10 Suomen etsityintä rikollista

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Missä nämä kansainvälisesti etsintäkuulutetut henkilöt pakoilevat lain kouraa?

SUOMI on etsintäkuuluttanut kansainvälisesti noin 135 henkilöä. Osa heistä pakenee esitutkintaa, osa syytteitä, osa oikeuskäsittelyä ja osa jo heille langetettua tuomiota. Jotkut heistä ovat istuneet osan tuomiosta, päässeet vankilomalle ja jääneet sille tielle.

Avovaimonsa murhasta epäilty Ayoub El Yaakoubion pakoillut lain kouraa jo yli 20 vuotta.

Pääsääntöisesti lain koura kuitenkin tavoittaa pakoilijan. Vuosittain Suomeen luovutetaan 90–100 henkilöä ulkomailta.

Ilta-Sanomat julkaisee yhteistyössä keskusrikospoliisin kanssa tiedot kymmenestä Suomen kansainvälisesti etsintäkuuluttamasta henkilöstä. Heistä kaikista on annettu eurooppalainen pidätysmääräys, jonka on tehnyt joko syyttäjä tai rikosseuraamuslaitos.

– Tämän eurooppalaisen pidätysmääräyksen pohjalta olemme tehneet heistä kansainvälisen etsintäkuulutuksen, rikoskomisario Jouko Kangasmaa keskusrikospoliisista kertoo.


VIELÄ kymmenen vuotta sitten Suomen kansainvälisesti etsintäkuuluttamat henkilöt olivat Kangasmaan mukaan ”aika kotikutoisia”.

– Ulkomaalaisten osuus on lisääntynyt, koska ulkomaalaisten tekemä rikollisuus on lisääntynyt. Maahan tulee varta vasten porukoita, jotka murtautuvat asuntoihin, kesämökkeihin ja liikkeisiin. Huumausaineiden salakuljetusten järjestelijät ovat usein myös ulkomaalaisia, Kangasmaa kertoo.

Pakomatka ulkomailla voi tyssätä vaikka ylinopeussakkoon tai hotellihuoneessa remuamiseen.

– Hyvin arkinenkin asia voi katkaista pakoilun. Henkilö joutuu viranomaisen kanssa tekemisiin ja rekisterit paljastavat etsintäkuulutuksen.


MONI suomalainen rikollinen haaveilee Thaimaan lämmöstä. Lämpöaalto voi jäädä lyhyeksi, sillä Thaimaa on ottanut Kangasmaan mukaan hyvin kiinni Suomen ja muiden maiden etsintäkuuluttamia kansalaisia.

– Thaimaan viranomaisilla on myös tapana järjestää ikään kuin näyttely näistä kiinniotetuista henkilöistä, joita lehdistö pääsee kuvaamaan. Sitä kannattaa miettiä, haluaako siihen rivistöön kuvattavaksi. Aika moni siihen joutunut on siitä mielensä pahoittanut, Kangasmaa sanoo.

– Jotkut näistä lämpimistä maista saattavat myös langettaa henkilölle maahantulokiellon. Niinpä sinne ei enää pääse, vaikka hoitaisi Suomessa asiat kuntoon. Tällaisia maita ovat muun muassa Thaimaa ja Kolumbia.

Eniten Suomen etsintäkuuluttamia henkilöitä tavataan Ruotsista ja Virosta.

– Ulkomailla pakoiluun tarvitsee rahaa. Se on kuin pikkuvankila, joutuu varomaan liikkeitään ja yhteydenpitoaan eikä se annettu tuomio siitä pakoilusta lyhene. Kello alkaa käymään vasta kiinnijäämisestä.


SUOMESTA luovutetaan vuosittain noin 50 täällä pakoilevaa, joista jokin muu maa on antanut etsintäkuulutuksen. Suurin osa luovutetuista on virolaisia.

