10-vuotiaan valvominen

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Haasteena 10-vuotiaan pojan uniaika. "Kaikki muut kaverit" saavat kouluiltoinakin valvoa myöhään ja pelata iltamyöhään saakka. Meillä pyritään laittamaan sänkyyn 21-21.30 ja viikonloppuisinkin klo 22-23. Mielestämme toikin on jo aika myöhään. Kaverit kiusaa lasta siitä, kuinka kotona on nolot säännöt.

Kuinka myöhään muilla saa valvoa?
 
vierailija
Oma poika 9-vuotias ja iltaan rauhoitutaan kahdeksalta, nukkuu yhdeksältä. Eli ei ruutua enää kahdeksan jälkeen.

Kertonut muutamista luokkakavereista, jotka ”saavat valvoa myöhöön”, mutta niillä lapsilla muutenkin melko vapaata menoa. Poikkeukset taitavat puheissa nousta esiin.

Otettu linja, että asioiden perusteluiksi ei riitä ”kaverikin saa”. Se on muuten loputon sääntöjen löysentäminen ja tavaranhaaliminen näköpiirissä.
 
vierailija
Meillä 12 ja 14 v pojat menee 21 sänkyyn. Isompi nukahtaa melko pian, nuorempi saattaa joskus valvoa yli tunninkin, silloin jos uni ei tunnu tulevan niin saa tulla vartiksi sohvalle lukemaan. Nuorempi herää vapaa-aamuisinkin aina ennen 8, vanhempi nukkuu yleensä kellon ympäri. Älylaitteet suljetaan periaatteessa 19, mutta tästä joustetaan joskus tunnilla, jos esim kaveriporukan peli kesken, ja usein se on koska todellakin "kaikki muut" pelaa myöhään (eli ainakin muutama tyyppi valvoo myöhään. Kännykät on öisin eteisessä, ja näen että puolilta öinkin saattaa tulla pelikutsuja vaikka olis seuraavaksi koulupäivä).
Yllättävää kyllä, mutta meillä ei hirveesti marista tästä "kaikki muut".
 
vierailija
Meillä arkena kännykät hiljenee klo 20.00 ja nukkumaan klo 21.00. Viikonloppuisin tunti puolitoista joustovaraa.

Kavereilla vaihteleva kuri ja myös viestiä tulee arkena jopa puolen yön paikkeilla. Lapsi on maininnut toisten lasten valvomisesta, mutta tiedostaa itse tarvitsevansa pitkät yöunet jaksaakseen koulupäivät. Ei ole jankannut "kun kaverit saa..."

Vanhemman tehtävä on pitää rytmi kunnossa, jolloin lapsi jaksaa kulkea töissä, eli koulussa ja hoitaa työnsä parhaansa tehden.
Nämä "kaverit" joiden elämässä rytmi löytyy vapaudesta, kokevat suuren haasteen aikanaan aikuisten oikeassa elämässä.