asiaa auttaisi, jos töihin hyväksyttäis myös ei koulutettuja

no eiköhän tuohonkin perus tarjoilijan hommaan opi aika äkkiä
Eihän tuo Iltalehden juttu käsitellyt mitenkään erityisesti tarjoilijoita. Alussa vain mainitaan, että HOK sulkee ravintoloita työvoimapulan takia.
Pulaa on kokeista, taksikuskeista, sairaanhoitajista, lähihoitajista, koodareista, lääkäreistä, rakennusalan työnjohtajista, rakennusmiehistä, siivoojista, psykologeista ja puheterapeuteista. Töitä on tarjolla sekä korkeasti koulutetuille että lyhyemmän koulutuksen käyneille.

Todellisia syitäkin jutussa sivutaan ja keinoja tarjotaan:
Avoimia työpaikkoja on paljon, mutta niin on työttömiä työnhakijoitakin. Epäsuhta kuvaa hyvin Suomen työmarkkinoiden ongelmia. Kannustinloukut pitävät liian monta työtöntä työnhakijaa kortistossa, vaikka töitä olisi.
Jos ovat ongelmat tuttuja, niin ovat keinotkin.
Ansiosidonnainen työttömyyskorvaus on perua 1980-luvulta, jolloin vielä suurin osa väestöstä työllistyi palkkatöihin. Työttömyyttä oli vähän ja työttömyysjaksot lyhyitä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan malli on auttamatta vanhentunut, joka ei kannusta ripeään töihin paluuseen.
Pahimmillaan siitä muodostuu loukku, jossa ihminen turhaan odottaa löytävänsä entistä työtä, vaikka työelämän murros olisi sen jo hävittänyt.
Ansiosidonnaista sietää lyhentää ja porrastaa. Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta ei ole kuin haittaa. Paikallista sopimista pitää lisätä ja irtisanomista helpottaa, jotta etenkin pienemmät yritykset uskaltavat palkata uusia työntekijöitä.

Vaikuttaa kokoomuksen reseptilistalta. Onko isoäiti eläköityessään siirtynyt kokoomuksen linjoille? :unsure:
 

Yhteistyössä