– Meillä olisi tarvetta erityiselle etsintäryhmälle, joka voisi keskittyä kaivamaan nämä hankalat tapaukset esiin ja myös vastaavasti etsiä Suomessa piileskeleviä muiden maiden etsintäkuuluttamia henkilöitä. Kansainvälinen yhteistyö karkulaisten kiinni saamisessa on tärkeää, Kangasmaa sanoo.
Vasileva, Viktoriia
s.18.4.1987

Törkeä huumausainerikos

Rikos tehty 2012-2013

Eurooppalainen pidätysmääräys EAW/Syyttäjä
Dinh, Than Hieu
s. 26.4.1982

Dinh, Than Hieu s. 26.4.1982 Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalinen hyväksikäyttö ja kaksi raiskausta Rikokset tehty 2011–2013 Suorittamatta oleva rangaistus 3 vuotta vankeutta EAW/ Rikosseuraamuslaitos
Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalinen hyväksikäyttö ja kaksi raiskausta

Rikokset tehty 2011–2013

Suorittamatta oleva rangaistus 3 vuotta vankeutta

EAW/ Rikosseuraamuslaitos
Koivula, Jari
s. 1.11.1967

Koivula, Jari (KUVA: Poliisi)
Epäiltynä 19 rikoksesta, mm. 11 petosta ja 4 törkeää petosta

Rikokset tehty 2011–2015

Tuomittu petoksesta ja kavalluksesta 2011. Suorittamatta oleva rangaistus 4 kuukautta 11 päivää. Jättänyt palaamatta vankilomilta 7.4.2015

Taustalla aiempi henkirikos. Voi olla vaarallinen.

EAW/Rikosseuraamuslaitos ja syyttäjä
Lahtinen, Maija-Liisa
s. 20.9.1949

Lahtinen, Maija-Liisa (KUVA: Poliisi)
Törkeä kavallus

Rikos tehty 1994–1995

Suorittamatta oleva rangaistus 2 vuotta, 8 kuukautta ja 24 päivää

EAW/syyttäjä
Mikhaylov, Yury Nikolajevitch
s. 8.4.1960

9 törkeää huumausainerikosta

Rikokset tehty 2002–2003

EAW/Syyttäjä
Turunen, Jere
s. 2.11.1988

Turunen, Jere (KUVA: Poliisi)
10 rikosta, mm. törkeä ryöstö, törkeä vapaudenriisto, törkeä kotirauhan rikkominen, törkeä varkaus ja törkeä rattijuopumus

Rikokset tehty 2009

Suorittamatta oleva rangaistus 2 vuotta 5 kuukautta ja 20 päivää

EAW/Rikosseuraamuslaitos
Ghafoor, Adnan Abdalwahab
s. 3.11.1978

Ghafoor, Adnan Abdalwahab (KUVA: Poliisi)
Lapsikaappaus ja törkeä vapaudenriisto

Rikokset tehty 2015

EAW/Syyttäjä
Kemppainen, Pertti
s. 5.6.1958

Kemppainen, Pertti (KUVA: Poliisi)
12 talousrikosta, mm. kaksi törkeää petosta, törkeä velallisen epärehellisyys, törkeä kirjanpitorikos

Rikokset tehty 2009–2010

Suorittamatta oleva rangaistus törkeästä kirjanpitorikoksesta ja avunannosta sellaiseen, avunannosta törkeään veropetokseen ja avunannosta törkeään kirjanpitorikokseen sekä ampuma-aserikoksesta 1 vuosi 2 kuukautta ja 21 päivää

EAW/Rikosseuraamuslaitos ja syyttäjä
El Yaakobi, Ayoub
s. 10.2.1963

El Yaakobi, Ayoub (KUVA: Poliisi)
Epäillään suomalaisen avovaimonsa murhasta Hämeenlinnassa 1992. Olinpaikka tuntematon. Ehti paeta ennen ruumiin löytymistä, kun käräjäoikeus ei suostunut poliisin vangitsemisesitykseen. Kun ruumis löytyi, epäilty oli paennut jo Tukholman kautta Casablancaan.

EAW/Syyttäjä
Hytti, Svetlana
s. 12.4.1968

Svetlana Hytti (KUVA: )
Epäillään 13 rikoksesta, törkeitä veropetoksia ja kirjanpitorikoksia

Rikokset tehty 1996–2002

EAW/Syyttäjä

Ilmoita tietosi keskusrikospoliisille sähköpostilla rikosvihje.krp@poliisi.fi tai vihjepuhelimeen 0295 418 622. Virka-ajan ulkopuolella numerossa on nauhoittava automaattivastaaja.
 

Yhteistyössä