2v, kuinka opetatte anteeksipyynnön?

  • Viestiketjun aloittaja Gerbeera
  • Ensimmäinen viesti
Gerbeera
MIten teillä reilu 2-vuotiaat pyytää anteeksi. Tai paremminkin kuinka olette aloittaneet tätä anteeksi pyynnön opettelua? Meillä poika 2v mottasee välillä kovakouraisesti jollain lelulla päähän tms. Napakasti sanomme ettei saa ja ollaan koetettu että anteeksi pitää pyytää toiselta esim.halaamalla. Eihän 2v aina ymmärrä tekevänsä väärin mutta ajattelen että jos hän tämän avulla ymmärtäisi ettei toisia saa muksia.

MItes teillä muilla?
 
kaksosten äiti
Meillä on 2v2kk kaksoset ja joka kerta kun jompi kumpi tekee toiselle rumasti ja saa toisen itkemään, vien lapsen takaisin pyytämään anteeksi. Aluksi, kun tätä aloimme opetella, vaadin halaamaankin mutta se teki monesti niin tiukkaa ettei edes anteeksi suostunut pyytämään. Mutta nykyään pyytävät kyllä anteeksi - ilman halia ja ei kyllä oma-aloitteisesti vaan aikuisen täytyy aina mennä siihen viereen. Halailevat kyllä muuten kovasti toisiaan. :)
 
Meillä nyt vajaa 2-vee on 1-vuotiaasta lähtien opetettu pyytämään anteeksi, jos tekee tuhmasti. Ei osaa edelleenkään sanaa "anteeksi", mutta pyytää anteeksi silittämällä tai halaamalla. Oma-alotteisesti ei tätä tee, mutta jos isi tai äiti huomaa, että kiusaa isosiskoa (tai sisko kyllä myös kantelee tehokkaasti) sanomme topakasti poitsulle: Ei saa lyödä/purra/potkia/viedä lelua kädestä, nyt pyydät anteeksi. Ja poika sentään tottelee.
 
Meillä 2,5 vuotias on jo tosi hyvin sisäistänyt tämän anteeksipyyntöjutun. Ihmettelen itsekin, kun oon aina ajatellut, että ne oppii sen ehkä joskus 4 vuoden ikäisenä...

Aluksi aikalailla tasan kaksivuotiaana alettiin opettaan tätä. Tavallaan pakolla meni jonkun aikaa ja itekkin aattelin, että eihän se anteeksipyyntö tuota ole, että pyydetään ku pakotettaan! Mutta sitten pikkuhiljaa tyttö alkoi huomaamaan itsekin, että oli tehnyt väärin (esim. tönäissyt pikkusiskoa) ja oltuaan pari minuuttia arestissa ilmoiti ite että pyytää anteeksi.

Kyllä itseäkin liikuttaa joka kerta kun lapsi pyytää ankeetti ja saa siitä niin hyvän olon. Olisipa itselläkin lapsen usko, muistaisi unohtaa riidat kun ne on sovittu! :ashamed:
 
Meillä osaa myös nuorimmainen 1,5v tyttö pyytää anteeksi. Tietää tarkalleen ettei kädestä saa ottaa, lyödä tms. Kun kuitenkin käy "vahinko" ja hänelle sanoo "menepä pyytämään anteeksi" niin söpöä kun toinen menee halaamaan oikein kunnolla rutistaen. Anteeksi ei sano kun ei pieni vielä osaa puhua. Mallista on tietysti oppinut myös sillä 4v isoveli osaa pyytää anteeksi käskemättä.
 

Yhteistyössä