ALV nousee 25,5 prosenttiin > lähes kaikki kallistuu viimeistään vuodenvaihteessa

Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se tulee voimaan viimeistään vuodenvaihteessa. Korotus voi tuoda valtion kassaan noin miljardi euroa vuodessa.

Kiristyksen ulkopuolelle jäävät arvonlisäveron alennetut kannat.

Alennettua 14 prosentin arvonlisäveroa kannetaan elintarvikkeista ja rehuista sekä ravintola- ja ateriapalveluista.

Keveintä kymmenen prosentin arvonlisäveroa kannetaan esimerkiksi kirjoista, sanoma- ja aikakauslehdistä, lääkkeistä, liikuntapalveluista, henkilökuljetuksista, majoituspalveluista ja kulttuuri- ja viihdetilaisuuksista.

Edellä mainituista kaikki muut paitsi sanoma- ja aikakauslehdet on määrä siirtää 14 prosentin arvonlisäveron piiriin todennäköisesti ensi vuonna. Tämä päätös ei ole uusi, vaan siitä hallitus sopi jo hallitusneuvotteluissa.

Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 25,5 prosenttiin tekee Suomen verokannasta kireämmän kuin Tanskassa ja Ruotsissa, joissa verokanta on 25 prosenttia.

Kireämpi yleinen arvonlisävero EU-maista on vuoden 2022 tietojen perusteella vain Unkarissa. Siellä yleinen verokanta on 27 prosenttia.


 
vierailija
Saapi nähdä nouseeko talous verottamalla. En luule niin.
Jos esim.kehitysapu olisi lopetettu kokonaan tai muu ulkomaille lapioitava raha niin mitään tämmöisiä kiristyksiä ei tarvitsisi tehdä.
 
vierailija
Saapi nähdä nouseeko talous verottamalla. En luule niin.
Jos esim.kehitysapu olisi lopetettu kokonaan tai muu ulkomaille lapioitava raha niin mitään tämmöisiä kiristyksiä ei tarvitsisi tehdä.
Juuh, verotuksen kiristäminen on kuin itsensä kuristamista.

Tosiaan tuo suomalaisten rahojen antaminen ulkomaalaisille on se syy miksi Suomen talous on pahasti kuralla.
 
vierailija
Taitaa se bensankin hinta taas sitten nousta
"Arvonlisäveron kiristäminen valuu pumppuhintoihin, Autotuojat- ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo.

– Kyllä se vaikuttaa polttoaineen hintaan. Polttoaineiden hinnassa on veroton hinta, valmistevero ja arvonlisävero. Arvonlisävero kannetaan siitä valmisteverollisesta hinnasta.

Kallio haarukoi, että 1,5 prosenttiyksikön korotus arvonlisäveroon nostaisi pumppuhintoja noin kolmella sentillä litraa kohti." 
vierailija
nyt löytyi vero joka kelpaa kaikille. sitä isotuloiset maksaa eniten. ja pienituloinen vähiten. koska ruokaan ne rahat pääasiassa menee. se toimii myös haittaveron tavoin. koska on helppo karsia jotain turhaa ja jäljelle jää vain tarpeellista.
 
vierailija
Ne maksaa todella paljon mut ei ne turhiakaan ole, saatiin just tietää
"Moni suomalainen sen sijaan ei ole koskaan nähnyt vainajaa. Keskimäärin suomalaiset ovat etääntyneet kuolemasta, Rantanen sanoo.

– Se mitä omaisille välittyy, on hautausalan tarjoama kulissi, joka on hyvin peittänyt todellisuuden, Rantanen kuvailee.

Rantanen toivoisi avointa keskustelua vainajien kohtelusta Suomessa.

– Omasta, vainajien, omaisten ja terveydenhoidon henkilökunnankin puolesta toivon, että tilanne muuttuu. Ne jotka asiasta tietävät, eivät ole siitä mielissään.

Uusin MOT-dokumentti Pitkä viimeinen matka käsittelee vainajien kohtelua Suomessa. Katso ohjelma Yle Areenassa."-yle-
 

Yhteistyössä