Kirjastosta löytyy paljon hyviä akvaarioharrastajan oppaita, esim. Markku Varjolta.
Meidän akvaario on 155-litranen, kerran kuussa pitää "imuroida" pohja ja vaihtaa vettä ja pestä suodatinhapettimet.
Pienempi vaatii viikottasita siivousta, eikä se ole enää kalojenkaan kannalta hyvä asia, vedessä on oltava omat bakteerinsa yms.
Kalojen valinta vaikuttaa pitkälti siivoamiseen, esim. monnit ja nuoliaiset pitävät tehokkaasti levät loitolla, tosin ne syövät kasvit, jos levää ei tule riittävästi. Piikkisilmät ovat kunnon talonmiehiä, ne syövät jopa muiden kalojen skeidaa! (JÄK!!!)
Kunnollinen akvaario, jossa kalat ja kasvit ovat symbioosissa keskenään, ei vaadi periaatteessa juuri koskaan siivoamista. Vettä tosin tulee välillä vaihtaa. Kasvit käyttävät ruoanjämiä ja kalojen ulosteita ravinteina ja tuottavat taas happea kaloille.
Hyvin hoidettu akvaario on todellinen katseidenvangitsija ja kodin kaunistus.
Suosittelen, että käyt kirjastossa. Kirjoissa kerrotaan yleisimmät aloittelijoille sopivat veden suhteen vaatimattomammat kalalajit.
Huomioonotettavia seikkoja veden suhteen:
- lämpötila
- kovuus
- ph
- jotkin akvaarioliikkeissä kasvatetut makeanveden kalat ovat tottuneet saamaan veteen aavistuksen suolaa, tämä kannattaa aina tarkastaa myyjältä. En tiedä, miksi makeanveden akv. käytetään suolaa, mutta joskus näin tehdään...? Jos joku tietää, saa kertoa!
Vesiarvot saat tietää paikkakuntasi vesilaitokselta. Ei sen puoleen, emme mekään nitä ole selvitelleet ja hyvin on kaikki akvaariot voineet.
Toivottavasti tästä oli jotain apua ja onnea uudelle harrastukselle, se on rikastava kokemus. Suosittelen!