Aika hassua se, että ihmiset eivät syö läheskään kaikkea mitä voisi syödä.

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Esimerkiksi ainakin nuoria voikukan lehtiä ja myös voikukan nuppuja voi syödä mutta monikaan niitä tuskin kerää ja syö. Samoin nuoria nokkosen lehtiä voi kerätä ja käyttää syötäväksi pinaatin tapaan, mutta moniko oikeasti tekee niin? Tuskin kovin moni eikä monikaan taida kerätä pihlajan marjojakaan syötäväksi. Broilereita esimerkiksi syödään, mutta kuka muka metsästää, kypsentää ja syö vaikka variksia ja harakoita? Kai niidenkin lihaa voi syödä. Porsaita, lampaita ja nautoja syödään, mutta koiria, kissoja, oravia, kettuja, ilveksiä tai susia tuskin kukaan syö. Eikö monikaan tuskin metsästää villijäniksiä ruoaksi tai kalastaa kaloja kuten ahvenia, haukia tai lahnoja nykyään. Monia villikasveja voi kerätä ja syödä mutta niin ei tehdä, eikä monia eläimiäkään syödä vaikka niin voisi tehdä. Tuskin vaikka johonkin variksen lihasta ja nokkosista, nokkosesta ja pihjalanmarjoista tehtyyn ruokaan kuolee jos sitä syö.
 
vierailija
Luonnosta löytyy ruoka-aineita mutta esim nokkonen, suolaheinä ja ketunleipä sisältää paljon oksaalihappoa, joita kaikkien munuaiset eivät siedä. Mitä metsästykseen ja kalastukseen tulee niin kyllä tässä maassa kumpaakin tehdään. Järvikalaa löytyy myös kauppojen kalatiskistä.
Pääsääntöisesti metsästyksessä ja linnustuksessa ammutaan ja syödään sellaisia lajeja, jotka ovat pääosin kasvissyöjiä. Karhu lienee poikkeus mutta senkin liha tarkastetaan kuten hirven.
Siispä varikset, lokit, supit jne ovat sekasyöjiä tai oikeastaan jätemyllyjä, joten niiden lihan jättäisin terveydellisistä syistä syömättä.
 
vierailija
Minä kerään keväällä nokkosta, vuohenputkea, voikukkaa ja horsmaa. Ongella käyn kun voin ja talvella pilkillä. Isältä ja äidiltä saan joskus riistaa, kun isä metsästää, itse en ole ikinä opetellut.

Niinkuin tuossa yllä jo edellinen sanoikin, niin yleensä ravinnoksi paremmin käyvät kasvissyöjät eli esim. susi tai varis ei välttämättä ole kovin terveellinen syötävä. Jos todellinen nälänhätä iskee ja kaupasta ei enää saa ruokaa, niin ehkä sitten kelpaa mikä tahansa eläin. Vaikka ensiksi kyllä lähtee puistoista pullasorsat ja hanhet ja citykainit.

Mites paljon itse hyödynnät luonnon antimia, AP?
 
vierailija
Minä kerään keväällä nokkosta, vuohenputkea, voikukkaa ja horsmaa. Ongella käyn kun voin ja talvella pilkillä. Isältä ja äidiltä saan joskus riistaa, kun isä metsästää, itse en ole ikinä opetellut.

Niinkuin tuossa yllä jo edellinen sanoikin, niin yleensä ravinnoksi paremmin käyvät kasvissyöjät eli esim. susi tai varis ei välttämättä ole kovin terveellinen syötävä. Jos todellinen nälänhätä iskee ja kaupasta ei enää saa ruokaa, niin ehkä sitten kelpaa mikä tahansa eläin. Vaikka ensiksi kyllä lähtee puistoista pullasorsat ja hanhet ja citykainit.

Mites paljon itse hyödynnät luonnon antimia, AP?
👍
 
Esimerkiksi ainakin nuoria voikukan lehtiä ja myös voikukan nuppuja voi syödä mutta monikaan niitä tuskin kerää ja syö. Samoin nuoria nokkosen lehtiä voi kerätä ja käyttää syötäväksi pinaatin tapaan, mutta moniko oikeasti tekee niin? Tuskin kovin moni eikä monikaan taida kerätä pihlajan marjojakaan syötäväksi. Broilereita esimerkiksi syödään, mutta kuka muka metsästää, kypsentää ja syö vaikka variksia ja harakoita? Kai niidenkin lihaa voi syödä. Porsaita, lampaita ja nautoja syödään, mutta koiria, kissoja, oravia, kettuja, ilveksiä tai susia tuskin kukaan syö. Eikö monikaan tuskin metsästää villijäniksiä ruoaksi tai kalastaa kaloja kuten ahvenia, haukia tai lahnoja nykyään. Monia villikasveja voi kerätä ja syödä mutta niin ei tehdä, eikä monia eläimiäkään syödä vaikka niin voisi tehdä. Tuskin vaikka johonkin variksen lihasta ja nokkosista, nokkosesta ja pihjalanmarjoista tehtyyn ruokaan kuolee jos sitä syö.
Taas kerran, ihminen on jalostanut lähes kaikki viljeltävät kasvit erilaisista villimuodoista. Se, ettei jotakin kasvia, jota kyllä voisi syödä, kuitenkaan käytetä yleisesti ravintona, johtuu pitkälti siitä, ettei moiseen ole tarvetta, kun kyseiseen tarkoitukseen on olemassa jo paremmaksi jalostettu vaihtoehto.
Ja koitaskin mennä syömään sutta tässä susien luvatussa maassa niin johan siitäkin mekkala nostetaan.
 
vierailija
Osa noista elukoista on rauhoitettu, isot sakot tulee jos tappaa. Ja monella ei ole puhdasta paikkaa lähellä mistä kerätä villivihanneksia. Ei mistään ruohonleikkuri, koirankusi, kasvimyrkytyspaikoilta voi kerätä, kaupungissa ja lähiöissäkin nykyään lähiluonto voi olla olematonta.
 
vierailija
Tanskalaisessa Riistametsällä-ohjelmassa syödään välillä kaikkea poikkeavaa lihaa, kuten vaikkapa niitä variksia, ja lisäksi melkein joka ohjelmassa jotain epätavallista kasvia: https://areena.yle.fi/1-3808725

Mutta syy sille että miksi noita ei syödä enempää on toki se, että niitä on työlästä hankkia (esimerkiksi metsästää ei saa kuka vain eikä sitä pysty tekemään miten vain), useimmat niistä eivät ole kovin ihmeellisiä maultaan ja varsinkin pienriistassa on usein olemattoman vähän syötävää per eläin.
 

Yhteistyössä