Antakaa mulle imelletyn perunalaatikon ohje mikä onnistuu takuuvarmasti? :)

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja perunalaatikko
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
P

perunalaatikko

Vieras
Olen viime vuonna tehnyt ensimmäisen kerran jouluruuat, mutta en löydä sitä perunalaatikon ohjetta enää, enkä muista yhtään millainen ohje oli.

Auttakaa mua rakkaat! :)
 
Keitä 2 kg muussiperunoita kypsäksi,kuori ja soseuta ne lisää heti liemi jossa kokomaitoa,suolaa, 3 rkl vehnäjauhoja ja 2-3 rkl sokeria. tee löysä muussi.parvekkeelle yöksi. aamulla voitele vuoat(myös reunat) lämmitä uuni 200...laita uuniin puoleksi tunniksi, sitten uuni120...noin kolme tuntia. valmista on ja tosi hyvää.kato et on tumma päältä.
 
parvekkeelle? sehän jäätyy siellä? o.O
mä viime vuonna taisin pitää huoneenlämmössä yön, mut nyt luin jostain ohjeesta, että pitäis pitää se seos yli +50asteisena? Onpa erilaisia ohjeita :/
 
Tuolla ohjeella olen tehnyt jo ainaski kymmenen vuotta ja kovin on kehuttu. Ex-ukolta tämän ohjeen sain joka oli kova tekeen ruokaa,hänen äitensä peruja tämä ohje.
 
No ei tuo mamin ohje ainakaan mikään perinteinen ole, jos siihen tulee maitoakin. Hyvää se voi toki olla.

Perinteinen ohje löytyy täältä: www.kokkikolmonen.com --> etsi Perunalaatikko imellytetty.

Tein kokki kolmosen ohjeella nyt toista kertaa ja vaikuttaa lupaavalta jo tässä vaiheessa; paistan laatikot vasta aattona mutta imellytys tuntuu onnistuneen. Viime vuonna ei mennyt ihan nappiin, luulen että perunalajike oli huono tai sitten hätäilin imellytyksen kanssa. Tällä kertaa siihen meni 6 tuntia, joista ekat kolme 50-asteisessa uunissa ja loput huoneenlämmössä. Tällä ohjeella perunasose on alkuvaiheessa suht kiinteää (ei ainakaan mitään löysää muussia) mutta se löystyy samalla kun imeltyy. Löystyminen on siis hyvä merkki.
 
Esim Valion sivuilta resepteistä löytyy takuuvarma ohje. Imeltymisen edellytyksenä on se, että perunat kuoritaan heti kuumina eikä sose saa päästä jäähtymään, muuten imeltyminen loppuu. Jotkut antavat perunoiden jäähtyä ja ihmettelevät miksi laatikosta tulee muusia ;)
 
pakasteperunamuusia, maitoa, siirappia,suolaa sopivassa suhteessa.Suht löysäksi ssa jäädä. Uuniin n 3 h
parasta ikinä. Voittaa ihna minkä tahansa ns perinteiesn imelletyn

Moni varmaan sanoo yök,mut kokeilkaa niin huomatte,että olette turhaan tehnyt asian pitkän kaavan kautta
 
Esim Valion sivuilta resepteistä löytyy takuuvarma ohje. Imeltymisen edellytyksenä on se, että perunat kuoritaan heti kuumina eikä sose saa päästä jäähtymään, muuten imeltyminen loppuu. Jotkut antavat perunoiden jäähtyä ja ihmettelevät miksi laatikosta tulee muusia ;)

Helpoin tapa on kuoria perunat ennen keittoa, keittää niukassa vedessä ja soeutetaan suoraan keittoveteen. Tarvittaessa notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä.

Sose jäähdytetään 77 asteiseksi ja lisätään jauho.

Laitetaan 64-71 asteiseen uuniin imeltymään. Imeltymistä seurataan maistamalla.
 
Ihan outo tuo mamin ohje.


Mamin ohje on käytännössä sama kuin kuin siirapilla makeutettu perunalaatikko, mutta makeuttamiseen mami on käyttänyt sokeria siirapin sijaan.

Yritän kirjoittaa ojeen enemmän ohjeen muotoon ja tummalla siirapilla makeuttamalla. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä.

Tummalla siirapilla makeutettu perunalaatikko.

Valmistusainekset:

niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen
2 kg muussiperunoita
3 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa
50-100 g voita.
n. 0,8 litraa maitoa, maidon määrä vaihtelee perunalajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan
2 teelusikallista suolaa
n. 1-1½ desilitraa tummaa siirappia

Tummalla iirapilla makeutetun perunalaatikon valmistusohje:

1. Kuori pestyt perunat raakoina kattilaan ja halkaise isot perunat.
2. Keitä perunat kattilassa niukassa vedessä täysin kypsäksi ja soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen.
3. Lisää voi sulamaan soseeseen ja lisää vehnäjauhot.
4. Lisää maitoa niin että saat notkean mutta hiukan puuromaisen soseen. Lisää suola.
5. Lisää tummaa siirappia. Sekoita tasaiseksi. Tumma siirappi antaa siirapilla makeutetulle perunalaatikolle imelletyn perunalaatikon kaltaisen värin.
6. Laita sose lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluat, voit ripotella pinnalle myös korppujauhoa.
7. Paista aluksi noin 190-210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa hiukan väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin estät laatikon kuivahtamisen ja korppuuntumisen ja saat mehevän siirapilla makeutetun perunalaatikon.
8. Paista tummalla siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
 
Jossain sitä syödään ilmeisesti päivittäin imellytettyä perunalaatikkoa tai sitten tyyppi ei osaa tehdä mitään muuta.
Jos täällä palstalla on vielä joku joka ei hallitse hommaa näiden pottuloora-aloitusten johdosta niin ihmettelen.
 
Imelletty perunalaatikko tulee siirapista, jota laitetaan vähän enemmän kuin ohjeessa lukee ja annetaan imeltyä yön yli jääkaapissa, ei missään fucken parvekkeella.
 
Keitä 2 kg muussiperunoita kypsäksi,kuori ja soseuta ne lisää heti liemi jossa kokomaitoa,suolaa, 3 rkl vehnäjauhoja ja 2-3 rkl sokeria. tee löysä muussi.parvekkeelle yöksi. aamulla voitele vuoat(myös reunat) lämmitä uuni 200...laita uuniin puoleksi tunniksi, sitten uuni120...noin kolme tuntia. valmista on ja tosi hyvää.kato et on tumma päältä.

Kysyttiin imelletyn perunalaatikon ohjetta - ei sokerilla makeutetun perunalaatikon ohjetta.
 

Yhteistyössä