7-vuotiaan nukkumaanmeno

  • Viestiketjun aloittaja uniressi
  • Ensimmäinen viesti
uniressi
Poika pian 7. Nyt noin kuukauden ajan lapsi alkanut stressaamaan nukkumaanmenoa. Murehtii, että saako unta. Välillä nukahtaa melkein heti ja välillä valvoo tunnin verran. On keskusteltu, että ei ole vaarallista, jos uni ei heti tule. Voi esim. lukea sängyssä hetken, jos alkaisi sitten väsyttää.
Lapsen kanssa juteltu, että painaako joku mieltä, mutta ei kuulemma. Tuntuu kaipaavan vakuuttelua, että uni tulee, Välillä sanoo, että jotkut musiikkikappaleet soivat päässä. Kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa ei ole enää digilaitteilla ja nyt on ruvettu pitämään myös radiota kiinni, ettei ainakaan biisit soisi päässä ja häiritsisi unentuloa.
Meillä hyvin säännölliset iltarutiinit.

Onko muilla samanikäisillä vastaavaa ongelmaa. Onkohan tämä taas joku kehitykseen kuuluva vaihe?
 
vierailija
Joo, toisille se on vaikeampaa. Meidän 12v poika kysyy joka ilta nukkumaan mennessä, että mitä hän tekee sitten jos ei saa unta. Vastaan että käännyt kyljellesi ja laitat silmät kiinni, se auttaa. Joskus tulee sit kertomaan että ei auttanut, ja sitten keksitään lisää keinoja, esim kylmä/lämmin pyyhe otsalle rauhoittamaan.
 
vierailija
Meillä 7-8-vuotiaalla oli samaa, tosin välillä nukahtaminen kesti kaksikin tuntia. Kirjaa hän aina lueskeli, mutta hankalimpina iltoina sillä ei tuntunut olevan vaikutusta. Joskus kuunteli rentoutusmusiikkia, joskus luin hänelle mielikuvarentoutuksen, myös satuhierontaa välillä kokeiltiin. Välillä tuntui, että noista oli apua, mutta välillä kyllä kaikista konsteista huolimatta uni ei tullut. Lopullisesti apu asiaan saatiin painopeiton hankkimisen myötä! Oli kyllä hintava hankinta, kun halusin kotimaisen ja sellaisen mikä oikeasti kestää käyttöä ja pesuja. Mutta en kadu, lapsi nukahtaa ajoissa ja on pirteä aamulla! Nyt näytti olevan tuo samainen TikkiTeamin peitto tarjouksessakin: https://aistipuu.fi/product/14/lasten-tt-painopeitto-4kg

Tuli vielä mieleen, että jos poikaa pelottaa, että vanhemmatkin nukahtaa ennen ja hän jää yksin valvomaan? Ennen tuota painopeittoa se sitten viimeistään meillä auttoi kun lapsi pääsi äidin viereen nukkumaan. Jos tuo on mahdollinen käytäntö, niin ehkä tieto siitä että vanhemman viereenkin saa mennä, jos uni ei millään tulisi, voisi viedä stressin nukahtamisesta pois?
 

Yhteistyössä