseen vaikka nainen on syyllistynyt rikokseen.
Tässähän pitäisi tutkia, kumpi päätti, että vaipat vaihdetaan pesukoneen päällä. Mut tyypillistä, että isukkia ei syytetä mistään, kun on lapsista kyse.
 
Deleted member 149094
miksi isää nyt olis pitänyt syyttää, siksiköettä hän ei ollut siinä vieressä varmentamassa
Voishan toikin olla syy. Vahtiminenhan on molempien vastuulla käsittääkseni.
Mutta tässähän on kyse siitä, että hoitopaikka oli sijoitettu vaarallisesti. Eli pitäisi ehdottomasti tutkia sekin, kuka sen noin päätti sijoittaa ja oliko isältä piittaamattomuutta, ettei huomioinut paikan potentiaalista vaaraa. Se aiheuttaa vähintäänkin osavastuun asiasta.
Mut enemmän otin kantaa siihen lapsukseen, et naisia kohdellaan jotenkin eri tavalla näissä asioissa.
 
vierailija
Minä olen aina vaihtanut meidän lasten vaipat pyykkikoneen päällä, mutta aina on ollut ote vähintään toisella kädellä lapsessa kiinni, etteivät pääse yllättämään ja tippumaan.
 

Yhteistyössä