Ex-presidentti ja republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump vavahdutti jälleen viikonloppuna Eurooppaa
puheillaan Natosta ja Yhdysvaltain sitoutumisesta sotilasliittoon.
Trump sanoi, että Yhdysvallat ei hänen johdollaan suojelisi Venäjän hyökkäykseltä sellaisia Nato-maita, jotka eivät maksa osuuttaan puolustusmenoista.
”Ei, en suojelisi teitä. Itse asiassa rohkaisisin heitä [Venäjää] tekemään mitä huvittaa. Teidän täytyy maksaa”, Trump sanoi.
Vasta valittu presidentti Alexander Stubb
kehotti maanantaina lehdistötilaisuudessa malttiin ja totesi, että ”amerikkalainen vaaliretoriikka on erilaista”.
Voiko siis turvallisin mielin ajatella, että kyse on vain kovasta puheesta?
Amerikkalainen politiikkaan erikoistunut viestinnän ja historian professori Leonard Steinhorn katsoo, että ei.
”Tärkeää on kuunnella yksinkertaisesti ja nimenomaan sitä, mitä hän sanoo.”
Steinhorn ei kommentoi Stubbin lausuntoa vaan puhuu yleisellä tasolla siitä, mitä Trumpin mahdollisella kakkoskaudella on odotettavissa. Haastattelu tehtiin tammikuussa.
Professorin mielestä monet sortuivat Trumpin ensimmäisen kauden alla virhearvioon ajatellessaan, että tämä olisi presidenttinä lopulta jotenkin erilainen kuin kampanjoidessaan.
”Kun hänestä sitten tuli presidentti, ihmiset olivat sokissa ja järkyttyneitä siitä, mitä hän teki. Mutta ei heidän olisi pitänyt olla”, Steinhorn sanoo. ”Jälleen kerran: olisi vain pitänyt kuunnella tarkkaan, mitä Trump sanoi.”
Steinhornin mielestä Trump on viestinnässään hyvin suora ja kikkailematon. Se, mistä hän puhuu, kertoo hyvin todennäköisesti siitä, mihin hän aikoo presidenttinä ensimmäisenä puuttua.