Kannattaako hankkia oma metsäpalsta polttopuita varten?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
Ensiarvennusmetsän puun pienempiä kuitupuita, ei juurikaan tukkeja. Kuitupuu halvempaa kuin tukki. Kyllä saman metsän voi harventaa useamminkin, se riippuu aivan siitä kuinka tiheäksi metsän jättää harvennuksessa.
Jos tuoton meinaa maksimoida, pitää kuusikkoa harventaa ainakin kolmeen kertaan. Männikön harvennus on sitten asia erikseen, sitä pitää aina katsella alhaalta ylöspäon. Liian taaja karsiutuu ja riukuuntuu, liian harva tekee liian isoja ja myöhemmin kuivuvia/lahoavia oksia liian alas. Jos taas jo riukuuntumisen aloittanutta männikköa menee harventamaan liikaa, se altistuu myrsky-ja lumituhoille.
Koivikkoa ei tarvitse välttämättä harventaa kuin kaksi kertaa. Se vaatii paljon valoa ja harvennustarvetta on aina arvioitava koivikon sisäpuolelta. Harvuuden vuoksi koivikon alle tulee kuin luonnostaan kuusikko, joka sitten pitää taas hoitaa omassa aikataulussaan.
 
vierailija
Jos tuoton meinaa maksimoida, pitää kuusikkoa harventaa ainakin kolmeen kertaan. Männikön harvennus on sitten asia erikseen, sitä pitää aina katsella alhaalta ylöspäon. Liian taaja karsiutuu ja riukuuntuu, liian harva tekee liian isoja ja myöhemmin kuivuvia/lahoavia oksia liian alas. Jos taas jo riukuuntumisen aloittanutta männikköa menee harventamaan liikaa, se altistuu myrsky-ja lumituhoille.
Koivikkoa ei tarvitse välttämättä harventaa kuin kaksi kertaa. Se vaatii paljon valoa ja harvennustarvetta on aina arvioitava koivikon sisäpuolelta. Harvuuden vuoksi koivikon alle tulee kuin luonnostaan kuusikko, joka sitten pitää taas hoitaa omassa aikataulussaan.
Hyvä sääntö on kun eri koivuen oksat alkaa vastaamaan toisiinsa voi lähteä tekemään polttopuuta harventamalla metsää.
Tulisijoissa olis hyvä välissä polttaa havupuuta jotta tulipinnat ja hormi puhdistuu noesta.
Havupuu tuottaa uunissa korkeamman lämpötilan siitä syystä tulipinnat ja hormi puhdistuu.
Koivupuu palaa "kylmemmällä" liekillä, mutta pitempään siksi se nokeaa tulipintoja ja hormia.
 
vierailija
Hyvä sääntö on kun eri koivuen oksat alkaa vastaamaan toisiinsa voi lähteä tekemään polttopuuta harventamalla metsää.
Tulisijoissa olis hyvä välissä polttaa havupuuta jotta tulipinnat ja hormi puhdistuu noesta.
Havupuu tuottaa uunissa korkeamman lämpötilan siitä syystä tulipinnat ja hormi puhdistuu.
Koivupuu palaa "kylmemmällä" liekillä, mutta pitempään siksi se nokeaa tulipintoja ja hormia.
koivu nokeaa koska siinä on tuohi, jos polttaa kuorittua koivua niin nokea ei tule
 
Hyvä sääntö on kun eri koivuen oksat alkaa vastaamaan toisiinsa voi lähteä tekemään polttopuuta harventamalla metsää.
Tulisijoissa olis hyvä välissä polttaa havupuuta jotta tulipinnat ja hormi puhdistuu noesta.
Havupuu tuottaa uunissa korkeamman lämpötilan siitä syystä tulipinnat ja hormi puhdistuu.
Koivupuu palaa "kylmemmällä" liekillä, mutta pitempään siksi se nokeaa tulipintoja ja hormia.
Kun koivikon oksat alkavat koskettaa toisiaan, on ensiharvennuksen aika. Seuraavaksi harvennustarvetta katsellaan sen mukaan miten päälys-ja aluspuusto alkavat erottua toisistaan. Kun aluspuustoksi jäävä on karsiutunut noin kolmannesosaansa rungon pituudesta se on aika poistaa.
Se, että koivu on tulisijoja nokeavampi kuon piikkipuut johtuu koivun tervasta. Se vaatii paljon havupuiden tervaa korkeamman syttymislämmön ja jää siksi pelkällä koivulla lämmitettäessä noki -ja pikikerrokseksi hormeihin. Siksi sekaklapi on pitemmän päälle puhtaampaa poltettavaa. Tosi on, että koivun tuohi sisältää itse puuta enemmän tervaa, mutta puitten kuorimisen sijaan kannattaa todellkin polttaa ina välillä joko seka- tai havuklapia.
 

Yhteistyössä