Apua, dominoiva narttupentu!

Meillä on kohta 3kk ikäinen seropipentu, joka on ilmeisesti aika dominoiva. Oli pentueessakin se aktiivisin pentu, jota muut vähän väisteli. Ongelmana on se, että kun pentua kieltää, se vastaa takaisin; murisee, yrittää näykkiä ja irvistää. Esim. tänään kun katsoin telkkaria sohvalla, pentu yritti päästä sohvalle ja hyppi sitä vasten. Sanoin napakasti "ei!" ja otin tassut pois sohvalta. Pentu innostui lisää, hyppi raivokkaammin, murisi, näykki ilmaa, yritti purra jatkuvasti ja sai purettuakin melko voimakkaasti. Toistin samaa napakan ei:n sanomista ja siirsin pentua kauemmaksi, mutta se vaan jatkoi hyppimistä ja murinaa. Tätä jatkui jonkin aikaa kunnes pentu lähti muualle. Jonkin ajan kuluttua tuli kuitenkin takaisin ja sama episodi toistui uudestaan.

Minulla ei ole aiempaa kokemusta pennun kasvattamisesta, joten onko tämä normaalia pennun käytöstä, vai voiko jo nyt sanoa, että meillä on dominoiva koira? Onko kellään kokemusta dominoivan koiran kasvattamisesta? Ehdottoman määrätietoinen ja johdonmukainen pitää varmasti olla, mutta mikä avuksi, kun pentu ei tottele vaan muuttuu jopa aggressiiviseksi? Suihkepulloa kokeilin nyt ensimmäistä kertaa ja pentu ei aluksi edes perääntynyt vaan haukkui ja murisi sillekin.. Ehkä tehosi, kun ei enää hyppinyt sohvaa vasten, mutta pentu oli kyllä jo siinä vaiheessa rauhallisemmassa mielentilassa muutenkin...

Kuulisin mielelläni teidän kokemuksia ja vinkkejä saa antaa!:)
 
Kuulostaa ihan tavalliselta määrätietoiselta pennulta. Opettaminen vaatii sitkeyttä ja toistoa toiston perään. Suihkepulloa ei pidä tuon ikäiselle vielä käyttää. Se ei sitä ymmärrä, sama kuin huitoisit vettä taaperon silmille kun tekee jotain ei-toivottua.Vesipullon voi ottaa avuksi vasta lähempänä yhtä ikävuotta.

Todennäköisesti pentu otti tuon sohvalle pyrkimisen leikkinä eikä suinkaan koittanut olla akiukkuinen tai käydä päälle. Jos pentu näykkii tai kalvaa hampailla kannattaa ottaa alaleuka käteen ja hellästi poainaa peukalolla sieltä kielen alta. Tuntuu epämukavlta ja lopettaa ei-toivotun hampaidenkäytön nopeasti.

Meillä leikin tiimellyksessä tapahtuvaan hampaidenkäyttöön ei olla puututtu mitenkään. Koira ei voi tietää, ettei ihminen siitä tykää, jos ei asiaa koiralle ensin opeta. On vain todettu AI-Ai ja lopetettu leikki siihen. Hyvin äkkiä pennut oppivat varomaan noita hampaita.