Anneli Auerin lapset: Meitä painostettiin valehtelemaan

Tämä keissi jatkuu ja jatkuu loputtomiin. Vaikea uskoa, että 12-vuotias lapsi saadaan manipuloitua niin, että valehtelee tällaisesta asiasta. Varsinkin omaa äitiä vastaan.

Anneli Auerin poikkeuksellisen tuomion purkamisen hakemus tuli osin julkiseksi.

Lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomitun Anneli Auerin lapset valehtelivat yli kymmenen vuoden takaisiin rikosepäilyihin liittyen. Näin kerrotaan Auerin ja hänen entisen puolison Jens Kukan tuomionpurkuhakemuksessa.
Auer ja Kukka vaativat, että heidän saamansa tuomio lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista puretaan. Kukka on sittemmin vaihtanut nimeään.
Auer tuomittiin vuonna 2012 Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa ja 2013 Turun hovioikeudessa 7,5 vuodeksi vankeuteen lapsiinsa kohdistuneista törkeistä seksuaali- ja väkivaltarikoksista. Kukka sai 10 vuoden tuomion.
Tuomio perustui pitkälti Auerin kolmen lapsen lausumiin. Hyväksikäytöstä kertoneet lapset olivat tuolloin 7–12-vuotiaita. Nyt lapset kertovat, etteivät puhuneet aikanaan totta.
Purkuhakemuksen mukaan lapset ottivat Auerin juristiin yhteyttä kukin vuorollaan vuosina 2021–2023. Nykyisin täysi-ikäiset lapset halusivat korjata äitinsä virheellisen tuomion.
Lapset: painostusta ja harjoittelua


Anneli Aueria epäiltiin aikanaan aviomiehensä surmaamisesta. Häntä ei lopulta tuomittu teosta. RONI LEHTI

Iltalehti uutisoi helmikuussa, että Auer ja Kukka hakevat tuomioidensa purkua. KKO päätti tänään tiistaina, että Anneli Auerin ja Jens Kukan tuomionpurkuhakemus on osin julkinen. Aiemmissa tuomioissa salaiseksi määrätyt tiedot pysyvät edelleen salaisina.
Hakemuksessa kerrotaan karu kuvaus siitä, miten nykyisin aikuiset lapset kokivat yli kymmenen vuoden takaiset oikeusprosessit.
Ennen seksuaalirikosepäilyjä Aueria syytettiin aviomiehensä Jukka S. Lahden murhaamisesta. Lahti kuoli epäillyn henkirikoksen uhrina perheen kotona Ulvilassa vuonna 2006. Monen käänteen jälkeen Aueria ei lopulta tuomittu tästä teosta.
Murhaepäilyyn liittyvän tutkintavankeuden aikana Auerin neljä lasta olivat sijoitettuna. Elokuussa 2011 poliisille toimitettiin selostuksia ja tallenteita Auerin lasten puheista. Niiden perusteella poliisi aloitti lisätutkinnan Jukka Lahden kuolemaan liittyen ja aloitti kokonaan uuden tutkinnan lapsiin kohdistuneista seksuaali- ja väkivaltarikoksista.
Nyt lapset kertovat hakemuksen mukaan, etteivät heidän vuosikymmenen takaiset lausuntonsa hyväksikäytöstä eivät olleet totta. Lasten mukaan heitä painostettiin antamaan äitiään ja Kukkaa syyllistävät kertomukset. Heidän mukaansa lausuntoja myös harjoiteltiin etukäteen.
– He ovat myös kertoneet kuinka heidät vieraannutettiin äidistään ja isosiskostaan, hakemuksessa sanotaan.
Hakemuksen mukaan hyväksikäytöstä aikanaan kertoneet lapset eivät olleet yhteydessä Aueriin yli kymmeneen vuoteen. Auer ja Kukka katsovatkin hakemuksessaan, ettei ole mitään syytä, miksi lapset nyt päättäisivät aikuisina valehdella.
 
Viimeksi muokattu:
vierailija
Tämä keissi jatkuu ja jatkuu loputtomiin. Vaikea uskoa, että 12-vuotias lapsi saadaan manipuloitua niin, että valehtelee tällaisesta asiasta. Varsinkin omaa äitiä vastaan.
Ei minulla ole vaikeuksia uskoa tuota. 12-vuotias on ylipäätäänkin vielä niin lapsi, että valehteluun kannustamalla saa varmasti valeita aikaiseksi. Mutta tässä tausta on vielä niin poikkeuksellisen vaikea ja traumaattinen, että ei ole mitenkään ihmeellistä, että lapset olisivat olleet motivoituneita valehtelemaan. Siinä vaiheessa he olivat jo eläneet siinä uskossa, että äiti murhasi isän ja nyt sitten yhtäkkiä ei murhannutkaan ja pitäisi muuttaa takaisin sen murhaajaäidin luokse.

Ja tässä pitää muistaa, että vaikka Auer todettiin ensimmäistä kertaa syyttömäksi silloin heinäkuussa 2011, niin juuri kukaan ei sitä ottanut tosissaan. Jos muistat uutiset ja julkisen keskustelun, niin sehän oli edelleen "varmaa", että Anneli Auer tappoi miehensä. Ja nyt sitten lapset oltiin palauttamassa äitinsä luo asumaan. No sehän kaatui sitten sopivasti ilmaantuneeseen kertomukseen seksuaalirikoksista.

Sinänsä tuo seksuaalirikostuomio oli ihan päätön. Toimittaja Mikko Niskasaari sai luettavakseen ne salassa pidettävät paperit silloin aikanaan ja on niitten pohjalta kirjoittanut jo kauan ennen tätä tuomionkumoamiskeissiä juttuja blogiinsa. Minulla ei ole epäilystäkään etteikö tuomio olisi väärä. Valitettavasti vaan tuomion kumoamisen kynnys on äärettömän korkea Suomessa. Saa nähdä kuinka käy.
 
vierailija
Ei tarvitse kuin mennä ihan omaan lapsuuteen. Kaikki isänpuoleiset sukulaiset olivat pahoja ja äidinpuoleiset sukulaiset enkeleitä. Kun tätä kuulee uudelleen ja uudelleen lapsena, niin pakkohan on uskoa. Vasta myöhemmin sitä huomas kuinka on tullut manipuloiduksi. Ja rajan takana idässä aikuiset ihmiset ovst täysin aivopestyjä. Ihan samaa asiaa, manipulaatiota. Valheita toistetaan ja toistetaan. Ei kukaan meistä ole tosiasiassa immuuneita tällaiselle toiminnalle.
 
vierailija
Mulla on lapsuudestani valemuisto, joka on vieläpä yksi selvimmin muistamistani asioista. Mikään mielessäni tai siinä muistossa ei anna aihetta olettaa, että se ei olisi tapahtunut. Ainut vaan, että se on mahdotonta. Tiedän siis varmaksi, että niin ei ole käynyt, mutta muistan sen silti ihan niin kuin muistan muitakin asioita lapsuudestani.

No valemuisto ei sinänsä liity tähän koska Auerin lapset eivät tulleet suggestoiduksi muistamaan väärin, vaan ainoastaan painostetuiksi valehtelemaan. Mutta on siinä siltä jotain rajapintaa siihen miten ihmisen mieli toimii ja varsinkin lapsen mieli. Totuus ei aina sitten kuitenkaan ole ihan niin veitsenterävä.
 

Yhteistyössä