Kommenttisi kertoo tukimuksellisesta sudenkuopasta. Se olisi syytä tiedostaa, kun yrittää tulkita tuloksia.
(Punaisen) lihan vaikutuksia tutkittaessa samaan kategoriaan käsittelemättömän lihan kanssa luetaan erilaiset lihavalmisteet. Miten tutkijat tietävät, että vaikutukset eivät johdu prosessoinnista vaan itse lihasta? Jos oikeasti haluttaisiin varmasti selvittää, onko kolmen päivittäisen pekonisiivun sisältämällä
lihalla haittavaikutuksia, pitäisi vertailuryhmänä olla muuten täsmälleen samanlaista ravintoa nauttiva ryhmä, joka pekonien sijaan söisi samalla tavalla prosessoituja (savustettuja, nitraatti- ja fosfaattipitoisia) kasviksia.
Ja todellakin lähes aina nuo prosessoidut makkarat ym. lasketaan punaiseksi lihaksi. Miksi maissimuroja, ketsuppia ja Pringles-perunalastuja ei lasketa kasviksiksi?
Seurantatutkimukset antavat tietoa korrelaatioista. Kausaliteetin (syy-seuraussuhteen) todistaminen on paljon vaikeampaa ja vaatii paljon tarkemmat tutkimusjärjestelyt.
Pitäisikö jäätelön myynti kesäisin kieltää, jotta hait eivät hyökkäilisi ihmisten kimppuun?
Onko muuten tämä sivusto Lissun "raamattu"