Concertalle KELA korvattavuus!

  • Viestiketjun aloittaja 1.3 alkaen
  • Ensimmäinen viesti
"vippis"
http://www.poliklinikka.fi/?page=1497210&id=1938514

Aikuiset adhd-potilaat saavat ensi kuun alusta metyylifenidaatista (Concerta) Kelan peruskorvauksen

Julkaistu 27.02.2012
Päivitetty 27.02.2012

Metyylifenidaatin (Concerta) korvattavuus valmisteyhteenvedon mukaisessa käytössä aikuisilla 1.3.2012 alkaen:

Sairausvakuutuslain mukaan lääkevalmisteen peruskorvattavuus sairauden hoidossa voidaan vahvistaa enintään myyntilupaviranomaisen lääkevalmisteelle vahvistaman valmisteyhteenvedon ja siinä hyväksyttyjen käyttöaiheiden mukaisessa laajuudessa.

Suomessa korvattaviksi hyväksyttyjä metyylifenidaattivalmisteita on valmisteyhteenvetojensa ja lääkkeiden hintalautakunnan päätösten nojalla voitu tähän mennessä korvata vain lapsille ja nuorille, eivätkä 25 vuotta täyttäneet aikuiset ole voineet saada niitä apteekista suorakorvattuina.

Metyylifenidaattia sisältävien Concerta-lääkevalmisteiden valmisteyhteenvetoon ja korvattavuuteen on hyväksytty muutos. Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivan lääkkeiden hintalautakunnan päätöksen mukaan Concerta-valmisteet ovat 1.3.2012 alkaen peruskorvattavia (42 %) uuden valmisteyhteenvedon mukaisessa käytössä:

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön hoitoon aikuisilla, joilla nuorena alkaneet oireet jatkuvat vielä aikuisiässä ja joilla hoidosta on todettu selkeää hyötyä, kun hoidon jatkaminen aikuisiässä on tarkoituksenmukaista.
Edellä esitetyn lääkkeiden hintalautakunnan päätöksen myötä myös 25 vuotta täyttäneet aikuiset voivat 1.3.2012 alkaen saada Concerta-lääkevalmisteista sairausvakuutuskorvausta valmisteyhteenvedon mukaisessa käytössä.

Kelan tiedote 27.2.2012
 
"musakka"
no niin, eli aikuisille amfetamiinia viihdekäyttöön yhteiskunnan maksamana! Uujee kiljun riemusta.. lisää töitä t: päihdesairaanhoitaja.. on se kumma kun kaikkee tarvitsee huumeilla läätä nykyään
 
"vippis"
Mutta korvataanko Concerta myös heille, jotka on aloittaneet lääkehoidon vasta aikuisiässä? Eli kaikille yli 25-vuotialle automaattisesti vai onko tuossa tarkatkin reunaehdot?
 
"vippis"
No Ymmärtääkseni ADHD ei puhkea aikuisiässä, vaan oireilee jo lapsena. Suomen ADHD-aikuset ry:n hallituksen pj:n mukaan korvaus koskee kaikkia.
Ei tokikaan puhkea, mutta saatetaan havaita vasta aikuisiällä.

Mutta enpäs ajatellutkaan tuota "porsaanreikää" - siis että joo, on ollut lapsesta asti, vaikkei sitä ole diagnosoitu eikä hoitoakaan saanut.

Mutta siis ihan mielettömän upea uutinen!
 
ty
[QUOTE="musakka";25770169]no niin, eli aikuisille amfetamiinia viihdekäyttöön yhteiskunnan maksamana! Uujee kiljun riemusta.. lisää töitä t: päihdesairaanhoitaja.. on se kumma kun kaikkee tarvitsee huumeilla läätä nykyään[/QUOTE]

Kannattaa tutustua siihen kuinka moni hoitamaton adhdtapaus on päihde- tai vankilakierteessä, vaikeuksia pitää itsensä kiinni elämässä, työssä, opiskeluissa, rutiineissa. En usko hetkeäkään, että olisit päihdesairaanhoitaja. Terkuin: sosionomi.
 
fff
[QUOTE="vippis";25770455]..ethän sinä muuten joskus taannoin kirjoitellut siitä täällä, että mies ei enää aio syödä lääkettä sen kalleuden vuoksi?[/QUOTE]

Joo, minähän se. Ei edelleenkään syö. Opinnot lähti alamäkeen, mielialankin kanssa on vähän niin ja näin, vaikka ei kyllä pelkästään lääkkeettömyyden takia. Väsynyt on koko ajan. Vaikka moni asia esim. äkkipikaisuuden suhteen on pysynyt nyt paremmin hallinnassa ilman lääkkeitäkin, niin kyllä se lääkkeettömyys aika dramaattisesti vaikuttaa nyt kokonaisuudessa elämään. Pelkään, että koulu loppuu. Tai ettei pysty sitten työhönkään, jos koulu loppuu.
 
