• Palvelimen ylläpitotöiden johdosta Kaksplussan keskustelut ovat pois käytöstä aamulla 8.10. n. klo 6.00-7.00. Pahoittelemme tästä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

    Kaksplus-toimitus

5 1/2-vuotiaan vastuu omista tavaroistaan

Hei!

Meillä on 5 ja puol vuotias tyttö. Minkä ikäisenä lapsen "kuuluu" alkaa pitämää huolta omista tavaroistaan? Esim. jos tyttäreni irottaa pinnit tukastaan, sen jälkeen ei ole mitään väliä, löytyykö pinnejä enää koskaan ts. omilla tavaroilla ei ole mitään väliä, merkitystä.

Toinen asia, mitä ihmettelen on se, että minkä ikäisenä muksut alkavat tajuamaan, että kun on pöydässä syömässä leipää ja mukissa maitoa --> tajuavat, että kun on syöty, voi myös juoda ilman erillistä kehotusta.

Tyttäremme on erittäin hyvin kehittynyt ikäisekseen: on motoriseti hyvin taitava, osaa lukea ym.

Mutta, miltei jokaisesta arjen normaalista askareesta tai toiminnasta on aina mainittava vähintään viisi kertaa, ennen kuin mitään tapahtuu: tule syömään, juo maito, pese hampaat, pue päälle....

Esim. ruokapöydässä tyttärellämme on tapana viivytellä. (Tämä ei liity juurikaan siihen, onko hän nälkäinen vai ei). Yhden aterian syömiseen saattaa mennä helposti reilu tunti. Jos uhkailee, että sapuskat otetaan puolen tunnin jälkeen pois, sillä ei ole mitänn merkitystä. Kyseessä on ilmeisesti tapa?

Hyvä keino tietysti on palkita ripeästä ja hyvin suoritetusta tehtävästä ja jättää sanomatta huonoista asioista. Tuntuu niin rasittavalta...Kyllä vanhemmuus on haastavaa!
 
Teetkö myös mitä uhkaat? Eli jos uhkaat ottavasi lautasen pois puolen tunnin jälkeen, teetkö sen myös? Vältä turhia uhkauksia, niiltä menee silloin teho. Tunti ruokapöydässä on kyllä hurjan pitkä aika. 5v lapselle voi ihan huoletta laittaa aikarajan syömiselle, hän ymmärtää kyllä. Laita esim munakelloon puoli tuntia (tai kohtuulliseksi katsomasi aika) ja kerro lapselle, että ruokailu loppuu kun kello soi. Ja muista viedä asia myös loppuun asti.
Omista tavaroista huolehtimista meillä opetellaan niin, että jos 2,5v kieltäytyy keräämästä lelujaan (edes yhdessä), kerään ne tavarat pussiin/koriin ja vien sitten joksikin aikaa (esim.pari pv)ne varastoon. Montaa kertaa ei ole tavaroita tarvinnut viedä, muistutus riittää. Eli tämä on toiminut ainakin meillä. :wave:
 
Tavaroiden paikalleen viemistä helpottaa, jos tavaroilla on tosiaan omat, merkityt paikkansa. Esim legot laatikkoon, jossa niiden kuva/lukee legot jne. Laatikot lisäksi aina samoilla paikoillaan, niin löytyy helpommin. Jos sinä keräät koko ajan lapsen tavaroita hänen perässään, hän ei haluakaan kerätä itse, koska on huomannut, että sinä teet sen kuitenkin.
 
En minä kyllä syömistä rupiais hoputtamaan. Miksi ihmeessä pitäisi syödä hotkimalla tai nopeaa. Syököön vaik tunnin jos huvittaa. Jääkö lapsenne tunniksi syömään jos kaikki muut lähtevät pois? Eli kun muut ovat syöneet niin voitte pikkuhiljaa lähteä niin eiköhän muksukin tule perässä. Sit ottaa lautasen pois. Laps huomaa et on parempi syödä muiden tahdissa jos ei halua yksin syödä. tai jos jää syömään nii sit syö.
Kyllä opetan jo ihan pienestä pitäen mihin tavarat kuuluu. En pakottamalla vaan sanomalla. Ja kun sen ottaa tavaksi niin lapsetkin siihen oppii. Tänäänkin nuorimmainen leikki leegoilla. Leikin jälkeen meni muihin leikkeihin joten sanoin et jos et leiki legoilla niin sit kerätään pois. Menin keräämään ja sanoin et pikkunen auttaa myös (1,8v) ja innoissaan keräsi apuna (isompi tuli apuun pyytämättä). Sit sanoin et nyt on hyvä ku legot ovat paikallaan. Nyt voi sit jatkaa leikkiä.
Joudun kuitenkin silti muistuttamaan ain välillä tuota isompaakin et mihin tavarat kuuluu. Eli jos huomaan et pinnejä on lattialla tai dvd:t on hujan hajan lattialla niin pyydän lapset apuun ja siivotaan ne yhdessä pois. Kun tullaan kotiin niin sanon ain et lakit sinne minne kuuluu, lapaset sinne minne kuuluu, vaik osais noi kyl jo ilman sanomistakin. Sit kovasti kehun kuin ihanaa ku pikkuset laittavat vaatteet minne kuuluukin. Ja ihanan näköistä ku tuo pienikin laittaa vaik en kerkiäis mitään sanoakkaan.
eihän ne ton ikäset muista eikä kerkee (eikä niin tarttekkaan)leikin lomassa olla koko ajan siivoomassa mut ku opettaa perus tiedot ja taidot niin isompana sitten osaavat ja muistavat.
Jopa tuli pitkä sepostus, sori.
 
meillä poika 5v. alkoi viime kesänä huolehtia omista tavaroistaan. hän vaan huomasi että helpommalla pääsee kun siivoaa sikälti kun leikki loppuu. kun on kauhea kaaos vaikea siivota.
sit meill oli jossain vaiheessa sellainen käytäntö että karkkipäivänä siivottiin lastenhuone ja kun se oli siivottu sai karkkia
 

Yhteistyössä