"vippis"
Joo, minähän se. Ei edelleenkään syö. Opinnot lähti alamäkeen, mielialankin kanssa on vähän niin ja näin, vaikka ei kyllä pelkästään lääkkeettömyyden takia. Väsynyt on koko ajan. Vaikka moni asia esim. äkkipikaisuuden suhteen on pysynyt nyt paremmin hallinnassa ilman lääkkeitäkin, niin kyllä se lääkkeettömyys aika dramaattisesti vaikuttaa nyt kokonaisuudessa elämään. Pelkään, että koulu loppuu. Tai ettei pysty sitten työhönkään, jos koulu loppuu.
Olenkin miettinyt että miten teillä menee! Mutta tosiaan voithan vielä apteekista varmistaa, mutta kyllä nyt melkein voit jo tuulettaa, että lääke halpenee olennaisesti!

Mitä vahvuutta ja minkä verran hän on ottanut silloin kun on ottanut?
 
ffff
[QUOTE="vippis";25770550]Olenkin miettinyt että miten teillä menee! Mutta tosiaan voithan vielä apteekista varmistaa, mutta kyllä nyt melkein voit jo tuulettaa, että lääke halpenee olennaisesti!

Mitä vahvuutta ja minkä verran hän on ottanut silloin kun on ottanut?[/QUOTE]

36mg päivittäin. Nostettiin ylläpitoannokseen, joka selvästi tehosi. Meillä on aika ennen concertaa, aika concertan kanssa. Niissä on aika dramaattinen ero. Oikeastaan suurin merkitys on ollut sillä aikoinaan, että se diagnoosi löytyi. Se muutti kokonaisvaltaisesti meidän suhdettakin, ei siis vain miehen elämää. Moni asia sai vastauksen, moneen asiaan mies pystyi alkaa vaikuttamaan käsittelemällä niitä ja ymmärtämällä omia toimintatapojaan kun lääkkeen jälkeen maailma ei ollut enää risteilevää ajatusvirtaa, kaaosta, solmua, ärsykkeitä ärsykkeiden päälle jolloin lähtee mopo käsistä. Vaikka mies sanookin, että ajatukset kulkee edelleen 10 autokaistaa, niin pystyy helpommin hyppimään niistä toiselle ja takaisin ilman, että ajatukset katkeaa tai törmää.

Minullakin on ollut miehen kanssa oppimista. Luottamusta haettiin kauan ja tietysti pelotti mitä tästä nyt tulee. Vähän harmittaa se oma pieni epäluottamus ja pelko, ettei mies pysty hillitsemään sitä impulsiivisuuttaan ja vihaisuuttaan. Väsynyt ja ärtynyt hän on, mutta emme me riitele tai tappele vaikka lääkkeettä ollaankin.

Nyt on lapsen impulsiivisuuden kanssa vaikeuksia. Tätä asiaa vähän kierrellään ja kaarrellaan, kun ei saada vielä kiinni. Jatkuvasti tulee huonoja uutisia päivästä. Katsotaan mitä siitä tulee. Eilen katsoin sitä superNannya ja sen ADHD:n kohellusta ja kiukkukohtauksia miettien, että kylläpä on tutunnäköistä.

Suunta ylöspäin. Eikö vaan. Eiköhän tämä tästä. Jos mies ei silti halua lääkitystä aloittaa, niin totta kai siinä tuetaan. Hänen päätöshän tämä lopulta on. Näen kyllä ne asian hyvätkin puolet, jos aloittaa uudelleen. :)
 
"jeee"
Hitto onneks en käynyt VIELÄ apteekissa!! Piti kauppareissulla samalla käydä mutta unohtu (lääkkeettömänä) ja en tiennyt tästä ollenkaan =)

Ja huomennako sen korvauksen sit saa kun hakee lääkkeet? Kaikki apteekit perillä tästä?
 
"vippis"
Aivan. Hienoa, että edistystä on jo tapahtunut! Mutta kyllä varmasti kannattaa vakavasti harkita lääkkeen aloittamista uudelleen, jos opinnoista ei meinaa mitään tulla.

Meillä todettiin miehellä ADHD-i ja aloitettiin lääkitys ihan tämän vuoden puolella, vähän siinä sivussa kun esikoiselle tehtiin ADHD-tutkimukset.

Että pikkuhilijaa alakaa meilläki seletä ja helepottaa.
 
fff
[QUOTE="vippis";25770877]Aivan. Hienoa, että edistystä on jo tapahtunut! Mutta kyllä varmasti kannattaa vakavasti harkita lääkkeen aloittamista uudelleen, jos opinnoista ei meinaa mitään tulla.

Meillä todettiin miehellä ADHD-i ja aloitettiin lääkitys ihan tämän vuoden puolella, vähän siinä sivussa kun esikoiselle tehtiin ADHD-tutkimukset.

Että pikkuhilijaa alakaa meilläki seletä ja helepottaa.[/QUOTE]

Mukava kuulla! :) Suunta siis ylöspäin. Kiitos Vippis ja oikein hyvää jatkoa!
 
"jeee"
[QUOTE="jeee";25770854]Hitto onneks en käynyt VIELÄ apteekissa!! Piti kauppareissulla samalla käydä mutta unohtu (lääkkeettömänä) ja en tiennyt tästä ollenkaan =)

Ja huomennako sen korvauksen sit saa kun hakee lääkkeet? Kaikki apteekit perillä tästä?[/QUOTE]

tietoa?
 

Yhteistyössä